TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2009,
8.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 21. 6. 2009, 8.58

8 let

Študenti medicine bodo poleti zbirali sredstva za CTG napravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Društvo študentov medicine Slovenije bo v prvi tretjini avgusta gostilo zbor evropskih študentov medicine, ki bodo 8. in 9. avgusta z dobrodelnima koncertoma zbirali sredstva za novo CTG napravo.

Naprava bo namenjena sprejemni ambulanti perinatološkega oddelka Ljubljanske porodnišnice, so sporočili iz društva. Orkester in zbor, ki bosta v Sloveniji gostovala med 31. julijem in 10. avgustom, združujeta glasbeno nadarjene študente medicine in mlade zdravnike iz vse Evrope ter delujeta že več kot 10 let, vsako leto pa gostujeta v drugi državi. Cilj projekta je mednarodno povezovanje študentov medicine in mladih zdravnikov izven okvirjev rednega študija, kar omogoča izboljšanje mednarodnih vezi med bodočimi zdravniki ter njihovo povezovanje tudi v prihodnosti, so sporočili iz Društva študentov medicine Slovenije.

Nastopila bosta zbor in orkester Letos v Ljubljani pričakujejo približno 45-članski orkester in 55-članski zbor. Udeleženci prihajajo iz Finske, Francije, Madžarske, Nemčije, Poljske, Portugalske, Romunije, Slovenije, Srbije, Švedske in Velike Britanije. Dirigent orkestra bo Marjan Grdadolnik, zbor pa bo vodila Martina Batič. Koncerta bosta izvedena v cerkvi sv. Jurija v Piranu (8. avgusta) in v dvorani Marjana Kozine v Slovenski Filharmoniji (9. avgusta). Tekom gostovanja se bosta orkester in zbor pripravljala za oba koncerta. Projekt podpirajo ljubljanska medicinska fakulteta, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Načrtujejo tudi manjše koncerte za popestritev bivanja bolnikov v bolnišnicah Društvo študentov medicine Slovenije ob tej priložnosti načrtuje tudi izvedbo manjših koncertov komorne glasbe (nastopi zasedb, kot so trio, kvartet in kvintet, ki bodo sestavljeni iz članov orkestra) na Onkološkem inštitutu Ljubljana ali v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, s čimer želijo popestriti bivanje bolnikov v bolnišnicah in jim polepšati dan.

Orkester evropskih študentov medicine je bil ustanovljen leta 1993 Orkester evropskih študentov medicine (European Medical Students' Orchestra - EMSO) je bil ustanovljen leta 1993 v Wurzburgu v Nemčiji, zaradi velikega zanimanja študentov medicine iz vse Evrope pa je sprva manjša skupina zrasla v simfonični orkester s povprečno okoli 50 člani. Leta 1996 je EMSO že gostoval v Ljubljani.

Tudi Zbor evropskih študentov medicine (European Medical Students' Choir EMSC), ki je bil ustanovljen leta 1996 v Londonu, je že gostoval v slovenski prestolnici. S takratnima dobrodelnima koncertoma so zbirali sredstva za pomoč pri izgradnji Nove pediatrične klinike v Ljubljani.

Ne spreglejte