Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 3. 2018,
13.49

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

2

Natisni članek

RAW AIR Peter Prevc Peter Prevc Norveška Goran Janus Jernej Damjan

Torek, 6. 3. 2018, 13.49

6 let, 1 mesec

Turneja Raw-Air 2018

Skakalci na zahtevni norveški izziv, Planica prinaša novost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

2

Raw-Air | Foto Sportida

Foto: Sportida

Pred spektaklom v Planici (22.-25. marec) smučarske skakalce čaka še precej dolg, zajeten in surov izziv. Konec tedna se začenja druga izvedba turneje Raw-Air, na kateri bodo skakalci brez dneva premora tekmovali deset dni, v tem času zamenjali štiri prizorišča, zmagovalec skupnega seštevka vseh 16 serij (šest tekem in štiri kvalifikacije) pa bo prejel 60 tisoč evrov nagrade. Zmago brani Avstrijec Stefan Kraft, Slovenske barve bo zastopalo sedem tekmovalcev, na zadnji postaji bo Timija Zajca zamenjal Domen Prevc. Po norveški turneji sledi le še zaključek v Planici, ki prinaša novost Planica7, saj bo zmagovalec v posebnem seštevku še dodatno obogatil denarnico.

Smučarskoskakalna karavana bo med 9. in 18. marcem potovala po Skandinaviji, natančneje po Norveški, kjer bo v desetih dneh opravila s šestimi tekmami (štirimi posamičnimi in dvema ekipnima) in štirimi kvalifikacijami.

Šteje vsak skok, počitka ni

Turneja se bo končala s poleti v Vikersundu. | Foto: Sportida Turneja se bo končala s poleti v Vikersundu. Foto: Sportida

Vse skupaj se bo v petek začelo na Holmenkollnu, kjer bosta tako ekipna kot posamična tekma, sledila bo selitev v Lillehammer, nato v Trondheim, za konec pa še Vikersund. Vse to v desetih dneh in vse to brez dneva premora. Zato tudi ime Raw-Air, Surova turneja, saj gre za najbolj ekstremen in intenziven boj smučarskih skakalcev.

V skupni seštevek boja s sotekmovalci, norveško naravo, predvsem pa s samim seboj bo štelo vseh 16 serij skokov (osem na štirih posamičnih tekmah, štiri na dveh ekipnih in štiri v kvalifikacijah).

Slovenska sedmerica, v katero se bo na poletih pomešal Domen Prevc

Pred odhodom v deželo Vikingov so v novem "laboratoriju" Zavarovalnice Triglav cilje in želje strnili skakalci in skakalke.

Glavni trener Goran Janus, ki ga na zadnji postaji v Lahtiju zaradi bolezni ni bilo, je v ekipo za norveški izziv uvrstil Jerneja Damjana, Petra Prevca, Anžeta Semeniča, Tilna Bartola, Timija Zajca, Anžeta Laniška, Nejca Dežmana in Domna Prevca. Slovenija ima po potrjeni dodatni kvoti pravico nastopa s sedmimi tekmovalci. Prva sedmerica bo sodelovala na uvodnih treh postajah do Trondheima, na zadnji postaji na poletih v Vikersundu pa bo Zajca zamenjal Domen Prevc.  

"Če bi v Vikersundu in v Planici končali na stopničkah, bi bilo super," pravi Goran Janus, ki bo na prvih treh postajah Raw-Air računal na Jerneja Damjana, Petra Prevca, Anžeta Semeniča, Anžeta Laniška, Timija Zajca, Tilna Bartola in Nejca Dežmana. Na zadnji postaji v Vikersundu pa bo Zajca zamenjal Domen Prevc. | Foto: Tamino Petelinšek/STA "Če bi v Vikersundu in v Planici končali na stopničkah, bi bilo super," pravi Goran Janus, ki bo na prvih treh postajah Raw-Air računal na Jerneja Damjana, Petra Prevca, Anžeta Semeniča, Anžeta Laniška, Timija Zajca, Tilna Bartola in Nejca Dežmana. Na zadnji postaji v Vikersundu pa bo Zajca zamenjal Domen Prevc. Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Kar zadeva norveško turnejo, v četrtek odpotujemo. Od petka do nedelje, vseh deset dni, nas čaka težko delo. Vsak dan bomo na skakalnici, v pogonu. Timi bo z nami do Trondheima, potem konča sezono, v Vikersund in Planici ga bo zamenjal Domen. Trije tekmovalni vikendi so še pred nami, pred finalom je norveška turneja in želimo čim bolje odskakati. Upam, da se je Peter Prevc spočil ... Naš cilj do konca sezone je ubraniti peto mesto v pokalu narodov. Blizu so Japonci, a tudi Avstrijci pred nami niso daleč. Če bi v Vikersundu in v Planici končali na stopničkah, bi bilo super," je dejal Janus.

Prevc zadovoljen z delom, ki ga je opravil "med odmorom" 

Najboljši Slovenec lanskega Raw-Air je bil na petem mestu Peter Prevc, ki je izpustil zadnjo postajo na Finskem, saj je potreboval čas za nabiranje prepotrebne energije in izboljšavo določenih detajlov.

