Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
3. 12. 2021,
14.12

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

Janez Lampič Miha Šimenc Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Petek, 3. 12. 2021, 14.12

2 leti, 4 mesece

Lillehammer, tek na smučeh (šprint)

Anamarija Lampič po veliki smoli v polfinalu na koncu šesta

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
Anamarija Lampič | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Anamarija Lampič, slovenska tekačica na smučeh, je na tekmi svetovnega pokala v Lillehammerju v šprintu v prostem slogu zasedla 6. mesto. Zmagala je Švedinja Maja Dahlqvist. V moški konkurenci je zmagal Johannes Hoesflot Klaebo, Janez Lampič in Miha Šimenc sta obstala v kvalifikacijah.

Anamarija Lampič
Sportal Finska za Lampičevo ostaja zakleta: Malce težav smo imeli s servisom

Zmage se je med dekleti veselila Švedinja Maja Dahlqvist, druga je bila Američanka Jessie Diggins, tretja pa Norvežanka Tiril Udens Weng.  Anamariji Lampič je v finalu zmanjkalo nekaj moči in je na koncu zasedla šesto mesto. Tekmovalka iz Valburge je imela v polfinalu veliko smolo, ko se ji je po zapletu s švedsko tekmovalko zlomila palica in tam verjetno izgubila kar nekaj moči. Za našo tekmovalko je to v letošnji sezoni najboljša uvrstitev. Na uvodni tekmi svetovnega pokala v Ruki je bila v šprintu v klasični tehniki osma.

Anamarija Lampič je bila v četrtfinalu druga. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič je bila v četrtfinalu druga. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Anamarija Lampič je v četrtfinalu tekmovala v četrti skupini, kjer je zasedla 2. mesto in se brez večjih težav prebila v polfinale. A že v četrtfinalu ni šlo brez zapletov, potem ko so morala tekmovalke ponavljati štart. Rusinja Tatjana Sorina se je namreč prehitro pognala s štarta.

Zaplet s Švedinjo

A v polfinalu je kmalu po štartu imela Slovenka veliko smole. Po zapletu s Švedinjo Johanno Hagstroem se ji je zlomila palica, zaostala je za najboljšimi. Kmalu je dobila nadomestno palico in kazalo je že, da tudi na drugem šprintu letošnje sezone ne bo nič s finalnim nastopom. A vedno borbeni Lampičevi se je v nadaljevanju vendarle uspelo priključiti vodilnim tekmovalkam. Na koncu je v svoji skupini osvojila četrto mesto in se po času uvrstila v veliki finale.

Anamarija Lampič je v finalu zmanjkalo nekaj moči. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič je v finalu zmanjkalo nekaj moči. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V finalu ji je zmanjkalo moči

V finalu so bile njene nasprotnice Maja Dahlqvist (Šve), Jessie Diggins (ZDA), Tiril Udnes Weng (Nor), Emma Ribom (Šved) in Rosie Brennan (ZDA). Lampičeva je bila v začetku finala bolj v ozadju in videlo se je, da je imela znova določene težave. V nadaljevanju se je 26-letnici uspelo prebiti naprej, a ji je v zaključnem delu zmanjkalo nekaj moči. Na koncu se je morala naša najboljša tekačica na smučeh zadovoljiti s šestim mestom.

"Mislim, da sem danes lahko ekstremno zadovoljna, glede na to, kaj se mi je dogajalo v polfinalu, da sem zlomila palico in da sem nato še kot srečna poraženka prišla v finale. Že v polfinalu sem se potrudila maksimalno, ko sem izvedela, da sem v finalu, sem bila kar malo presenečena. A rekla sem si, da če sem se potrudila v polfinalu, se bom še v finalu, a mi je zmanjkalo malo moči, videle so se posledice polfinala," je dejala Lampičeva.

Miha Šimenc | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Šimenc Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Šimenc in Lampič obstala v kvalifikacijah

V moški konkurenci je suvereno zmagal Johannes Hoesflot Klaebo, ki je dosegel še 26. zmago na tekmah svetovnega pokala. Drugo mesto je osvojil še en Norvežan Thomas Helland Larsen, tretji pa je bil Francoz Richard Jouve.

