Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 11. 2008,
12.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 11. 2008, 12.58

8 let

Planica: Od sramote do ponosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V torek je bila v Domu Planica organizirana okrogla miza, na kateri je bila glavna tema izgradnja nordijskega centra in z njim povezana prihodnost v dolini pod Poncami.

''Naš končni cilj je, da zagotovimo pogoje za zaključek svetovnega pokala v vseh nordijskih disciplinah, kar je zelo zahteven projekt, saj zahteva uporabo velikanke, 95 in 125 metrske skakalnice, tekaškega stadiona ter ostalih objektov, ki sodijo zraven,'' je dejal projektant urbanistične zasnove nordijskega centra Planica Andrej Golčman. Projekt naj bi bil končan do leta 2013, želje pristojnih pa so, da bi enkrat v prihodnjih letih, dolina pod Poncami gostila celo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Golčman je dodal, da sta urbanistična zasnova obnove skakalnic in gradnja tekaških stez že končani, naslednji korak pa bo pridobivanje potrebnih soglasji, da bodo lahko nato pričeli z gradnjo.

Petek: Planica je za nas življenjskega pomena

Nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih, sedaj pa športni direktor za skoke in nordijsko kombinacijo Franci Petek, na Planico gleda s športnega, čustvenega in delovnega stališča: ''Na Planico sem vezan čustveno in zaradi novih nalog tudi delavno. Za nas skakalce in nordijske kombinatorce je Planica življenjskega pomena. Vse naše konkurenčne reprezentance imajo ne samo enega, ampak več takih centrov, kot naj bi zrasel v Planici. Naši skoki potrebujejo Planico v funkcionalni podobi čim prej. Planica si s svojo tradicijo, torej tega, zaradi česar sploh je, kar je, nedvomno zasluži novo, uporabno in lepo podobo.''

Kalan: Nikjer ne vidim investitorja

Nad izgradnjo novega nordijskega centra je bil navdušen prvi mož smučarske zveze Slovenija (SZS) Jaro Kalan, ki pa je izrazil tudi bojazen in dvom: ''SZS je najbolj zainteresirana, da do te izvedbe nordijskega centra tudi pride. Goji vse te vrste športov, ki pridejo v poštev v Planici, organizirali pa smo že veliko tekmovanj na najvišji ravni. Že kar štirikrat je SZS skupaj z organizatorjem priredila svetovno prvenstvo v poletih in upam, da to, ki bo na sporedu leta 2010, ne bo zadnje. To govorim zaradi tega, ker čas hitro beži in mislim, da smo še daleč od izgradnje centra, kar si vsi želimo. Vendar pa se mi glede na moje razumevanje tega trenutka zdi, da smo malce prepočasni. Poleg tega med prisotnimi na okrogli mizi ne vidim nobenega predstavnika investitorja, torej predstavnika države oziroma ministrstva za šolstvo in šport, da bi bolj konkretno spregovoril o tem, kdaj in na kakšen način bo prišlo do same izvedbe.''

Kalan je dodal, da bi šport v Sloveniji z nordijskim in olimpijskim centrom (novim modernim Domom Planica, katerega so zgradili v zadnjih letih) dobil veliko priložnost, da izkoristi ta prostor. Hkrati je direktor SZS dodal, da si bo krovna smučarska slovenska organizacija prizadevala, da bo Planica z organizacijo tekmovanj imela še naprej rekorde v svojih analih, še bolj pomembno zanj pa je, da bi čim večjemu tekmovalcem in rekreativnim športnikom omogočila športno aktivnost.


Fotoutrinki:















Ne spreglejte