Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
13.10

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc RAW AIR

Sreda, 7. 3. 2018, 13.10

6 let, 1 mesec

Najboljši Slovenec lanske turneje Raw Air pred začetkom norveškega izziva

Peter Prevc pred Norveško izbral kronološki načrt, ne pa polovičarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24
smučarski skoki Peter Prevc | Foto Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Z napredkom sem zadovoljen. Zdaj čakam tekme, da vidim, kako se bo vse skupaj razpletlo. Želim si, da bi bil v zraku sproščen, ne pa da se moram močno boriti za vsak meter, ki ga še lahko dosežem," pred začetkom druge izvedbe turneje Raw Air razmišlja Peter Prevc, ki je zadnjo postajo na Finskem med drugim izpustil, ker se je odpravljanja napak želel lotiti načrtno in v miru, ne pa med hitenjem, ko lahko kvečjemu kaj narediš na pol, ne pa povsem popraviš.

Slovenska moška skakalna odprava se bo v četrtek odpravila v Skandinavijo, kjer skakalce med 9. in 18. marcem čaka poseben norveški izziv, druga izvedba turneje Raw Air. Ta v desetih dneh brez počitka predvideva šest tekem (štiri posamične, dve ekipni) in štiri kvalifikacijske serije. Kdor bo po predvidenih 16 serijah zbral največ točk, si bo prislužil denarno nagrado 60 tisoč evrov, drugemu bo pripadlo 30 tisoč evrov, tretjemu pa deset tisoč evrov.

Vse skupaj se bo v petek začelo na Holmenkollnu, kjer bosta tako ekipna kot posamična tekma, sledila bo selitev v Lillehammer, nato v Trondheim, za konec pa še poleti v Vikersundu. Vse to v desetih dneh in brez dneva premora. Zato tudi ime Raw-Air, surova turneja, saj gre za najbolj ekstremen in intenziven boj smučarskih skakalcev, na katerem je lani zmagal Avstrijec Stefan Kraft.

Raje si je vzel čas, kot da bi delal na pol

 "Z napredkom sem kar zadovoljen. Zdaj čakam tekme, da vidim, kako se bo tam vse skupaj razpletlo, ker ima tekma, hočeš nočeš, vedno neko drugo noto."  | Foto: Sportida "Z napredkom sem kar zadovoljen. Zdaj čakam tekme, da vidim, kako se bo tam vse skupaj razpletlo, ker ima tekma, hočeš nočeš, vedno neko drugo noto." Foto: Sportida

Energijo zanjo je v preteklih dneh nabiral tudi najboljši Slovenec lanske izvedbe Peter Prevc, ki je desetdnevno preizkušnjo končal na petem mestu. 25-letnik je tako v želji po čim boljši pripravljenosti za sklepni del sezone in odpravo napak izpustil zadnjo postajo v Lahtiju in se v miru, predvsem pa brez polovičarstva, posvetil treningom v domovini.

"V tem tednu, ko sem bil doma, sem opravil štiri, pet kondicijskih treningov in štiri treninge na skakalnici. Namenoma sem naredil še malo več skokov, tako da sem jih na enem treningu naredil toliko, kot bi jih celoten konec tedna, če bi šel v Lahti. Tako sem lahko umirjeno popravljal stvari, saj če si doma le dva dneva, morda tri, imaš časa samo toliko, da malo 'poflikaš', tako pa sem si lahko bolj kronološko pripravil načrt, kako bom odpravil napake," je o trenažnem procesu preteklega tedna dejal Prevc.

Kako je zadovoljen z opravljenim delom? "Z napredkom sem kar zadovoljen. Zdaj čakam tekme, da vidim, kako se bo tam vse skupaj razpletlo, ker ima tekma, hočeš nočeš, vedno neko drugo noto. Enkrat na tekmi dodaš stopničko, dve svojim nastopom, včasih pa ti lahko prav tekma vzame nekaj na kakovosti, tako da me prav zanima, kako se bodo odvile stvari na Norveškem."

Samo da ne bi šlo na začetku kaj narobe

Ko smo se z najboljšim skakalcem predlanske zime pogovarjali decembra, je omenil, da bi bil koledar sezone, če bi ga sestavljal on, povsem drugačen. "Najprej bi šli za deset dni na turnejo v ZDA, pa bi bili en teden doma, nato bi šli na novo turnejo … Tako bi s petimi, šestimi turnejami skozi sezono obkrožili ves svet. Zdaj je pa vse isto, na vsake tri leta zamenjamo kakšen hotel na prizorišču, sicer pa se skoraj nič ne spremeni. Lanska novost, turneja Raw-Air, se mi zdi super. Takšne stvari bi dal v koledar," je takrat razmišljal v Sportalovem sobotnem intervjuju.

