Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
17.06

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Natisni članek

Katja Višnar smučarski tek Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Sreda, 7. 3. 2018, 17.06

6 let, 1 mesec

Drammen, klasični sprint (ž in m)

Višnarjeva v finalu do končnega šestega mesta, Lampičeva izpadla v četrtfinalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Katja Višnar | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na klasičnem sprintu svetovnega pokala smučark tekačic v Drammnu na Norveškem je v velikem finalu nastopila tudi Slovenka Katja Višnar in zasedla končno šesto mesto. V zaključne boje se je skozi kvalifikacije prebila še Anamarija Lampič, ki pa je tekmovanje končala v četrtfinalu.

V izločilne boje sta se izmed štirih Slovenk uvrstili povratnica v svetovni pokal Katja Višnar in Anamarija Lampič. Višnarjeva je v kvalifikacijah dosegla peti čas, s časom 3:14,49 (najhitrejšim v peti četrtfinalni skupini) si je nato zlahka zagotovila polfinale, v tem pa tekla 3:15,88 in se uvrstila v veliki finale. V tem je imela nekaj težav in zasedla končno šesto mesto.

Zmagala je Norvežanka Maiken Caspersen Falla (3:10,18), pred Švedinjo Stino Nilsson (+ 1,39) in Američanko Jessico Diggins (1,88). Višnarjeva je bila v finalnem teku zadnja, za zmagovalko je zaostala 20 sekund in 70 stotink.

V prvi letošnji finale po pravi drami

Višnarjeva je v polfinalu začela odločno, povedla, ob boku sta ji tekli Rusinja Natalija Neprjajeva in Finka Krista Parmakosti. Pričakovano je odločil ciljni vzpon, kjer je Višnarjeva dolgo držala drugo mesto za Rusinjo, na koncu pa je v cilj prišla na četrtem mestu. A s tem se je drama šele začela.

Žirija tekmovanja je najprej diskvalificirala Švicarko Nadine Fähndrich, nato je popravljalo čase in Višnarjeva je s tretjim mestom v prvi letošnji finale prišla kot srečna poraženka. Uradno sta bili pred njo v skupini na koncu Neprjajeva in Parmakoskijeva, po času pa iz prve skupine še Falla in Stina Nilsson.

Že z uvrstitvijo v finale je Višnarjeva izboljšala lansko sedmo mesto iz Drammna, hkrati pa je napadala najmanj izenačitev najboljše uvrstitve v Drammnu, ko je bila dvakrat že šesta. V prvem finalu po lanskem Pjongčangu je Višnarjeva začela povsem z desne strani, krenila je dobro, a hitro so tekmice prestavile še v višjo prestavo in že pred polovico proge je bilo jasno, da je bolezen vzela moči za enakovreden boj še v četrtem nastopu danes. Kljub temu je šesto mesto izjemen rezultat, rezultat letošnje sezone. Zmagala je Drammenčanka Falla pred Švedinjo Nilssnovo in Američanko Jessico Diggins.

Katja Višnar: Žal v finalu ni šlo. Do finala pa je šlo odlično in s šestim mestom ter uvrstitvijo v finale po dolgem času sem zadovoljna.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Katja Višnar: Žal v finalu ni šlo. Do finala pa je šlo odlično in s šestim mestom ter uvrstitvijo v finale po dolgem času sem zadovoljna. Foto: Urban Urbanc/Sportida Finale potrditev dobrega dela

Po več kot leto dni dolgem obdobju brez finala za slovenski tek na smučeh je bila Višnarjeva razumljivo danes dobre volje: "Danes takega uspeha nisem upala pričakovati, ker sem po Pjongčangu imela težave z boleznijo zaradi katere sem izpustila tudi tekmo v Lahtiju, mislim pa, da se je to kar precej poznalo tudi v finalu. Tekma v Drammnu mi ustreza, tu sem že prej dosegala dobre rezultate. Na štart sem šla optimistično in želela sem narediti dobro tekmo. Žal v finalu ni šlo. Do finala pa je šlo odlično in s šestim mestom ter uvrstitvijo v finale po dolgem času sem zadovoljna. Po malce slabših letošnjih nastopih sem končno zdaj zelo zadovoljna."

