Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2023,
11.14

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Vili Črv Anja Mandeljc Eva Urevc Miha Šimenc

Ponedeljek, 27. 3. 2023, 11.14

1 leto

Po letošnji sezoni v teku na smučeh

Ne pobirajo tekmovalcev po cesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Miha Šimenc | Miha Šimenc je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Lahtiju dosegel najboljši izid sezone, potem ko je zasedel 9. mesto. | Foto Grega Valančič/Sportida

Miha Šimenc je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Lahtiju dosegel najboljši izid sezone, potem ko je zasedel 9. mesto.

Foto: Grega Valančič/Sportida

S tekmama v skupinskem startu na 20 kilometrov klasično se je v Lahtiju končala sezona svetovnega pokala v smučarskem teku. Velika globusa sta osvojila Norvežana Johannes Hoesflot Klaebo in Tiril Udnes Weng. Na 32. mestu je najvišje v slovenskem taboru sezono končala Eva Urevc, osvojila je 649 točk, ki so se v tej zimi prvič delile za prvo petdeseterico.

Eva Urevc je v slovenskem smučarskem teku pred sezono prevzela štafetno palico od Anamarije Lampič, ki se je preselila v biatlonske vrste. Zasedla je 12. mesto v seštevku novoletne turneje kot enega vrhuncev sezone.

Na domačem SP v Planici je v ekipnem sprintu z Anjo Mandeljc osvojila osmo mesto, Vili Črv in Miha Šimenc sta v isti disciplini zasedla 14. mesto. "Naši tekmovalci so naredili tisto, kar smo od njih pričakovali. Z Miho Šimencem, ki je prišel v četrtfinale sprinta, in Evo Urevc na skiatlonu smo imeli zaradi padcev tudi nekaj smole. Naša želja je bila, da bi tekmovalci na SP dosegli najboljše izide v sezoni. To smo dosegli in končna ocena SP je lahko pozitivna," je prvenstvo v Planici za STA strnil Nejc Brodar, pomočnik glavnega trenerja slovenske tekaške reprezentance.

Ola Vigen Hattestad ima pogodbo še za prihodnjo sezono. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ola Vigen Hattestad ima pogodbo še za prihodnjo sezono. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Bil je narejen napredek

Glavno vlogo je imel tokrat Norvežan Ola Vigen Hattestad, olimpijski zmagovalec v sprintu v Sočiju 2014 in dvakratni svetovni prvak. "Mislim, da smo v tej sezoni naredili, kar je bilo mogoče. Seveda bi bilo lahko tudi nekoliko boljše, ampak narejen je bil napredek v ekipi. Eva Urevc se je izkazala na novoletni turneji in dobro nastopala zlasti v drugem delu sezone. V sprintu si je želela več, zelo pa je napredovala na razdaljah," je ocenil Hattestad.

Izpostavil je velik napredek Anje Mandeljc, ki je sezono v seštevku pokala končala na 62. mestu. "Prikazala je nekaj zelo dobrih predstav in zagotovo je ta napredek lep obet za naslednja leta. Miha Šimenc je v Planici našel formo in se je na SP vrnil tja, kjer je bil pred poškodbo. V sprintu je bil Vili Črv nekajkrat blizu izločilnih bojev in na koncu mu je uspelo. S tem je tudi sebi dokazal, da lahko pride med najboljše na svetu," je dodal glavni trener.

Črv je 21. marca na sprinterski tekmi v prosti tehniki v Talinu v Estoniji zasedel 16. mesto in nastopil v četrtfinalu. Na predzadnji tekmi pokala v sezoni v finskem Lahtiju je do najboljšega rezultata v zimi z devetim mestom in polfinalom prišel Miha Šimenc, edini Slovenec med stoterico v seštevku pokala (73.).

Eva Urevc je v slovenski reprezentanci prevzela vodilno vlogo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Eva Urevc je v slovenski reprezentanci prevzela vodilno vlogo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Eva Urevc je dobro prevzela vlogo prve tekmovalke

Slovenci so bili po nekaj sezonah daleč od boja vsaj za mali globus. "Odhod Anamarije Lampič iz ekipe bi veliko pomenil tudi za večje reprezentance, a je toliko bolj za nas. Malo nas je in tekmovalcev ne pobiramo po cesti. Eva Urevc je dobro prevzela vlogo prve tekmovalke in napredovala na razdaljah ter zelo tudi na novoletni turneji. Želje pred SP v Planici so bile večje, imeli pa smo tudi smolo s padci," je povedal Brodar.

Dodal je, da je zelo napredovala Anja Mandeljc. "Naredila je velik preskok, tudi mi nismo tega pričakovali. Pozna se, da se je prvič v celoti posvetila le športu in ni imela šolskih obveznosti. Ta sezona je dobra podlaga za naprej, saj je Anja še mlada in lahko zelo napreduje. Črvu manjka konstantnosti, Šimenc pa se je vrnil proti vrhu kakšno sezono pozneje, kot smo sprva menili, a si je povrnil samozavest."

Nejc Brodar | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Nejc Brodar Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Hattestad ostaja, kaj pa Nejc Brodar?

Hattestad ima s smučarsko zvezo pogodbo še za naslednjo sezono in bo delo tako nadaljeval, Brodarju pa bo potekla konec aprila. "Želim nadaljevati, s Hattestadom dobro sodelujeva, imamo tudi dobro ekipo, ampak moral bom dobiti več denarja, da se bom odločil za nadaljevanje," je bil jasen Brodar.

Ocenil je, da bo Klaebo gotovo še nekaj let izjemen. "Je serijski zmagovalec in skoraj nepremagljiv. Ima izjemno tehniko, korak pred vsemi je tudi pri telesni pripravljenosti." Veliki globus je v bolj izenačenem boju med tekačicami osvojila Wengova, tekmo pred koncem sezone. "Drugouvrščena Američanka Jessie Diggins ni bila najbolj uspešna na začetku sezone, a je stopnjevala formo v drugem delu," je še dodal Brodar.

Preberite še:

Johnannes Hoesflot Klaebo
Sportal Klaebo s 60. zmago postavil piko na i izjemni sezoni
Miha Šimenc
Sportal Šimenc do najboljšega dosežka v sezoni
Miha Šimenc
Sportal Zmaga Norvežanoma in Švedinjama, Slovenci brez finala
Ne spreglejte