Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
30. 3. 2016,
10.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

1

Natisni članek

Sreda, 30. 3. 2016, 10.40

8 let

Tina Maze se še vidi v smučanju, a v več vlogah

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

1

Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze bo, ne glede na težko pričakovano naznanitev odločitve o (ne)nadaljevanju kariere, vsaj še pet let vztrajala v "belem cirkusu". 

Vse več kazalcev kaže na to, da bo aktualna olimpijska in svetovna prvakinja v smuku Tina Maze leto tekmovalnega premora v slogu hrvaške zvezdnice Janice Kostelić elegantno podaljšala v dokončno slovo od karavane svetovnega pokala.

A čeprav se s tem vprašanjem sooča skorajda ob vsakem javnem nastopu, poudarja, da bo svojo dokončno odločitev obelodanila na novinarski konferenci. Kdaj? "Letos," se nasmehne 32-letna Črnjanka in dodaja, da naj bi na temo svoje prihodnosti pred javnost stopila v maju ali najpozneje juniju.

Vsaj še pet let v smučarskem svetu

A tudi če bo Mazejeva v prihodnjih tednih dokončno potegnila črto pod navdihujočo smučarsko zgodbo in vrhunsko kariero, se namerava še vsaj pet let gibati v smučarskih krogih. Zaveda se namreč, da je na trgu še vedno zaželeno ime, za nameček pa je v preteklih tednih vzpostavila dober odnos z dozdajšnjimi pokrovitelji.

"Všeč mi je bilo, da sem na različne načine sodelovala z Milko in Eurosportom. Zanesljivo pa ostajam tudi v tesnih stikih s proizvajalcem smuči Stöckli. Tam se vidim pri razvijanju opreme, testiranjih in promociji znamke. Vse skupaj dojemam kot sad mojega dozdajšnjega dela. Res pa je, da je to sodelovanje manj stresno kot aktivno smučanje," pravi Mazejeva.

"Potrebovala sem počitek"

"Odločitev za tekmovalni umik je bila zanesljivo pravilna. To mi sporoča moje telo. Na začetku je bilo sicer za glavo to zelo naporno. Predvsem v poletnih mesecih. Kot si vrsto let vajen določenega ritma, je kriza ob prekinitvi logična. S tem sem se morala spopasti. Prej so mi ritem narekovali drugi, zdaj sem postala sama odgovorna za vsak svoj dan. Do zime sem se nekako 'sestavila'. Nato pa … Zima je moj čas. Hitro sem se prepustila novemu ritmu," pravi edina Slovenka z velikim kristalnim globusom, ki pa se je ob vseh smučarskih dejavnostih posvetila tudi koncu študija na mariborski pedagoški fakulteti.

Po pravljici še slikanica

A še preden je svoje diplomsko delo predala v tisk in vezavo, je na domačo knjižno polico postavila otroško slikanico Tina in medvedja moč, ki je nastala izpod peresa Primoža Suhadolčana in ilustratorja Gorazda Vahna. Mazejeva, ki je pred tem poskrbela za svojevrstno športno pravljico, je zraven navdiha v slikanico prispevala še nagovor bralcem.  

 

Namig otrokom: Bolj ne …

"Korektna bom do vseh, zato bom, ko bo čas sklicala novinarsko konferenco in povedala, kako naprej," pravi Tina, ki se je z vprašanje vrnitve na sneg srečala tudi ob predstavitvi slikanice. Do otrok je bila bolj odkrita. "Smučanje? Prav danes sem smučala. Tekmovanja pa … Bolj ne kot pa da," je dejala ob zanjo značilnem smehu.

Ne spreglejte