TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
19.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 19.17

8 let

Svetlik Združenju Manager predstavil spremembe delovnopravne zakonodaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je na občnem zboru Združenja Manager predstavil spremembe delovnopravne zakonodaje v pripravi.

Poudaril je, da je vlada na tem področju odprla zelo široko fronto, osnovno vodilo pa je, da bo slovensko poslovno okolje v primerjavi z evropskimi partnericami ustrezno konkurenčno. Minister zbranim predstavil spremembe delovnopravne zakonodaje Svetlik je zbranim gospodarstvenikom podrobneje predstavil spremembe zakona o delovnih razmerjih, novi zakon o urejanju trga dela in zakon o malem delu, za v prihodnje pa je med drugim napovedal še spremembe zakona o stavki, o varstvu pri delu in o delovni inšpekciji. Cilj vseh teh prihajajočih sprememb je po njegovih besedah predvsem zmanjšati administrativna bremena. Svetlik je najprej spregovoril o postopku modernizacije zakona o delovnih razmerjih. Prva faza je že v teku, saj je ministrstvo v začetku marca v javno razpravo poslalo predloga novele zakona o delovnih razmerjih in novega zakona o urejanju trga dela.

Med glavnimi rešitvami teh dveh zakonskih predlogov so skrajšanje odpovednih rokov in znižanje odpravnin ter zvišanje nadomestil za čas brezposelnosti in širjenje kroga upravičencev do teh nadomestil. Ker ga bodo v državnozborsko proceduro vložili po skrajšanem postopku, naj bi po Svetlikovih navedbah začela veljati kmalu.

V drugi fazi naj bi se opravil bolj temeljit pregled zakonodaje o delovnih razmerjih, ki ga strokovna komisija na ministrstvu že izvaja. Svetlik upa, da jim bo uspelo zakon za vložitev v proceduro pripraviti do jeseni in da bi začela veljati čez približno eno leto.

Za lažji odziv na dogajanje na trgu Cilj druge faze je doseči mero prožnosti pri zaposlovanju in zagotoviti lažje prekvalifikacije zaposlenih, prehod med delovnimi mesti in področji. Na ta način naj bi se delodajalci laže odzivali na dogajanje na trgu.

Malo delo za študente, upokojence in brezposelne Glede predlaganih rešitev v zakonu o malem delu je minister povedal, da skušajo omogočiti poleg študentom tudi upokojencem in brezposelnim možnost malega dela. Za zaposlene tega ukrepa zaenkrat ne predvidevajo.

Na ministrstvu računajo, da bo malo delo bolj kot študentsko zapolnilo vrzel na trgu dela pri manjših in priložnostnih poslih oz. nadomeščanjih. Svetlik je tako zatrdil, da bo moč z malim delom začasno nadomeščati tudi zaposlene na sistematiziranih delovnih mestih.

Zakona o urejanju trga dela in o malem delu naj bi po Svetlikovih pričakovanjih začela veljati s 1. januarjem prihodnje leto.

O zgornji meji pri socialnih prispevkih in ... Svetlik se je na podlagi vprašanj in pripomb zbranih managerjev dotaknil tudi vprašanja zgornje meje pri socialnih prispevkih, pri čemer je po njegovih besedah trenutno ob vseh argumentih za in proti glavna ovira za sprejetje te rešitve to, da vlada še ni našla načina, kako jo narediti fiskalno nevtralno. Če bo vladi uspelo doseči zadostne prihranke v javni porabi, pa ta možnost še vedno ostaja odprta, je dejal.

... o pokojninskem sistemu Spregovoril je tudi o nekaterih vprašanjih, povezanih s pokojninskim sistemom. Med drugim je povedal, da pri dodatnem pokojninskem zavarovanju v vladi proučujejo možnost vpeljave rešitve t.i. krovnega sklada, ki bi imel zajamčeno donosnost, medtem ko bi bili znotraj njega podskladi z bolj prožno naložbeno politiko.

Bodo s skladom za odpravnine socializirali stroške odpravnin? Svetlik je omenil tudi sklad za odpravnine, v katerega naj bi v prihodnje za primere potreb po prilagajanju števila delovne sile po avstrijskem zgledu vplačevala podjetja. Na tak način naj bi socializirali stroške odpravnin, sklad pa naj bi oblikovali vzporedno z modernizacijo delovnih razmerij.

Svetelšek: Treba bi bilo potegniti bolj ostre reze Predsednik Združenja Manager, prvi mož Petrola Aleksander Svetelšek je zatrdil, da bi bilo treba v Sloveniji potegniti bolj ostre reze v delovnopravno zakonodajo, še posebej na področju odpuščanja - danes naj bi bilo skoraj nemogoče odpustiti slabega delavca, mobilnosti delovne sile in nekaterih ugodnosti, kot je dodatek na delovno dobo, ki starejše zaposlene dela nekonkurenčne.

Svetlik je odvrnil, da se vlada zelo trudi, a da vsega naenkrat hitro v "dolini šentflorjanski" ni moč spremeniti.

Ne spreglejte