Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 3. 2009,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 7. 3. 2009, 11.46

8 let

Majdičevi zmaga in skupno vodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski smučarski tekačici Petra Majdič in Vesna Fabjan sta blesteli v šprintu na tekmi za svetovni pokal v Lahtiju. Majdičeva je zmagala, Fabjanova pa je bila četrta.

Tokratna tekma se je vsaj v ženski konkurenci končala kot že dolgo nobena ne. Znova se je na vrh zavihtela Petra Majdič, ki je imela v Liberecu očitno le "slab teden", že tako odličen uspeh pa je s četrtim mestom dopolnila Vesna Fabjan. Zmaga Majdičeve tokrat ni bila pod vprašajem v nobenem trenutku, tudi nešportno obnašanje Finke Pirjo Muranen, ki se je morala na koncu zadovoljiti s tretjim mestom, Majdičeve ni ustavilo.

Prvič letos se je zgodilo, da sta v finalu nastopili dve slovenski predstavnici, kar sta Majdičeva in Fabjanova še kako izkoristili. Eksplozivna Fabjanova je v finalu najboljše sedmerice, ker se Švedinji Charlotte Kalla v polfinalu ni odprla startna rampa, so jo prireditelji naknadno umestili v veliki finale, krenila najhitreje in prevzela prvo mesto, Majdičeva je tekla šele na četrtem.

"Umazana igra" Muranenove

Že kmalu pa so sledile minute Majdičeve. Na vzponih je do izraza prišla njena fizična moč in letos najboljša v sprintih se je počasi, a zagotovo prebijala v ospredje. Tako je bilo tudi na zadnjem vzponu, kjer je prešla v vodstvo, a se je nato prednjo prerinila najhitrejša iz kvalifikacij, Finka Pirjo Muranen.

Majdičeva se je iz zavetrja pognala v ospredje in se v zadnji zavoj odločno pognala pred Muranenovo. Ta je skušala z zamahovanjem palice Majdičevo odriniti, a se slednja ni pustila. Z močnimi zamahi je hitela proti cilju, zmedeno in presenečeno Muranenovo pa je prehitela še Follisova. Z odločnim finišem si je četrto mesto zagotovila Fabjanova, kar je njen največji uspeh v karieri.

Seveda Muranenova v cilju ni želela ostati Majdičevi nič dolžna, po udarcu v ramo sta si tekmici po nekaj minutah izmenjali tudi nekaj besed, odnosi med največjimi konkurentkami za skupno zmago Slovenkami in Finkami pa vse do konca meseca, ko se sezona konča, ne bodo nič kaj topli.

Majdič: Izkoristila sem zavetrje

"Izredno sem zadovoljna, malo celo presenečena, saj zaradi bolezni nisem pričakovala zmage. A je ta proga dovolj lahka, da sem jo lahko dobila z dobro taktiko. Glede na to, kako so me lani prav tukaj zrinili s proge, sem se danes bolj borila in taktično dobila tekmo. Naredila sem vse, kar je v skladu s pravili, tudi ko sem zapeljala pred Muranenovo, nisem naredila nič narobe. Pravila dovoljujejo, da si hitrejši izbira idealno linijo teka in izkoristila sem zavetrje ter z večjo hitrostjo prišla pred Finko. Ob takih lahkih sprintih pač prihaja do nizkih udarcev, do prerivanja, a takšen je naš šport. Potem ko sem bila lani razočarana, sem letos lahko toliko bolj vesela," je po zmagi povedala Petra Majdič, ki zaradi prehlada še ni vedela, ali bo nastopila na nedeljski tekmi na 10 kilometrov prosto.

Fabjan: Vem, kam spadam

Lep uspeh slovenske ekipe je dopolnila tudi Besničanka Vesna Fabjan. "Danes sem bila odločna v svojih prepričanjih, kaj moram narediti. Potem ko sem na zadnjih nekaj tekmah plačala davek neizkušenosti, se mi to danes ni zgodilo. Bila sem motivirana in dober rezultat je tukaj. Malo mi je sicer zmanjkalo na zadnjem vzponu, a moja najboljša uvrstitev je tukaj. Žal mi je, da je konec letošnjih sprintov, a za prihodnjo sezono vem, kam spadam, zato bom skušala poseči še višje," pa je po četrtem mestu povedala Fabjanova. S 13. zmago je Majdičeva tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

V moški konkurenci je zmagal Norvežan Petter Northug, ki je v ciljnem šprintu za le centimeter ali dva ugnal rojaka Olo Vigena Hattestada. Tretje mesto je osvojil Rus Nikolaj Morilov. Na tekmi slovenski predstavniki niso nastopili.


Izidi, šprint v prosti tehniki:

Ženske: 1. Petra Majdič (Slo) 2. Arianna Follis (Ita) 3. Pirjo Muranen (Fin) 4. Vesna Fabjan (Slo) 5. Charlotte Kalla (Šve) 6. Riikka Sarasoja (Fin) 7. Natalija Matvejeva (Rus) 8. Marthe Kristoffersen (Nor) 9. Virpi Kuitunen (Fin) 10. Riitta Liisa Roponen (Fin) ... 29. Katja Višnar (Slo)

Moški: 1. Petter Northug (Nor) 2. Ola Vigen Hattestad (Nor) 3. Nikolaj Morilov (Rus) 4. Oystein Pettersen (Nor) 5. Renato Pasini (Ita) 6. Aleksej Petuhov (Rus) 7. John Kristian Dahl (Nor) 8. Eirik Brandsdal (Nor) 9. David Hofer (Ita) 10. Sami Jauhojärvi (Fin)

Ne spreglejte