Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2018,
15.15

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

Natisni članek

RAW AIR Tom Hilde Andreas Stjernen

Petek, 9. 3. 2018, 15.15

6 let, 1 mesec

Tom Hilde končuje kariero, Andreas Stjerner pa razmišlja o tem

Konec je: dolgolasi Viking maha v slovo. Se bo poslovil tudi olimpijski prvak?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19
Tom Hilde | Foto Sportida

Foto: Sportida

"Dovolj časa sem v bil skokih. 12 let mineva od moje prve tekme v Lillehammerju. Odločitev ni bila težka, preprosto sem čutil, da je bilo dovolj treningov in potovanj, Kot skakalec sem izpolnjen," je konec skakalne kariere napovedal norveški skakalec Tom Hilde. Tridesetletnik se bo od aktivnega skakanja poslovil v domovini, na tekmah Raw Air turneje. O tem, ali bo sploh še skakal, pa naj bi presenetljivo razmišljal njegov rojak, olimpijski ekipni prvak iz Pjongčanga Andreas Stjernen, za katerim je najboljša sezona v karieri.

Po debelem desetletju v svetovnem pokalu ima Tom Hilde dovolj. Norvežan, ki je v skakalni karavani vselej kljuboval z dolgo pričesko, bo kariero končal tam, kjer jo začel, v domovini. Izbran je bil v nacionalni norveški paket za nastop na Raw Air turneji, za prvi postaji v Holmenkollnu in Lillehammerju.

"Dovolj dolgo časa sem v bil skokih. 12 let mineva od moje prve tekme v Lillehammerju. Odločitev ni bila težka, preprosto sem čutil, da je bilo dovolj treningov in potovanj. Kot skakalec sem izpolnjen," je za norveški aftenposten.no dejal 30-letnik, ki se lahko pohvali s tremi zmagami na posamičnih tekmah (dve je dosegel januarja 2008 v Val di Fiemmeju, zadnjo pa januarja 2011 v Bischofshofnu) in osmimi na ekipnih.

Ekipna odličja in tretji mesti na novoletni turneji

Hilde je v zbirko odličij dodal tudi tista s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger, vsa je dosegel na ekipnih preizkušnjah. Leta 2010 so bili na tekmovanju petih krogov v Vancouvru bronasti, na SP v skokih je bil štirikrat ekipni podprvak (2007, 2009 in 2011 na normalni in veliki skakalnici), eno kolajno pa ima še iz SP v poletih, ko je leta 2008 z moštvom končal na tretjem mestu.

"Dovolj dolgo časa sem v bil skokih. 12 let mineva od moje prve tekme v Lillehammerju. Odločitev ni bila težka, preprosto sem čutil, da je bilo dovolj treningov in potovanj. Kot skakalec sem izpolnjen." | Foto: Sportida "Dovolj dolgo časa sem v bil skokih. 12 let mineva od moje prve tekme v Lillehammerju. Odločitev ni bila težka, preprosto sem čutil, da je bilo dovolj treningov in potovanj. Kot skakalec sem izpolnjen." Foto: Sportida

Na novoletni turneji je dvakrat končal na tretjem mestu (2010/11, 2012/13), v svetovnem pokalu pa je bil v skupnem seštevku najvišje leta 2008, ko je pristal tik pod zmagovalnim odrom za zmagovalcem, že upokojenim Thomasom Morgensternom, Gregorjem Schlierenzauerjem in Jannejem Ahonenom.

Norvežanova kariera je šla navzdol po letu 2013, ko se je le s težavo uvrščal v finale tekem svetovnega pokala in sezono končal šele na 48. mestu. V tem tekmovalnem obdobju je večinoma nastopal v celinskem pokalu, v svetovnem pa se mu ni nikoli uspelo uvrstiti v finale. Še najbližje mu je bil pretekli konec tedna v Lahtiju, ko je končal na 36. mestu.

"50-odstotna možnost, da bom še skakal"

Bolj kot upokojitev Hildeja, ki mu zadnja leta ni šlo, odmeva razmišljanje o koncu kariere Andreasa Stjernena, za katerim je najboljša sezona v karieri. Dosegel je prvo zmago, postal ekipni svetovni in olimpijski prvak ... | Foto: Sportida Bolj kot upokojitev Hildeja, ki mu zadnja leta ni šlo, odmeva razmišljanje o koncu kariere Andreasa Stjernena, za katerim je najboljša sezona v karieri. Dosegel je prvo zmago, postal ekipni svetovni in olimpijski prvak ... Foto: Sportida

Novica o koncu Hildejeve kariere je prišla le nekaj dni po presenetljivem intervjuju njegovega leto mlajšega rojaka Andreasa Stjernena, za katerim je najboljša sezona v svetovnem pokalu.

Januarja je dosegel premierno zmago, februarja pa postal ekipni olimpijski prvak. Prav tako je letos ekipno zlato osvojil na svetovnem prvenstvu v poletih. Trenutno zaseda 12. mesto svetovnega pokala (na tem je končal tudi zadnji sezoni), v katerem se odvija huda bitka med Norvežani, kar štirje njegovi rojaki so v skupnem seštevku pred njim.

"Po olimpijskih igrah sem zelo motiviran, da sezono končam kar najboljše. Nič me ne bo zadovoljilo bolj kot skoki, ki sem jih prikazal v Južni Koreji. Nato se bo lažje odločiti o koncu kariere. O tem, ali bom še nadaljeval, bom razmislil v tednih po Planici. Možnosti, da bom še skakal, so okoli 50-odstotne," je 29-letnik na slovo od skokov namignil v pogovoru za NRK.

Takole se je pred nekaj tedni razveselil olimpijskega ekipnega zlata. | Foto: Sportida Takole se je pred nekaj tedni razveselil olimpijskega ekipnega zlata. Foto: Sportida

Nerazumljiva odločitev

Čeprav naj bi bilo v norveškem taboru nekaj trenj, ki bi bila lahko vzrok za Stjernenov konec kariere, je pomočnik glavnega trenerja Alexandra Stoecklija Magnus Brevig prepričan, da bi bila to nespametna poteza: "Zadnja tri leta je na zelo visoki ravni, tako da je čudno, da je sploh začel razmišljati o koncu. To bi bila nerazumna odločitev. Pogovorili se bomo in poskušali rešiti stvari. Že v preteklosti so bili mogoči individualni načrti treningov, tudi zdaj bodo, saj ne želimo omejevati razvoja igralcev."

Ne spreglejte