Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 11. 2008,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 27. 11. 2008, 10.33

8 let

Šest orlov bo letelo v Kuusamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V finski Kuusamo, kjer bo v petek na sporedu prva tekma svetovnega pokala v smučarskih skokih, je odpotovalo šest slovenskih reprezentantov, na katere trener Matjaž Zupan najbolj računa.

V svoji karieri se je trikrat povzpel na oder za zmagovalce. V minuli sezoni je dosegel z drugim mestom v Willingenu najboljšo uvrstitev svoje kariere. V sezonah 2004/2005 in 2007/2008 je bil 15. v skupnem seštevku svetovnega pokala. Od 25-letnika se pričakuje, da bo tudi v novi sezoni vlečni konj reprezentance.

Točno pred tremi leti je v Kuusamu dosegel svojo edino zmago za svetovni pokal. Mojster poletov je bil še štirikrat uvrščen na oder za zmagovalce, med drugim tudi v Planici v sezoni 2005/2006. 27-letni Kranjec je bil član olimpijske ekipe, ki je leta 2002 v Salt Lake Cityju osvojila bronasto medaljo, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je bil dvakrat uvrščen na 16. mesto.

Skrito orožje trenerja Matjaža Zupana je pred novo sezono v najboljši formi svoje kratke kariere. Osemnajstletni član SSK Ilirije še nikdar ni nastopil na tekmi svetovnega pokala, je pa na poletni veliki nagradi v japonski Hakubi dosegel izjemno 11. mesto. Pred tednom dni je v norveškem Lillehamerju dobil izbirno tekmo, ki je določila, katerih šest slovenskih skakalcev bo odpotovalo na uvod svetovnega pokala v finski Kuusamo.

Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov je v svoji karieri dobil kar 15 posamičnih tekem za svetovni pokal (na oder za zmagovalce se je povzpel 32-krat) in dvakrat zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala. V sezoni 1996/1997 je osvojil znamenito novoletno turnejo. Od njegove druge skupne zmage v svetovnem pokalu je minilo že več kot deset let, svojo zadnjo posamično pa je dosegel pred skoraj šestimi leti. Bil je član olimpijske ekipe, ki je osvojila bronasto medaljo v Salt Lake Cityju.

Sedaj že izkušeni 26-letnik je izmed slovenskih skakalcev najbolje začel letošnjo poletno veliko nagrado, a je moral zaradi poškodbe izpustiti drugo polovico poletne sezone. V sezoni 2006/2007 je bil uvrščen na 37. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar je njegova najboljša uvrstitev. V isti sezoni je bil 15. na tekmi v Planici, kar je njegova najboljša uvrstitev na posamični tekmi svetovnega pokala.

Na posamičnih tekmah za svetovni pokal je nastopil 12-krat, prvič pred natanko tremi leti. 23-letnik sicer večjih uspehov ni dosegal, med najboljših 30 se je uvrstil trikrat: leta 2006 je bil v Sapporu 21., leta 2007 pa v Neustadtu 28. in v Planici 29.

Ne spreglejte