Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 12. 2017,
13.25

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec svetovni pokal

Četrtek, 14. 12. 2017, 13.25

6 let, 4 mesece

Žan Kranjec

Kranjec bi izzval tudi Hirscherja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

"Marcel Hirscher je zame eden najboljših smučarjev vseh časov, a ko ga gledam, verjamem, da ga lahko v veleslalomu tudi premagam," odločnosti pred tretjim veleslalomom sezone ne skriva Žan Kranjec.

Sezono 2017/18 je odprl s 7. in 14. mestom. | Foto: Getty Images Sezono 2017/18 je odprl s 7. in 14. mestom. Foto: Getty Images

Pred štirimi leti je prav v Alta Badii prvič v karieri osvojil točke svetovnega pokala. Lani je bil na sloviti progi Gran Risa celo četrti, s čimer je izenačil svoj najboljši dosežek v karieri. Ker je letos v Dolomite pripotoval s še boljšim štartnim izhodiščem in predvsem kakovostno rezultatsko popotnico z zadnje tekme (7. mesto v Val d'Iseru), bo Žan Kranjec v nedeljskem tretjem veleslalomu tekmovalec, na katerega velja biti pozoren.

"Vem, da je moje smučanje na visoki ravni. Zadnji rezultat je okrepil samozavest, krajši obisk doma pa napolnil baterije. Sledi optimalna priprava na Alta Badio. Želim odpraviti še zadnje pomanjkljivosti in se predstaviti v najboljši luči. Prepričan sem, da lahko storim korak naprej ali pa ponovim lanski dosežek. Sem optimist, ne bom pa nič obljubljal, saj so smučarske tekme vselej nepredvidljive," pravi Kranjec.

Iskanje dodatnih rezerv

"S smučanjem, predvsem po tehnični plati, sem zadovolje, vem pa, kar velja predvsem za temo v Beaver Creeku, da na taktični ravni izvedbe še niso povsem optimalen. Gre za vprašanje mejnega smučanja. Iskanje limita. To je tisti del, kjer lahko iščem dodatne rezerve," poudarja Žan, ki se v družbi Štefana Hadalina v Dolomitih že pripravlja na nov tekmovalni izziv.

Pri tem je osredotočen predvsem na nedeljsko klasično veleslalomsko preizkušnjo, nekoliko manj pa na ponedeljkov paralelni veleslalom. Dolomitska turneja, ki jo v Val Gardeni odpirajo smukači, se bo prihodnji petek končala s slalomom v Madonni di Campiglio.

V nedeljo ga čaka tretji veleslalom sezone. | Foto: Getty Images V nedeljo ga čaka tretji veleslalom sezone. Foto: Getty Images

(Ne)premagljivi Marcel Hirscher

Čeprav Žan nikoli ni sloves kot medijsko zgovoren smučar in je v svojih javnih nastopih občutno bolj zadržan kot Hadalin, letos vendarle kaže tudi malce več tovrstne odločnosti. To postane očitno, ko se pogovor dotakne Marcela Hirscherja, ki si je avgusta zlomil gleženj, a je v tem mesecu slavil že dve zmagi in se še enkrat zavihtel na tretje mesto.

"Če bi šlo za kogarkoli drugega, bi bil presenečen, on pa me ne preseneča. Pravzaprav stalno dokazuje, za kakšnega smučarja gre. Zame je Hirscher eden najboljših smučarjev vseh časov," pravi in odločno dodaja: "Vseeno verjamem, da ga v veleslalomu lahko prehitim."

Ni več zelenec med elito

Kranjec poudarja, da se med prvokategorniki počuti dobro. "Nisem več neznanec, ki je padel z drugega planeta. Poznajo me in računajo name. Sprejeli so me medse. Vedo, da se lahko na vsaki tekmi vmešam v boj za visoka mesta, vseeno pa do zdaj še nisem začutil kakšne slabe energije," pripoveduje 25-letni veleslalomist iz Bukovice pri Vodicah, vesel, da se mu je na zadnjih dveh tekmah v finalu pridružil še Hadalin.

S tem se je znebil vloge osamelca, poudarja pa pomembnost pozitivnega delovnega okolja. "Že na treningih je dobrodošlo, da imam pravo domačo primerjavo. Kot ekipa dobro delujemo. Zdaj se je v naše okolje vključil še nov serviser. Čutim, da celotna ekipa diha s tekmovalcema. Vsi se trudijo, da bi bila s Štefom dobra," je pogovor sklenil osmi veleslalomist svetovnega pokala.

Ne spreglejte