Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2021,
13.47

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Marketa Davidova Pokljuka 2021 Pokljuka 2021 SP Pokljuka 2021

Torek, 16. 2. 2021, 13.47

3 leta, 2 meseca

biatlon SP 2021 (15-km individualna tekma, Ž)

Presenečenje: naslov svetovne prvakinje Čehinji s slovenskim puškinim kopitom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Marketa Davidova | Čehinja Marketa Davidova je nova svetovna prvakinja!   | Foto Guliverimage/Getty Images

Čehinja Marketa Davidova je nova svetovna prvakinja!

Foto: Guliverimage/Getty Images

Čehinja Marketa Davidova je na presenečenje vseh postala velika zmagovalka najdaljše 15-kilometrske individualne tekme na svetovnem prvenstvu v biatlonu na Pokljuki, kar je šele njena druga zmaga in največji uspeh v karieri. Z 20 zadetimi streli je za 28 sekund premagala Švedinjo Hanno Oeberg in za dobro minuto Norvežanko Ingrid Landmark Tandrevold, ki sta z zgrešenim strelom prejeli minuto pribitka. Kako so se odrezale slovenske predstavnice Polona in Živa Klemenčič ter Lea Einfalt?

Najdaljša ženska preizkušnja na svetovnem prvenstvu je postregla z zanimivim in presenetljivim razpletom. Tekmovalke, ki so pred tekmo veljale za glavne favoritinje, so bile na strelišču preveč nenatančne in s tem ponudile priložnost preostalim biatlonkam.

Marketa Davidova | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Z izjemnim strelskim nastopom in vsemi pokritimi tarčami si je naslov svetovne prvakinje zasluženo priborila Čehinja Davidova. Za 24-letno tekmovalko iz kraja Jablonec nad Nisou je to največji uspeh v karieri. Tekmovalka, ki so ji kopito za puško izdelali v Sloveniji, je bila na stopničkah članskih svetovnih prvenstev le lani, ko je z mešano štafeto v Anterselvi osvojila bronasto medaljo.

Leta 2018 je bila svetovna mladinska prvakinja v zasledovanju, na istem prvenstvu pa še druga v sprintu. Predlani je na tekmi svetovnega pokala v Anterselvi zmagala v sprintu, pred dvema sezonama pa se je na posamični tekmi na Pokljuki prav tako zavihtela na stopničke.

Marketa Davidova | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

"Imela sem veliko sreče"

"Super je, a imela sem tudi veliko sreče. Na streljanju sem bila sicer presenetljivo mirna, a ko sem zadela 19. strel, sem si rekla, o moj bog, moram zadeti še zadnjega. Morala sem se prisiliti, se osredotočiti in uspelo mi je," je v cilju razlagala Marketa Davidova. "Ko sem zapustila strelišče po četrtem streljanju, sem se smejala do ušes, ampak takoj za tem sledi kratek vzpon, ki mi je spet izbrisal nasmeh. Zadnji krog je bil zelo, zelo težak zame, bila sem mrtva, imela pa sem le še kakšne pol minute prednosti. No, končalo se je izvrstno," se je smejalo svetovni prvakinji.

Današnjo zmagovalko smo na Sportalu predstavili že med zadnjimi olimpijskimi igrami, saj ji kopito za puško izdeluje Slovenec Matej Grum.
Marketa Davidova
Sportal Češka biatlonka v središču pozornosti tudi zaradi Slovenca #foto

Slabih 28 sekund je za Čehinjo zaostala Švedinja Hanna Oeberg, ki je zlato kolajno zapravila na tretjem strelskem postanku. To je druga kolajna s svetovnih prvenstev za 25-letnico iz Kirune, saj je bila leta 2019 svetovna prvakinja v tej disciplini. "Zadovoljna sem predvsem s tem, kako sem se pobrala po prejšnjih tekmah. Sprint in zasledovanje sta bili zame izjemni naporna, niesm si bila podobna. Ampak sem se spočila, veliko jedla in se čisto malo gibala ter tako prihranila energijo za danes, Tudi mentalno sem se pobrala. V ekipi imamo odlično vzdušje in tudi to mi je pomagalo, da sem ostala dobro razpoložena, čeprav moje predstave niso bile dobre. Vsaka medalja ima svojo zgodbo. Današnja medalja je glede na moje prejšnje tekme, vredna toliko več," je povedala Švedinja. 