V moški konkurenci sta slovenske barve branila Miha Šimenc in Janez Lampič. Obema pa se ni uspelo uvrstiti v izločilne dvoboje. Oba sta bila spet skromna. Šimenc je bil v kvalifikacijah 50. (+10.12), Lampič pa je pristal na 58. mestu (+15.24).

"Pri lovljenju je porabila nekoliko več energije kot običajno, kljub vsemu se je uvrstila v finale kot srečna poraženka, a tam mislim, da je plačala davek tega lovljenja iz polfinala." | Foto: Sportida "Pri lovljenju je porabila nekoliko več energije kot običajno, kljub vsemu se je uvrstila v finale kot srečna poraženka, a tam mislim, da je plačala davek tega lovljenja iz polfinala." Foto: Sportida "Plačala davek lovjenja iz polfinala"

"Anin prvi finale in moram reči, da smo zadovoljni. Res je, da je imela v polfinalu težave s palico, ki jo je zlomila. Pri lovljenju je porabila nekoliko več energije kot običajno, kljub vsemu se je uvrstila v finale kot srečna poraženka, a tam mislim, da je plačala davek tega lovljenja iz polfinala. Kljub vsemu mislim, da smo vsi lahko s tem rezultatom zadovoljni. Pri fantih sem pričakoval več. Janez je imel nekaj težav z dihanjem zaradi mraza, visoke vlage in njegove astme. Miha pa, vsaj na oko, ni deloval slabo, a kot sem zanj že rekel, bo potreboval po poškodbi nekaj več tekem, da pride nazaj v tekmovalni ritem. Kljub vsemu danes mesto ni dobro, zaostanek bi moral biti manjši. Smo pa na poti, da na naslednji tekmi ali dveh pride zraven in začne osvajati točke svetovnega pokala," je sprint ocenil trener Nejc Brodar.

Tudi na Norveškem nizke temperature Fotografija dovolj nazorno kaže, kako hladno je bilo prejšnji konec tedna v Ruki. | Foto: SZS Fotografija dovolj nazorno kaže, kako hladno je bilo prejšnji konec tedna v Ruki. Foto: SZS

Na svetovnem pokalu v Ruki so tamkajšnje tekme zaznamovale izjemno nizke temperature, saj so se te spustile pod minus 20 stopinj Celzija. Tekmovalcem pa vreme ne bo prizaneslo niti v Lillehammerju, kjer bodo temperature konec tedna pod minus 10 stopinj Celzija.

 

* Izidi, sprint, prosto:
* moški:

 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) 2:52,48
 2. Thomas Helland Larsen (Nor)      +0,58
 3. Richard Jouve (Fra)               0,78
 4. Solaas Haavard Taugboel (Nor)     2,98
 5. Lauri Vourinen (Fin)              4,43
 6. Marcus Grate (Šve)               20,73
...
- izpadla v kvalifikacijah
50. Miha Šimenc (Slo)
58. Janez Lampič (Slo)

- svetovni pokal, skupno (4):
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)     234
 2. Aleksandre Boljšunov (Rus)         215
 3. Erik Valnes (Nor)                  160
 4. Sergej Ustjugov (Rus)              143
 5. Aleksander Terentjev (Rus)         141
 6. Richard Jouve (Fra)                138
...

* ženske:
 1. Maja Dahlqvist  (Šve)           3:14,7
 2. Jessie Diggins (ZDA)              0,35
 3. Tiril Udnes Weng (Nor)            0,86
 4. Emma Ribom (Šve)                  1,68
 5. Rosie Brennan (ZDA)               2,45
 6. Anamarija Lampič (Slo)            2,62
...

- svetovni pokal, skupno (4):
 1. Maja Dahlqvist  (Šve)              227
 2. Frida Karlsson (Šve)               220
 3. Therese Johaug (Nor)               180
 4. Jessie Diggins (ZDA)               150
 5. Rosie Brennan (ZDA)                150
 6. Krista Parmakoski (Fin)            121
...
13. Anamarija Lampič (Slo)              78
58. Eva Urevc (Slo)                      4

...

 

Roman Furger
Sportal Nevzdržne razmere: peklo ga je v pljučih, začelo se mu je vrteti
Ne spreglejte