Peter Prevc je bil na petem mestu lani najboljši slovenski skakalec norveške turneje. | Foto: Tamino Petelinšek/STA Peter Prevc je bil na petem mestu lani najboljši slovenski skakalec norveške turneje. Foto: Tamino Petelinšek/STA "Z Janijem sva v tem času rampo dvignila malo višje, da so bili skoki kakšen meter daljši, in s tem se je pokazalo malo več sproščenosti," pa pred odhodom na Norveško pravi Prevc, ki je zadovoljen z izboljšavo nekaterih stvari, upa pa, da se ne bi že na začetku kaj zalomilo: "Veselim se turneje, čeprav bo dolga. Je pa seveda razlika, da če se ti ponesreči prvi konec tedna, se potem celotna turneja zelo vleče, ker nimaš časa, da bi karkoli natreniral in popravil. Če pa se ti prvi konec tedna dobro izide, je lažje, saj te uspehi napolnijo z energijo."

smučarski skoki | Foto: Tamino Petelinšek/STA Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Po toliko letih, sezonah že kar nekako veš, kje je tisti konec, zato poskušaš maksimalno izkoristiti, kar te še čaka do konca sezone, in se imeti čim bolj fino v tem, kar se dogaja," pred naporno turnejo, ki počasi oznanja konec tekmovalnega obdobja, razmišlja Damjan, ki si na turneji želi: "Bolj kot rezultata to, da bi v skokih užival in da ne bi imel takšnih težav kot lani, ko so v Lillehammerju prestavljali in so mi noge zaspale, potem pa me je čakala še velikanka, na katero moraš iti dobro pripravljen."

Potrpežljivo čakali in dočakali

Nika Križnar je pretekli konec tedna prvič stala na zmagovalnem odru svetovnega pokala. | Foto: Tamino Petelinšek/STA Nika Križnar je pretekli konec tedna prvič stala na zmagovalnem odru svetovnega pokala. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Slovenska ženska odprava je pretekli konec tedna v Romuniji dočakala premierne stopničke Nike Križnar, ki so že nekaj časa "visele v zraku".

"Pričakovali smo te stopničke, vedeli smo, da jih bomo enkrat dosegli. Bili smo potrpežljivi. Morale so se zgoditi. Ne zgodijo se same, saj je treba tudi dobro skočiti. Nika je bila že dvakrat blizu, zdaj se je pa vse izšlo. Super," je bil zadovoljen glavni trener ženske reprezentance Stane Baloh, ki ga bo pot z dekleti, podobno kot fante, v prihodnjih dneh odpeljala na Norveško. "Danes smo še trenirali v telovadnici, jutri in v četrtek bomo skakali v Planici na 120-metrski skakalnici, saj je v Oslu velika naprava. Vreme nam bo naklonjeno. V petek potujemo v Oslo na nedeljsko tekmo. Nato sledi en prost konec tedna, zadnji dve tekmi v Oberstdorfu pa bosta žal ravno tisti konec tedna, ko bo Planica, tako da mi bomo uživali v Oberstdorfu, vi pa v Planici.

"Že precej je dišalo po stopničkah. Dvakrat sem bila kar blizu, zdaj mi je le uspelo priti na tretje mesto, tako da sem bila zelo zadovoljna. Skoki so bili zelo lepi, že od konca Japonske sem skakala dobro. Poskušala bom nadaljevati podobno," je dejala Križnarjeva, ki bo 9. marca prestopila prag polnoletnosti. Najstnica je na vprašanje, ali se da premagati serijsko zmagovalko Maren Lundby, dodala: "To se vedno da."

Najboljša trojica bo dodatno denarno nagrajena

Po koncu desetdnevne norveške turneje si bodo najboljši trije skupnega seštevka turneje ob običajnih nagradah za tekme svetovnega pokala razdelili sto tisoč evrov. Zmagovalec bo prejel 60 tisoč, drugi 30 tisoč, tretji pa deset tisoč evrov.

Najboljša trojica lanske premierne izvedbe turneje Raw-Air. Zmagal je Stefan Kraft. | Foto: Sportida Najboljša trojica lanske premierne izvedbe turneje Raw-Air. Zmagal je Stefan Kraft. Foto: Sportida

Ob lanski premieri turneje, ki poskuša z atraktivnostjo konkurirati novoletni turneji, se je skupne zmage veselil Avstrijec Stefan Kraft (2.298,1 točke). Drugouvrščenega Poljaka Kamila Stocha je ugnal za 25 točk, tretji je bil Nemec Andreas Wellinger.

Planica 7

Po turneji Raw-Air sledi le še tradicionalni konec v dolini pod Poncami, kjer bodo skakalci črto pod sezono potegnili med 22. in 25. marcem.

Planica letos prinaša novost Planica7, ki bo zmagovalca seštevka vseh sedmih poletov (od četrtka do nedelje) nagradila z dodatnimi 20.000 švicarskimi franki.

 

Program turneje Raw-Air

Holmenkollen

Petek, 9. marec
19.30 kvalifikacije

Sobota, 10. marec
17.00 ekipna tekma

Nedelja, 11. marec
14.30 posamična tekma

Lillehammer

Ponedeljek, 12. marec
17.30 kvalifikacije

Torek, 13. marec
17.00 posamična tekma

Trondheim

Sreda, 14. marec
17.30 kvalifikacije

Četrtek, 15. marec
17.00 posamična tekma

Vikersund

Petek, 16. marec
17.30 kvalifikacije

Sobota, 17. marec
16.15 ekipna tekma

Nedelja, 18. marec
16.30 posamična tekma
Ne spreglejte