Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 12. 2017,
11.07

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

smučarski tek Vesna Fabjan Anamarija Lampič Anamarija Lampič Miha Šimenc novoletna turneja Tour de Ski

Ponedeljek, 25. 12. 2017, 11.07

6 let, 3 mesece

Trojica na Tour de ski

Skromna slovenska zasedba bo priložnost iskala v šprintih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Fabjan, Šimenc, Lampič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovensko reprezentanco v smučarskem teku bodo na enem od vrhuncev zimske sezone 2017/18, ki bo vrh dosegla na olimpijskih igrah v Pjongčangu, zastopala le trojica športnikov. Na novoletno turnejo Tour de Ski potujejo Vesna Fabjan, Anamarija Lampič in Miha Šimenc, preostali se bodo pripravljali doma.

Novoletna turneja smučarskih tekačic in tekačev se bo v sezoni 2017/18 začela s prostim šprintom v Lenzerheideju 30. decembra. Na tekmovanje, ki se bo 7. januarja v dolini Fiemme tradicionalno končalo z zahtevnim, devetkilometrskim vzponom na Alpe Cermis, bodo odpotovali le trije Slovenci, ki bodo svoje priložnosti iskali predvsem v šprintih.

Fabjanova ne šteje več

Vesna Fabjan je najbolj izkušena od trojice. | Foto: Vesna Fabjan je najbolj izkušena od trojice.

Fabjanova je že stara znanka novoletne turneje, tokrat se tja odpravlja s poškodbo rame, ki pa jo v zadnjih tednih že uspešno sanira. "Ne štejem, kateri Tour je to zame, je pa to ena od prelomnic v sezoni, kjer si vsak želi biti čim višje v formi. Letos sem imela nekaj težav, ko sem pred tekmo v Davosu staknila poškodbo rame in je bila potem terapija del vsakodnevnega treninga. Malo me še ovira, a se želim skoncentrirati na vsak trening, poškodbo odmisliti, če bo zdravje ostalo, potem bo vse v redu," je dejala bronasta z olimpijskih iger v Sočiju 2014.

"Bomo videli, kako bo. Definitivno sem še vedno najmočnejša v prostem šprintu, v klasičnem nekoliko manj. Žal bo na olimpijskih igrah šprint v klasični tehniki, a vseeno upam, da bom lahko odtekla na najvišji ravni. Za Tour pa bomo videli. Prvi šprint je v prosti tehniki in bo pomemben, potem sledi nekaj tekem na distanci, nato še klasični šprint v Oberstdorfu," je dejala Fabjanova, ki trenira pod vodstvom Marka Gracerja.

Priprava na olimpijske igre

"Na Tour nas gre malo, s trenerjem pa sva se odločila, da bo to priprava na olimpijske igre, da opravim več tekem v kosu." | Foto: Vid Ponikvar "Na Tour nas gre malo, s trenerjem pa sva se odločila, da bo to priprava na olimpijske igre, da opravim več tekem v kosu." Foto: Vid Ponikvar

Poleg uvodnega šprinta v prosti tehniki in Lenzerheideja čakata tekmovalno druščino nato tekmi na distanci, za klasični šprint se ekipe 3. januarja preselijo v Oberstdorf, ki bo gostil še 10 in 15 kilometrov v prosti tehniki, nato sledi selitev v dolino Fiemme.

Do točk je na distanci v tej sezoni pritekla Anamarija Lampič. "Na Tour nas gre malo, s trenerjem pa sva se odločila, da bo to priprava na olimpijske igre, da opravim več tekem v kosu. Komaj čakam, da gremo. Imam nekaj točk v distanci, kar je dober motiv za naprej, vem, da sem sposobna še kaj pokazati, to se je videlo na tekmah doslej. Sem zraven, a bo treba še trenirati," je dejala Lampičeva.

Tudi Šimenc priložnost išče v šprintu

Na novoletno turnejo bo odpotoval še Miha Šimenc, ki svoje priložnosti prav tako išče v šprintih, medtem ko bodo preostali trenirali doma. Omenjena trojica bo najprej odpotovala na začetne šprinte v Lenzerheide in potem ostala vsaj do klasičnega šprinta v Oberstdorfu, kjer se bodo s trenerskim štabom glede na prikazano odločili, ali na turneji vztrajati še do konca.

"Za zdaj sem zadovoljen, dobro mi gre, na takšnih tekmah se skušam čim več naučiti." | Foto: Sportida "Za zdaj sem zadovoljen, dobro mi gre, na takšnih tekmah se skušam čim več naučiti." Foto: Sportida "Za zdaj sem zadovoljen, dobro mi gre, na takšnih tekmah se skušam čim več naučiti. Tudi s servisom dobro sodelujemo, je pa res, da imajo nekatere ekipe za servis kar ogromne tovornjake in so to res laboratoriji. Bom videl po prvih tekmah, kje sem in kako dolgo bom vztrajal na Touru," je dejal Šimenc.

Zlati časi slovenskega smučarskega teka so za zdaj mimo, vsaj kar zadeva novoletno turnejo. Tam je bila najvišje Petra Majdič, ki je skupaj vknjižila šest posamičnih zmag, v sezonah 2008/09 in 2009/10 je dobila posebno šprintersko razvrstitev, prvo leto je bila tretja skupno, drugo leto pa je bila druga za Poljakinjo Justyno Kowalczyk.

Spored Tour de ski:
 

30. december: Lenzerheide
13.00 šprint, prosta tehnika, moški, ženske

31. december: Lenzerheide
10.30 15 km klasično, moški
15.00 10 km klasično, ženske

1. januar: Lenzerheide
11.00 10 km prosto, ženske
13.00 15 km prosto, moški

3. januar: Oberstdorf
14.50 šprint, klasično, moški, ženske

4. januar: Oberstdorf
10.15 10 km prosto, ženske
11.15 15 km prosto, moški

- 6. januar: Val di Fiemme
14.15 10 km klasično, ženske
15.45 15 km klasično, moški

- 7. januar: Val di Fiemme
zaključni vzpon:11.30 9 km prosto, ženske
14.30 9 km prosto, moški

Ne spreglejte