Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2020,
13.11

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Tit Štante Urška Pribošič Naj Mekinc

Petek, 10. 1. 2020, 13.11

4 leta, 3 mesece

Naj Mekinc in Urška Pribošič pred prestižno tekmo LAAX Open

Naja in Urško čaka vrhunec zime, Tita mirovanje z zlomljeno roko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
novinarska deskarji prostega sloga Mekinc Kuhar Štante | Deskarji prostega sloga Ožbe Kuhar (od leve proti desni), Naj Mekinc, Tit Štante in Urška Pribošič so na današnji novinarski konferenci predstavili svoje načrte za nadaljevanje sezone. | Foto Ana Kovač

Deskarji prostega sloga Ožbe Kuhar (od leve proti desni), Naj Mekinc, Tit Štante in Urška Pribošič so na današnji novinarski konferenci predstavili svoje načrte za nadaljevanje sezone.

Foto: Ana Kovač

Deskarje prostega sloga v prihodnjem tednu v švicarskem Laaxu čaka prestižna tekma v snežnem parku, ki deskarjem pomeni to, kar Planica pomeni skakalcem, Kitzbühel pa smučarjem. Slovenske barve bosta branila Naj Mekinc in Urška Pribošič, najbolj izkušena v slovenski reprezentanci deskarjev prostega sloga, medtem ko bo Tit Štante zaradi zloma podlahtnice tekmo moral izpustiti. Mladi up slovenskega deskanja prostega sloga, komaj 15-letni Ožbe Kuhar, odhaja na mladinske olimpijske igre v Lozano, kjer bo edini predstavnik deskarjev na snegu.

Deskarji prostega sloga bodo prihodnji teden v švicarskem Laaxu (od 18. do 19. januarja) začeli sezono v snežnem parku ("slopestyle"). Tekma v Laaxu naj bi bila za deskarje to, kar je za alpske smučarje Kitzbühl, za smučarske skakalce pa Planica, kar je podatek, ki zgovorno priča o prestižnosti tekmovanja.

Slovenske barve bosta zastopala 18-letni Naj Mekinc in najbolj izkušena v slovenski vrsti, 29-letna Urška Pribošič, spremljal pa ju bo glavni trener slovenske reprezentance Matevž Pristavec, ki napoveduje, da je pred tekmovalci najtežja tekma sezone, na kateri se zbere vsa smetana deskarjev prostega sloga, ki bodo točke in stopničke lovili na najbolje pripravljenem poligonu v svetovnem pokalu.

18-letni Naj Mekinc je lani v Laaxu dosegel svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu – 17. mesto.   | Foto: Ana Kovač 18-letni Naj Mekinc je lani v Laaxu dosegel svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu – 17. mesto. Foto: Ana Kovač

Dobrodošlo nabiranje izkušenj

Slovenca na najvišja mesta sicer ne računata, bo pa to predvsem za mladega Mekinca dobrodošlo nabiranje izkušenj. Prav na tem prizorišču je lani, kjer je tako kot letos nastopil povsem neobremenjeno in si ni nalagal nahrbtnika pričakovanj, dosegel uspeh kariere – 17. mesto.

Konkurenca ne spi, se zaveda Urška Pribošič. | Foto: Ana Kovač Konkurenca ne spi, se zaveda Urška Pribošič. Foto: Ana Kovač

Pribošičeva: Konkurenca ne spi

Za Pribošičevo bo tekma tudi dober trening, saj so njena paradna disciplina sicer skoki prostega sloga ("big air"), kjer je bila letos z dvema devetima mestoma povsem blizu finala.

VIDEO: Glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Pristavec o tem, kaj bi letalnica z zračno blazino na slovenskih tleh pomenila slovenskim deskarjem

"Konkurenca ne spi," se zaveda 29-letnica z Bleda, ki je tako kot Pristavec opozorila, da brez ustrezne infrastrukture – tekmovalci si želijo poligona na zračni blazini, kjer bi poleti in pozimi lahko trenirali trike – ne bodo zmogli držati koraka s konkurenco, ki je vedno mlajša in izvaja vedno bolj zahtevne trike.

Tit Štante | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

 Štanteta zdelal trik                                                                                      

V Laaxu bi moral nastopiti tudi Tit Štante, edini Slovenec, ki nastopa v snežnem žlebu ("halfpipe"), a je na zadnjem treningu med izvajanjem zahtevnega trika padel in si pri tem zlomil podlahtnico, kar ga bo prizemljilo za vsaj pet tednov. V kratkem se bo vrnil v ZDA, kjer v Salt Lake Cityju študija okoljevarstvo, ni pa še obupal nad tem, da bi nastopil vsaj na zadnji letošnji tekmi v Calgaryju.

Ožbe Kuhar bo edini slovenski predstavnik deskanja na olimpijskih igrah mladih v Lozani. | Foto: Ana Kovač Ožbe Kuhar bo edini slovenski predstavnik deskanja na olimpijskih igrah mladih v Lozani. Foto: Ana Kovač

15-letni Kuhar bo edini slovenski deskar v Lozani       

Svoje načrte je na novinarski konferenci predstavil tudi 15-letni Ožbe Kuhar, sicer državni prvak na mali prožni ponjavi, ki ga čez nekaj dni čaka nastop v Lozani, kjer bo na olimpijskih igrah mladih edini slovenski predstavnik v deskanju na snegu. "Želim, da bi se čim bolj izkazal, s tem bo prišel tudi rezultat. Njegov cilj je uvrstitev med prve tri v evropskem pokalu, kar bi mu zagotovilo mesto na tekmah svetovnega pokala.

Ne spreglejte