Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 3. 2008,
8.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 3. 2008, 8.53

8 let

Morgenstern na skakalnem prestolu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko je planiške tekme v smučarskih poletih zaznamoval Avstrijec Gregor Schlierenzauer, je sezona v celoti pripadla njegovemu rojaku Thomasu Morgensternu.

"Morgi" je povsem prevladoval na začetku sezone, ko je dobil kar šest zaporednih tekem za svetovni pokal, svojo "gromozansko" prednost pa mu je uspelo rutinirano ohraniti prav do konca sezone. "Za menoj je res odlična sezona, ki bi bila sicer še boljša, če bi se končala kakšen teden prej. Vprašanje je, če mi bo kaj takega uspelo še kdaj ponoviti, saj je deset zmag v eni sezoni je res izjemen dosežek. Vendar sedaj razmišljam le o počitku, saj bi rad užival v uresničitvi svojih sanj," je dejal navdušeni Thomas Morgenstern, ki se mu sicer na dveh posamičnih tekmah v Planici ni uspelo uvrstiti višje od 17. mesta.

Za olimpijskega prvaka z velike skakalnice z zadnjih iger v Torinu so se že priprave na sezono pričele sanjsko: "Odlično sem treniral pripravah pred, nato pa sem dobil še tri tekme na poletni veliki nagradi, kjer sem tudi zmagal v skupnem seštevku, tako da sem si takrat zadal za cilj zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Vse se je izšlo perfektno," je razložil "Morgi" in dodal: "Moj letošnji uspeh je povsem primerljiv z zlatima olimpijskima medaljama, ki sem ju osvojil na posamični in ekipni tekmi v Torinu pred dvema letoma."

Pointner: Skrivnost "Morgija" in "Schlierija" je v timskem delu

Osemnajstletni Gregor Schlierenzauer in tri leta starejši Morgenstern sta najboljša moža izjemno močne Avstrijske ekipe, ki je v zadnjem letu dobesedno pometla s konkurenco. In v čem je skrivnost uspeha naših severnih sosedov?

"Morgenstern in Schlierenzauer skačeta na izjemno visokem nivoju v zadnji sezoni, poleg tega pa ju krasi še vrhunska tehnika. Vendar pa so smučarski skoki šport, pri katerem je treba zadostiti tudi ostalim, manj vidnim pogojem, da se lahko poseže po najvišjih mestih. Treba je povedati, da sistem v Avstriji deluje popolno in to je prava skrivnost naših rezultatov. Imamo ogromno sodelavcev, starejših skakalcev kot je denimo Toni Innauer, ki sodelujejo pri izgradnji mladeničev in pomagajo z nasveti. Trenutno imamo izjemno mlado ekipo, a se s tem ne mislimo zadovoljiti, zato bomo nadaljevali s trdim delom," pravi glavni trener avstrijske skakalne reprezentance Alexander Pointner.

Po mnenju slednjega imajo tako njegovi varovanci pred sabo še vrsto let, v katerih bodo krojili svetovni vrh: "Mislim, da so najboljša leta skakalca tam med 25 in 27, ko ta dozori. Naši tekmovalci so resda zelo mladi, vendar pa poglejte Adama Malysza, Janneja Ahonena in norveške skakalce, ki izjemne rezultate dosegajo precej starejši."

Ne spreglejte