Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
26. 3. 2013,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Planica Planica Vikersund rekord poleti

Torek, 26. 3. 2013, 9.25

8 let

Vikersund, pozor! Prihaja prenovljena planiška letalnica

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaključek sezone v Planici je bil za slovenske skoke izjemen - dve zmagi in dvojne stopničke. Daljave letos niso bile povsem ekstremne, a lahko že naslednje leto pričakujemo lov za svetovnim rekordom.

Skakalci so v Planici končali z delom za to sezono, zdaj pa bodo prišla na vrsto druga dela – gradbena. Letalnica bratov Gorišek bo namreč deležna prenove. In to takšne, da bo znova konkurenčna Vikersundu v boju za svetovni rekord. Ta je zdaj dodobra zasidran pri Norvežanih, saj je prav njihov skakalec Johan Remen Evensen na domači letalnici pred dvema letoma poletel 246,5 metra.

In kaj lepšega bi si lahko sploh zaželeli, kot da bi naslednje leto v Planici kdo od Slovencev poletel do nove rekordne znamke. Verjetno bi jo ljubitelji skokov najbolj privoščili Robertu Kranjcu, ki že vso kariero spada med najboljše letalce, v Vikersundu pa je lani, ko je postal svetovni prvak, poletel kar 244 metrov in ima v lasti slovensko znamko. Do nje pa sta sposobna poleteti tudi Jurij Tepeš in Peter Prevc.

"V juniju se bo začela prenova, zaključek pa je načrtovan za konec leta. Če bomo zadnja montažerska dela opravljali v februarju prihodnje leto, mi je vseeno. Pomembno je, da so vsa betonska, zemeljska in konstrukcijska dela narejena do prvega snega," je o časovnici prenove letalnice v dolini pod Poncami spregovoril Jelko Gros.

Velikost letalnice se bo povečala za kar deset metrov, kolikor je še dovoljeno. K (kalkulacijska) točka bo zdaj znašala 200, HS (velikost letalnice) pa 225 metrov, kolikor dovoljuje FIS. Letalnica v Vikersundu ima denimo K točko pri 195, HS pa pri 225 metrih. "Letalnico bomo pomaknili višje, kolikor dovoljuje FIS. Ker se bo povečala za deset metrov, se bo dalo tudi leteti deset metrov dlje. Morali pa bomo letalnico tudi razširiti za dva metra. Če bodo prave razmere, se bo lahko letelo dlje kot na Norveškem. Vikersund ima to prednost, da je na nižji nadmorski višini, Planica pa ima boljši vzgonski veter. Če bo vreme pravo in bo kakšen skakalec razpoložen, bo možen rekord naslednje leto, sicer bo treba počakati," dodaja Gros.

"Naša letalnica bo enaka kot v Vikersundu, vendar bo imela elemente, zaradi katerih se jo bo dalo povečevati. In to tekmovanje med Planico in Vikersundom bo dobrodošlo za obe prizorišči. Za optimalno letenje bo leta 2014 možno skočiti okoli 250 metrov. Do zdaj je šlo do 240 metrov, vendar zelo na tesno. Deset metrov bo letalnica večja, vendar bo možno skočiti še kakšen meter dlje," pa je pred časom za Sportal povedal slovenski inženir in projektant skakalnic Janez Gorišek.

Kako bo šele vroče v Planici leta 2014, ko se bo naskakoval rekord ... Že letos je dolino pod Poncami v štirih dneh obiskalo 54.000 ljubiteljev skokov in poletov. Vikersund pozor! Prihaja prenovljena planiška letalnica.

Ne spreglejte