Tretje mesto si je priborila Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, ki je prav tako zgrešila enkrat, v cilju pa za Davidovo zaostala za minuto in štiri sekunde. "Odleglo mi je in vesela sem. Veselim se klica domov, da bom to medaljo lahko delila s fantom in domačimi. Dobro sem se psihološko odzvala, pritisk zadnjega streljanja sem obrnila sebi v prid, kar mi v preteklosti večkrat ni uspelo. Vedela sem, da lahko, saj sem bila velikokrat v tekm položaju," pa je bila zadovoljna bronasta Norvežanka, ki si do psihološke trdnosti pomaga tudi z jogo in meditacijo. 

Avstrijka Lisa Theresa Hauser je bila četrta, zlato pa je zapravila na zadnjem streljanju, ko je zgrešila dva strela. Branilka naslova Italijanka Dorothea Wierer je bila deveta, Norvežanki Marte Olsbu Roeiseland in Tiril Eckhoff pa 20. oziroma 23.

Slovenke so grešile na strelišču

Od Slovenk se je najvišje uvrstila Živa Klemenčič, ki je s tremi zgrešenimi streli zasedla 55. mesto, nekdanja smučarska tekačica Lea Einfalt je bila s petimi zgrešenimi tarčami 82., 84. mesto pa je osvojila Polona Klemenčič (sedem zgrešenih strelov).

"Danes so bile priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Videli ste, da so tudi ostale tekmovalke veliko grešile," je dan povzela slovenska trenerka Andreja Mali, ki je vseeno našla nekaj pozitinega: "Živa je vseeno naredila dober nastop na prvi najdaljši tekmi v svetovnem pokalu, tako, da si zasluži čestitke. Glede Lee in Polone pa ... Tisto, kar sta zadeli, je bil čisti center, ostalo pa so bile napake. To so izgubljene minute."

V sredo ob 14.30 na Pokljuki 20-kilometrska tekma čaka moške.

 Izidi:

- ženske (15 km):

 1. Marketa Davidova (Češ)                    42:27,7 (0)

 2. Hanna Öberg (Šve)                      +     27,9 (1)

 3. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor)           1:04,0 (1)

 4. Lisa Hauser (Avt)                          1:52,2 (2)

 5. Svetlana Mironova (Rus)                    2:05,8 (2)

 6. Selina Gasparin (Švi)                      2:09,6 (2)

 7. Franziska Preuss (Nem)                     2:14,4 (2)

 8. Irene Cadurisch (Švi)                      2:15,2 (1)

 9. Dorothea Wierer (Ita)                      2:20,2 (2)

10. Julia Schwaiger (Avt)                      2:20,8 (1)

...

55. Živa Klemenčič (Slo)                       5:54,0 (3)

82. Lea Einfalt (Slo)                          9:06,7 (5)

84. Polona Klemenčič (Slo)                    10:14,8 (7)

 

- vrstni red v svetovnem pokalu (18):

 1. Tiril Eckhoff (Nor)                        755 točk

 2. Hanna Öberg (Šve)                          729

 3. Marte Olsbu Röiseland (Nor)                716

 4. Lisa Hauser (Avt)                          619

 5. Dorothea Wierer (Ita)                      605

 6. Franziska Preuss (Nem)                     600

 7. Anais Chevalier-Bouchet (Fra)              523

 8. Elvira Öberg (Šve)                         495

 9. Dzinara Alimbekava (Blr)                   493

10. Marketa Davidova (Češ)                     473

...

86. Polona Klemenčič (Slo)                       3

Ne spreglejte