"Rekla sem si, da grem na vse ali nič"

Danes je Slovenka, ki živi na Norveškem po vseh težavah v sezoni in zadnji bolezni prikazala res dobre nastope: "Načrtno sem vedno tekla spredaj. Rekla sem si, da grem na vse ali nič. Že tako se mi taktično velikokrat ne izide. Danes sem šla bolj odločno, tekla sem v ospredju. Imela sem dober čas kvalifikacij, kar pomeni, da sem močna in da bodo ostale imele težavo s tem, da pridejo naprej, če pa že, bodo prišle proti koncu. Danes se je izšlo super. Vem, da sem v klasiki lahko konkurenčna najboljša, a velikokrat ni odvisno le od mene, še posebno zdaj ko imam Ludvika, ki je moja prioriteta. Velikokrat gre trening oz. športna kariera na drugo mesto. Še vedno pa vem, da sem se letos dobro pripravila in mislim, da sem to uvrstitev potrebovala za potrditev tega."

Lampičeva je v četrtfinalu v svoji skupini zasedla četrto mesto, za najhitrejšo četrtfinalistko, Norvežanko Fallo (3:11,35), je zaostala sekundo in 95 stotink.Lampičeva je zasedla končno 19. mesto.

Brez finala sta na 1,2 kilometra dolgi progi v klasičnem koraku ostali Vesna Fabjan s 45. mestom in Alenka Čebašek, ki je bila 49.

Lampič ostal brez točk

Edini slovenski moški predstavnik Janez Lampič je v kvalifikacijah zasedel 37. mesto z zaostankom 13,29 sekunde za zmagovalcem kvalifikacij Johannesom Hösflotom Kläbom (2:49,32). Za želenim 30. mestom je zaostal sekundo in pol. Kläbo je na tekmi zmagal in povečal vodstvo v skupnem seštevku. Drugo mesto je osvojil Norvežan Eirik Brandsdal (+1,0), tretji pa je bil Rus Aleksander Bolšunov (+3,8). V finalu je sicer nastopilo kar pet Norvežanov.

Svetovni pokal se bo nadaljeval v Oslu konec tedna s preizkušnjama na 30 in 50 km, kjer pa naši ne bodo tekmovali. Sezona se bo zaključila prihodnji konec tedna v švedskem Falunu.

Drammen, klasični sprint:

Ženske:

1. Maiken Caspersen Falla (Nor)

2. Stina Nilsson (Šve)

3. Jessica Diggins (ZDA)

4. Natalja Neprjajeva (Rus)

5. Krista Parmakoski (Fin)

6. Katja Višnar (Slo)

...

19. Anamarija Lampič (Slo)

45. Vesna Fabjan (Slo)

49. Alenka Čebašek (Slo)


Skupno (po 26. tekmi od 31):

1. Heidi Weng (Nor) 1402

2. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 1223

3. Jessica Diggins (ZDA) 1027

4. Krista Paermaekoski (Fin) 992

5. Teresa Stadlober (Avt) 771

6. Sadie Bjoernsen (ZDA) 720

7. Charlotte Kalla (Šve) 690

8. Stina Nilsson (Šve) 650

9. Marit Bjoergen (Nor) 629

10. Maiken Caspersen Falla (Nor) 627

...

32. Anamarija Lampič (Slo) 177

38. Katja Višnar (Slo) 129

55. Vesna Fabjan (Slo) 72

61. Alenka Čebašek (Slo) 60

90. Nika Razinger (Slo) 11


Moški:

1. Hoannes Hoesflot Klaebo (Nor)

2. Eirik Brandsdal (Nor)

3. Aleksander Bolšunov (Rus)

4. Sindre Bjeornestad Skar (Nor)

5. Kasper Stadaas (Nor)

6. Emil Iversen (Nor)

...

37. Janez Lampič (Slo)


Skupno (po 26. tekmi od 31):

1. Johannes Klaebo (Nor) 1308

2. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 980

3. Dario Cologna (Švi) 953

4. Alex Harvey (Kan) 900

5. Aleksander Bolšunov (Rus) 860

6. Aleksej Poltoranin (Kaz) 756

7. Hans Christer Holund (Nor) 706

8. Maurice Manificat (Fra) 699

9. Emil Iversen (Nor) 622

10. Sergej Ustjugov (Rus) 560

...

117. Janez Lampič (Slo) 12

124. Miha Šimenc (Slo) 8

Ne spreglejte