Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2018,
11.50

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Pjongčang 2018 Primož Ulaga

Torek, 6. 2. 2018, 11.50

6 let, 2 meseca

Primož Ulaga pričakuje ekipno medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Primož Ulaga | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji smučarski skakalec Primož Ulaga je v bogati karieri dvakrat nastopil na olimpijskih igrah. Pred letošnjimi, ki bodo od 9. do 25. februarja v Pjongčangu, pravi, da v skokih po uspešnih nastopih fantov na svetovnem prvenstvu v poletih, kjer so Jernej Damjan, Peter in Domen Prevc ter Anže Semenič osvojili srebro, lahko upamo tudi na medaljo.

"Glede na to, kar so fantje pokazali v Oberstdorfu (od 17. do 21. januarja, op. STA), lahko od njih na moštveni tekmi zdaj pričakujemo tudi medaljo. Možnost zanjo vsekakor obstaja, medtem ko za posamično odličje ne vidim nobene možnosti," je uvodoma o svojih pričakovanjih pred ZOI dejal Ulaga, ki je tudi sam izkusil breme velikih pričakovanj.

Leta 1984 so od reprezentance domači navijači v Sarajevu pričakovali kolajno, pa se ni izšlo. So pa zato skakalci štiri leta pozneje v Calgaryju dosegli zgodovinski uspeh, saj so osvojili srebrno odličje, prvo ekipno za ta šport na OI.

Ulaga je imel ob sebi še Matjaža Debelaka, ki je v Kanadi osvojil tudi bronasto odličje med posamezniki, Mirana Tepeša in Matjaža Zupana. Fantje so bili izjemno razpoloženi in tekmo končali na drugem mestu za Finsko.

Primož Ulaga | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zelo težko, da bi se na olimpijskih tekmah kaj spremenilo

Za obe posamični tekmi na bližnjih igrah v Južni Koreji je Ulaga kot favorite izpostavil skakalce, ki so v ospredju vso sezono, na čelu s Poljakom Kamilom Stochom, ki bo v Pjongčangu branil naslova iz Sočija 2014 tako na srednji kot veliki skakalnici.

"Do zdaj smo skoraj na vseh tekmah kar precej zaostajali za stopničkami, zato menim, da je zelo malo verjetno, da bi se na olimpijskih tekmah kaj spremenilo. Zagotovo pa je uspeh v Oberstdorfu fante vsaj psihološko malo razbremenil, lahko, da bo to prineslo napredek, vendar mislim, da se bo zelo, zelo težko zgodil takšen zasuk. Govorimo o medalji. Ne rečem, da ne bomo blizu, a naša forma skozi vso sezono je bila preveč oddaljena od tistih najboljših, da bi lahko kdo od naših fantov skočil na prva tri mesta," pred igrami o možnostih Slovencev na posamičnih tekmah razmišlja Ulaga.

Primož Ulaga | Foto: Sportida Foto: Sportida

V ekipni tekmi je vse odprto

Drugače pa meni o ekipni tekmi: "Tam je vse odprto. Bolj bodo skupaj, vsaj pet ali šest reprezentanc se lahko vmeša v boj za medalje, svoje lahko naredijo tudi vremenske razmere, ki niso povsem poštene za vse. Zagotovo bo še zelo zanimivo."

Ulaga pravi, da je svoja olimpijska nastopa že malo pozabil. "Res je, da je bila to prva medalja. Tega se ne da primerjati, zgodilo se je namreč nekaj, o čemer so mnoge generacije pred nami samo sanjale. Končno je prišel tudi ta trenutek, ta prelomni čas, da smo tudi na velikih tekmah lahko naredili veliko stvar. Že v Sarajevu 1984 smo imeli priložnost, pa smo bili preveliki amaterji in uničili sami sebe. V Calgaryju pa smo morda imeli že malo podlage," je dejal zmagovalec devetih tekem za svetovni pokal.

"Današnje generacije skakalcev prihajajo na toliko medalj, da to ni nič posebnega. Zanje nič ni nedosegljivega. Slovenski skoki so se namreč v teh 30 letih izjemno razvili in skakalci so naredili vse, kar se je v tem športu dalo. Osvojili so vse. No, resda morda manjka zlata olimpijska kolajna, a priložnosti za to je malo, poleg vrhunske pripravljenosti pa že zaradi vremenskih razmer zagotovo potrebuješ tudi športno srečo," je o svojem športu navdušeno razmišljal Ulaga.

Ne spreglejte