Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
30. 10. 2013,
11.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Žan Košir Miha Verdnik

Sreda, 30. 10. 2013, 11.10

8 let

Je kriza res le posledica štartnih številk?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zadnjih 28 veleslalomskih tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju je slovensko čast s kakšno točko le štirikrat rešil Janez Jazbec.

Janez Jazbec, ki je bil na nedeljski uvodni tekmi nove sezone v Söldnu kar krepko oddaljen od želenega finala, je v zadnjih štirih letih, torej vse od veleslalomskega zatona Aleša Gorze, edini slovenski alpski smučar s kakšno točko svetovnega pokala v omenjeni osnovni disciplini alpskega smučanja. Po zadnjem neuspelem poskusu preboja med trideseterico ni skrival razočaranja. A bolj kot smučanje mu je šlo v nos s frustracijami prežeto štartno izhodišče. Ob skromnih točkah Mednarodnega smučarske zveze in posledično visoki štartni številki ga namreč do želenih rezultatov vodi le približanje optimalnemu dometu na kakovostno pripravljeni progi. "Ker je proga pri moji številki večinoma že dodobra načeta, sem pogosto odpisan že pred štartom. Prav zato resnično ne vidim smisla v nastopanju s takšnimi štartnimi številkami. Zavestno se podajam v evropski pokal, kjer bom skušal popraviti izhodišče," poudarja Jazbec, ki je pred odhodom v Sölden priznal, da bo prav olimpijska sezona precej vplivala na odločitev o (ne)nadaljevanju kariere. Pri 28 letih pač ne želi biti le lovec na kakšno točko v sezoni.

Kako dvigniti krivuljo?

Da je selitev na tekme nižje ravni ob primerni potrpežljivosti edini način izhoda iz začaranega kroga visokih številk in slabih rezultatov, poudarja tudi novi trener moške reprezentance Miha Verdnik. Povratnik v reprezentanco je poleti optimistično napovedal celo, da bo imela Slovenija ob koncu sezone svojega tekmovalca v finalu svetovnega pokala, obenem pa je za kranjskogorski pokal Vitranc napovedal dva dobitnika točk.

"Pri ciljih vztrajam. Res pa je, da fantje ne smejo biti odvisni od štartnih številk, temveč predvsem od lastnih voženj," pravi Verdnik, ki bo slovensko kvoto na drugem veleslalomu sezone najbrž namenil enemu od trojice iz ekipe za hitri disciplini (Šporn, Perko, Kosi), nad večletni veleslalomski urok pa se bo spravil šele decembra v Evropi. Osrednja aduta bosta takrat seveda Jazbec in Žan Kranjec, edina Slovenca med najboljših 100 na lestvici FIS. Pogled na to ni prav obetaven in priča o tem, da se slovenske težave ne končajo le pri nekonkurenčnosti na najvišji tekmovalni ravni.

V pričakovanju Kranjčevega preboja

"Na treningih se pozna, da v ekipi ni tekmovalca, ki bi bil smerokaz za vse preostale. Že slalomisti imajo z Mitjo Valenčičem lepo primerjavo, kako visoko kotirajo. V veleslalomu pa lahko na treningih z veliko prednostjo premagam vse reprezentančne sotekmovalce, a mi to še ne zagotavlja, da bom konkurenčen tudi na tekmi svetovnega pokala," je pred kratkim potožil Jazbec, edini Slovenec, ki se je na zadnjih 28 tekmah svetovnega pokala prebil med dobitnike točk (osvojil jih je 29).

Prvi kandidat za veleslalomski preboj je v očeh strokovnjakov 20-letni Žan Kranjec, bronasti na zadnjih dveh mladinskih svetovnih prvenstvih. "Pričakujem, da se bom že v sezoni 2013/14 začel uvrščati med dobitnike točk. V Söldnu sem sicer za želenim ciljem zaostal, a na določenih delih proge dokazal, da se znam boriti. Sem optimist," je odločen Kranjec, ki je ob vse skromnejših dosežkih reprezentančnih staroselcev že ob selitvi iz mladinske v člansko kategorijo nosil neobičajno težko breme pričakovanj.

Ne spreglejte