SiolNET. Sportal Zimski športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski orli želijo poleteti dlje

4

termometer

Do prve tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih je še dobre tri tedne, slovenski reprezentanti pa so že razkrili nekatere previdno postavljene cilje.

Misli Petka že v Vancouvru in Planici leta 2010

»Smo v fazi, ko želimo na strokovnem področju dvigniti nivo pripravljenosti na višjo stopnjo. Uvedli smo nekatere nove pristope in metodologije dela. Cilji so zaradi tega višji kot so bili lansko leto,« ni skrival ambicij športni direktor smučarjev skakalcev in nordijskih kombinatorcev Franci Petek. Kar se tiče konkretnih ciljev je Petek izpostavil tri točke, na katere se bodo v prihajajoči se sezoni, osredotočili fantje. To so novoletna turneja, svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v češkem Liberecu in skupni seštevek svetovnega pokala.

»Na novoletni turneji si želimo kakšno uvrstitev do desetega mesta, na svetovnem prvenstvu pa je cilj vsaj ena uvrstitev med najboljših šest na posamični tekmi. V svetovnem pokalu si želimo na posamičnih tekmah več kot enkrat priti na stopničke, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa, da bi vsaj kdo izmed fantov bil uvrščen med najboljšo dvanajsterico,« je bil bolj jasen Petek, ki je nakazal, da si po tihem vsi želijo še kakšnega bolj mikavnega rezultata. Nekdanji svetovni prvak v italijanskem Predazzu je še dejal, da so njegove misli bolj usmerjene v sezono 2009/2010, ko bo poleg olimpijskih iger v kanadskem Vancouvru na sporedu tudi svetovno prvenstvo v poletih v domači Planici.

Damjan: Komaj čakam, da stopim na sneg

»Na treningih je vse potekalo po načrtih. Trenutno smo v fazi predtekmovalnega obdobja. Zaključujemo skoke na plastiki v Kranju, kjer testiramo smuči. Trening fizične priprave se zožuje. Veča se namreč intenzivnost, manjša pa obseg treninga. Kar se tiče zadnjih priprav pred prvimi tekmami, pa zaenkrat še ne vemo, kam bomo odpotovali. Izbiramo med Lillehamerjem, kjer je skakalnica že nared in Pragelatom, ki je za nas ugodnejši,« je dejal glavni trener slovenske tekaške reprezentance Matjaž Zupan in potrdil, da imata s Francijem Petkom v mislih iste cilje. »Naredili bomo vse, da storimo korak naprej tudi v zimski sezoni,« je odločen Zupan.

Naš najboljši skakalec v minuli sezoni Jernej Damjan, ki se je letos poleti poškodoval, zaradi česar ni nastopil na večini tekem poletne velike nagrade, je poudaril, da so rane zaceljene ter da je pripravljen na sezono. »Nimam več težav s poškodbami. Moja fizična priprava je na dosti visokem nivoju. Najprej si moram še malce odpočiti od napornih treningov – poleti sem zelo veliko delal na kondiciji-, da bom poln energije na prvih tekmah. Komaj čakam, da pridem na sneg, ker se tam bolje počutim, a sem tudi na plastiki v dobri formi,« je bil dobre volje Damjan.

Slovenska javnost poleg Damjana prav gotovo najbolj stavi še na dva naša preizkušena tekmovalca. Eden je Robert Kranjec, ki vsako leto navdušuje predvsem na smučarskih poletih. »Osredotočil se bom na tekme svetovnega pokala. Poleti so le disciplina, ki sodi zraven, a cilj je celoten svetovni pokal,« je »Robi« demantiral tiste, ki mislijo, da se bo osredotočal le na zaključek svetovnega pokala na planiški velikanki. Poleg Damjana vsako leto več bremena reprezentance nosi Primož Pikl, naš najuspešnejši skakalec na poletni veliki nagradi. »Upam, da bom uspel formo s poletne sezone prenesti na zimo,« je bil kot ponavadi kratek Pikl.

Svetovni pokal v smučarskih skokih se bo pričel z ekipno tekmo novembra v finskem Kuusamu. V sezoni 2008/2009 bo na sporedu 34 tekem, zastor pa se bo spustil 22. marca v naši dolini pod Poncami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin