SiolNET. Sportal Zimski športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vogrinca moti prepotentnost slovenskih medijev

2

termometer

S Tonetom Vogrincem, Juretom Koširjem in Renejem Mlekužem smo se pogovarjali o prvem delu svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Val d'Iseru.

Tone Vogrinec, dolgoletna alfa in omega slovenskega alpskega smučanja, seveda ob 40. svetovnem prvenstvu kar precej pozornosti posveča dogajanju v Val d'Iseru. Tokrat brez uradne vloge, kar pa mu daje lepo priložnost za pogled z druge strani.

"Ob spremljanju svetovnega prvenstva me je zmotila predvsem nekorektnost in prepotentnost slovenskih medijev. Menim, da bi lahko končno spoznali, da se je na vseh področjih nemogoče stalno uvrščati na prva mesta. Za manjše narode z omejenimi proračunskimi sredstvi je velik uspeh tudi deseto mesto. Predvsem to, da so se mnogi zmrdovali ob petem mestu Tine Maze, je obsojanja vredno. Gre za vrhunski dosežek. Podobno velja za njeno smukaško predstavo. Tudi Andrej Jerman ni razočaral. A Slovenci očitno vidimo le medalje. No, verjetno bi se tudi ob bronasti medalji našel kritik, ki bi se vprašal, zakaj medalja ni srebrna ali zlata," se je brez dlake na jeziku ob slovensko sedmo silo obregnil nekdanji tekmovalec, trener in direktor. Kakšna pa je njegova ocena slovenskih nastopov v prvih šestih disciplinah? "Zaenkrat slovenska reprezentanca ni postregla s kakšnim pozitivnim presenečenjem. A tudi z negativnim ne. Zato ocenjujem, da gre za dokaj realno sliko. Res pa je, da nas v drugem delu prvenstva čaka še nekaj tekem, na katerih si lahko obetamo kakovostne rezultate," odgovarja podpredsednik SZS.

Košir stavi na moški slalom in ženski veleslalom

Jure Košir zaradi službenih obveznosti francoskega dogajanja ne spremlja iz domačega naslanjača, temveč v živo na prizorišču. "Vzdušje v Val d'Iseru je odlično. Tudi organizacija je na vrhunski ravni. Tudi sam sem se podal na zasnežene strmine in lahko iz prve roke povem, da so proge odlično pripravljene," je iz mondenega zimsko-športnega središča v Savojskih Alpah sporočil nekdanji reprezentant, ki ob Rossignolovih tekmovalcih s prav posebnim zanimanjem spremlja tudi nastope slovenskih reprezentantov in reprezentantk. Ob tem dodaja, da so "slovenske" discipline na sporedu šele v sklepnem delu prvenstva. "Veliko si lahko obetamo predvsem od moškega slaloma in ženskega veleslaloma," pravi Košir, o dosedanjem delu pa dodaja: "Nad dosedanjim izkupičkom ne moremo biti razočarani. Morda so slovenski ljubitelji alpskega smučanja malce več pričakovali od Andreja Jermana. Vedeti moramo, da mu tukajšnji tereni niso pisani na kožo. Tega sem se zavedal že pred začetkom prvenstva. Zato je njegov dosežek v specialnem smuku dober, v kombinacijskem pa še boljši. Tina Maze? Morda bi lahko posegla po še boljši uvrstitvi. A njena paradna disciplina šele prihaja."

Mlekuž: Slediti hrvaškemu zgledu

S kakšnimi mislimi pa se ob spremljanju dogajanja v Val d'Iseru poigrava Koširjev nekdanji sotekmovalec Rene Mlekuž? "Z velikim zanimanjem spremljam prvenstvo v Franciji. V prvem delu me je vznemiril predvsem smukaški del. Ne zaradi konfiguracije terena, temveč zaradi snežne podlage. Menim namreč, da so organizatorji kar nekoliko pretiravali. Nad zahtevnostjo so se pritoževali tudi tekmovalci," pravi nekdanji slalomski specialist iz Slovenske Bistrice, ki je prikimal Koširjevi tezi o velikih pričakovanjih pred moškim slalomom in ženskim veleslalomom. "Tina Maze je doslej nastopila nadvse solidno. Pri Jermanu se je videlo, da mu načeloma veliko bolj ustrezajo klasične smukaške proge. Vseeno je bil hiter. Ostali? Hm … Že pred leti bi se morali zgledovati po Hrvatih," je komentar sklenil Mlekuž.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin