Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 1. 2021,
13.22

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

6

Natisni članek

Ester Ledecka Maruša Ferk Ilka Štuhec Ilka Štuhec superveleslalom St. Anton

Nedelja, 10. 1. 2021, 13.22

3 leta, 3 mesece

St. Anton, superveleslalom (ž)

Lara Gut-Behrami zmagovalka superveleslaloma, lep uspeh Ferkove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

6

Lara Gut-Behrami | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Lara Gut-Behrami je znova med zmagovalkami superveleslalomov za svetovni pokal alpskih smučark. Švicarka je 27. zmago osvojila na tekmi odstopov v St. Antonu. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbela Maruša Ferk, ki je s 16. mestom vpisala svoj drugi najboljši dosežek v tej disciplini v svetovnem pokalu. Ilka Štuhec je odstopila.

Precej zaviti superveleslalom z veliko pastmi je poskrbel za velik osip. Od prvih osemindvajsetih tekmovalk na startu jih superveleslaloma ni končalo 12, med njimi tudi ne najuspešnejša Slovenka na hitrih progah Ilka Štuhec.

Zato pa je vse pasti postavitve uspešno premagala 29-letna izkušena švicarska tekmovalka Gut-Behramijeva, ki je znova našla zmagovite občutke. Vpisala je 13. superveleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, a prvo po 21. januarju 2018, torej po dveh letih, 11 mesecih in 21 dneh.

Lara Gut-Behrami | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lara Gut-Behrami Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prva zmaga v sezoni in druge stopničke

Zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala 2015/16 je prišla do prve zmage v sezoni in drugi stopničk po tem, ko je bila tretja na paralelni tekmi v Zürsu.

Po številu zmag je tretja najuspešnejša Švicarka v svetovnem pokalu. Pred Gut-Behramijevo sta le Erika Hess z 31. zmagami in nedosegljiva Vreni Schneider s 55.

Druga je bila Italijanka Marta Bassino (+0,16), tretja Švicarka Corinne Suter (+0,20).

Gut-Gehramijeva (145) se je z zmago zavihtela na prvo mesto v seštevku discipline, zmagovalko prvega superveleslaloma Čehinjo Ester Ledecko, danes šesto, je potisnila na drugo mesto za pet točk.

Tudi po St. Antonu ostaja na mestu vodilne v seštevku zime Petra Vlhova (649). Slovakinja ima 119 točk "zaloge" pred prvo izzivalko Švicarko Michelle Gisin. Vlhova tako sproščeno odhaja po novih 100 točk na torkov slalom pod žarometi v Flachauu.

Maruša Ferk je bila na koncu 16. | Foto: Nebojša Tejič/STA Maruša Ferk je bila na koncu 16. Foto: Nebojša Tejič/STA Za najboljši rezultat je poskrbela že skoraj odpisana Ferkova

Za najboljši slovenski dosežek je presenetljivo poskrbela že skoraj odpisana 32-letna tekmovalka z Blejske Dobrave, ki ni del uradne slovenske reprezentance ter je še poleti in jeseni prek družbenih omrežij zbirala finančna sredstva in donacije za nadaljevanje kariere.

Ferkova je nastopila s številko 37, ob prihodu v cilj pa je njen zaostanek znašal 2,15 sekunde za druge točke v sezoni, potem ko je bila 28. na uvodnem smuku v Val d'Iseru.

Med osemnajstimi tekmovalkami, ki današnje tekme niso končale, je bila tudi Ilka Štuhec, ki je vpisala prvi odstop v sezoni 2020/21.

Dvakratna svetovna smukaška prvakinja je sobotni smuk končala v prvi deseterici na šestem mestu. Zgolj 12 stotink sekunde jo je ločilo od stopničk.

Današnji superveleslalom pa se ji ni posrečil. Že v zgornjem delu ni našla idealne linije. Po drugem merjenju vmesnega časa je na zavoju, ki je delal preglavice največ smučarkam, povsem zašla iz linije ter zgrešila naslednja vrata.

Naslednja ženska postaja tekmovalk v hitrih disciplinah bo Crans Montana, pred odhodom na februarsko svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo Štuhčevo čaka še nastop v Garmisch-Partenkirchnu.

Ilka Štuhec | Foto: Sportida Ilka Štuhec Foto: Sportida

Ima razloge za optimizem

Štuhčeva ima sicer po uvodnem delu sezone dovolj razlogov za optimizem. Na prvem smuku v Val d'Iseru je bila tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu, na drugem smuku na istem prizorišču pa je bila sedma.

Superveleslalom v Val d'Iseru je končala na 15. mestu. Prvič po SP v Aareju leta 2019 je bila del najhitrejše superveleslalomske petnajsterice. V St. Antonu pa ji precej zavita postavitev ni bila pisana na kožo.

Mariborčanka bo na SP prihodnji mesec v Cortini napadala še tretji zaporedni naslov svetovne prvakinje v smuku.

Sofia Goggia
Sportal Sofia Goggia do suverene zmage, Ilka Štuhec odlična šesta

St. Anton, superveleslalom, štartna lista:

 

Preberite še:

Wengen
Sportal Wengnu zaradi pandemije koronavirusa grozi odpoved
Andreja Slokar
Sportal Andreja Slokar prvič na stopničkah
Ne spreglejte