"Če se ti prvi konec tedna ponesreči, se ti vsa turneja zelo vleče, saj nimaš časa, da bi karkoli natreniral, popravil. Če se ti pa prvi konec tedna zelo dobro izide, seveda z veseljem potuješ in tekmuješ na turneji. Prepričan sem, da bo vse v redu," je odločen 25-letnik. | Foto: Sportida "Če se ti prvi konec tedna ponesreči, se ti vsa turneja zelo vleče, saj nimaš časa, da bi karkoli natreniral, popravil. Če se ti pa prvi konec tedna zelo dobro izide, seveda z veseljem potuješ in tekmuješ na turneji. Prepričan sem, da bo vse v redu," je odločen 25-letnik. Foto: Sportida

Potemtakem se norveške turneje kljub zahtevnemu urniku veseli? "Za zdaj se je res kar veselim, pa čeprav bo dolga. Je pa tukaj pomembno nekaj. Seveda tudi na tej turneji jemlješ tekmo za tekmo, ker težko kalkuliraš, kje boš največ dosegel, a če se ti ponesreči prvi konec tedna, se ti vsa turneja zelo vleče, saj nimaš časa, da bi karkoli natreniral, popravil. Če se ti pa prvi konec tedna zelo dobro izide, pa seveda z veseljem in spočit - uspehi te spočijejo, napolnijo z energijo - brez težav potuješ in tekmuješ na turneji. Prepričan sem, da bo vse v redu."

Z logistiko na norveški turneji je zadovoljen še bolj kot s tisto na novoletni turneji. | Foto: Sportida Z logistiko na norveški turneji je zadovoljen še bolj kot s tisto na novoletni turneji. Foto: Sportida

Še bolje kot na novoletni turneji

Skakalci bodo v desetih dneh zamenjali štiri skakalnice, potovanj bo veliko, časa za počitek pa ne, zato je še toliko pomembneje, da bo organizacija brezhibna. Kako je bil zadovoljen z lanskim potekom selitev?

"Logistiko so Norvežani kar dobro naštudirali. Skakalno opremo in opremo za servis vozijo neposredno s skakalnice na skakalnico, skoraj vsa osebna prtljaga potuje neposredno iz hotela v hotel, tudi prostovoljci nam pomagajo znositi opremo, tako da je logistika celo boljša kot na novoletni turneji, kjer veliko dela opraviš sam. Ob tem na novoletni turneji potuješ z reprezentančnim prevozom, na norveški pa z avtobusom, za vse so enaki pogoji, nihče ni privilegiran s kakšnim prevozom."

Sproščenost, ne pa boj za vsak meter

Premierno turnejo Raw Air je končal na petem mestu in ta dosežek bi trenutno podpisal tudi za leto 2018, ko rezultati niso bili povsem na želeni ravni. Česa si od Norveške želi v tem trenutku?

V zraku želi čutiti sproščenost, ne pa hudega boja za vsak meter. | Foto: Sportida V zraku želi čutiti sproščenost, ne pa hudega boja za vsak meter. Foto: Sportida

"Predvsem tega, da mi bo skoke s treningov uspelo prenesti na tekme, da bi mi uspel kakšen res daljši skok, da bi bil v zraku sproščen, ne pa da se moram v zraku močno boriti za vsak meter, ki ga še lahko dosežem. Sicer pa kaj posebnega od norveške turneje ne pričakujem, upam, da se zgodi veliko pozitivnih stvari, ki so vedno dobrodošle," pred potjo razmišlja Prevc, ki mu dodatno energijo daje tudi dejstvo, da se karavana po napornih desetih dneh vrača v domovino, kjer bo med 22. in 25. marcem v Planici le še sklepno dejanje sezone.

Pred Planico iztisneš maksimum

Planica prinaša novost - najboljši v skupnem seštevku vseh sedmih poletov bo bogatejši za dodatnih 20 tisoč švicarskih frankov. | Foto: Vid Ponikvar Planica prinaša novost - najboljši v skupnem seštevku vseh sedmih poletov bo bogatejši za dodatnih 20 tisoč švicarskih frankov. Foto: Vid Ponikvar

"Vsekakor je lažje, saj veš, da te potem čaka Planica, zato lahko na teh tekmah še bolj stisneš, daš maksimum, saj veš, da te bodo nato dvignili domači navijači, če ti bo mogoče manjkalo energije. Tako veš, da se ti ni treba ničesar bati."

Norveški izziv se bo začel v petek ob 19.30 s kvalifikacijami na Holmenkollnu, v soboto sledi ekipna tekma, v nedeljo posamična. Tekmovanje se bo končalo v nedeljo, 18. marca, z ekipno tekmo v poletih v Vikersundu.

Program turneje Raw-Air

Holmenkollen

Petek, 9. marec
19.30 kvalifikacije

Sobota, 10. marec
17.00 ekipna tekma

Nedelja, 11. marec
14.30 posamična tekma

Lillehammer

Ponedeljek, 12. marec
17.30 kvalifikacije

Torek, 13. marec
17.00 posamična tekma

Trondheim

Sreda, 14. marec
17.30 kvalifikacije

Četrtek, 15. marec
17.00 posamična tekma

Vikersund

Petek, 16. marec
17.30 kvalifikacije

Sobota, 17. marec
16.15 ekipna tekma

Nedelja, 18. marec
16.30 posamična tekma
Ne spreglejte