Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
11. 12. 2020,
7.00

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Natisni članek

Letalnica bratov Gorišek Planica 2020 Planica Planica Domen Prevc

Petek, 11. 12. 2020, 7.00

3 leta, 4 mesece

Domnu Prevcu se je odvalil kamen od srca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Domen Prevc | Domen Prevc si je s poletoma na treningu prislužil mesto v ekipi za kvalifikacije. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Domen Prevc si je s poletoma na treningu prislužil mesto v ekipi za kvalifikacije.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Velika negotovost je bila prisotna pri Domnu Prevcu in njegovem četrtkovem nastopu na Letalnici bratov Gorišek, potem ko ni v tej sezoni nastopil na nobeni tekmi svetovnega pokala. Led je prebil, zdaj pa upa, da bo naredil na posamični tekmi svetovnega prvenstva v poletih v Planici napredek.

Glavni trener Gorazd Bertoncelj je dal Domnu Prevcu priložnost, da se je v ekipo za prvenstvo uvrstil brez nastopa v svetovnem pokalu. Zaradi dejstva, da je po duši letalec in ker je v preteklosti že žel uspehe na večjih napravah ter med drugim tudi zmagal v Vikersundu.

A je moral najprej prestati interno tekmo v slovenski reprezentanci, da si je zagotovil možnost nastopa v kvalifikacijah. Na drugem četrtkovem treningu je bil z desetim mestom (221,5 metra) razpoložen, zato so se mu vrata za posamično tekmo svetovnega prvenstva v poletih odprla, zaprla pa denimo njegovemu bratu Petru, ki se ni proslavil.

Gorazd Bertoncelj
Sportal Šok velik, odločitev lahka
Peter Prevc
Sportal Razočarani Peter Prevc: Sam sem si kriv

Planica dodatna motivacija, ko je bil na stranskem tiru

"Odvalil se mi je kamen od srca," si je Domen vidno oddahnil po četrtkovem dnevu. V kvalifikacijah je nato preizkušal dres in imel 21. rezultat, a ima še rezerve, je izpostavil: "V počepu, odskoku, letu."

V zadnjem obdobju je nad njim bdel trener Jani Grilc. Njegova forma pred začetkom sezone ni bila dobra, nato si je na treningu pri preskakovanju ovir še zlomil roko in bil postavljen na stranski tir.

V kvalifikacijah je preizkušal dres in naredil grobo napako. Zaradi tega je bil uvrščen na 21. mesto. | Foto: Vid Ponikvar V kvalifikacijah je preizkušal dres in naredil grobo napako. Zaradi tega je bil uvrščen na 21. mesto. Foto: Vid Ponikvar

Planica je zanj osrednji cilj sezone in v tem času jo je imel velikokrat v mislih: "Zagotovo je bilo zadaj v glavi prisotno prvenstvo, ki je dajalo dodatno motivacijo. Da sem bil na treningu še bolj osredotočen in iztisnil iz sebe 15–20 odstotkov več, ki jih sicer morda ne bi. Veliko se je delalo na dresih, testiranju materialov. V Planici smo imeli veliko lepih treningov. Jelko (Jelko Gros, op. a.) nam je super uredil skakalnico. Z Janijem (Jani Grilc, op. a.) sva naredila veliko specialnega treninga v dvorani Planina v Kranju, pod njegovim nadzorom pa sem skakal v Planici."

Bor Pavlovčič
Sportal Kvalifikacije Nemcu, slovenski orli stoodstotni

Upa, da se bo nadaljevalo v tem slogu in bo do konca tedna izboljševal skoke

Brez tekmovalne kilometrine je nato prišel na prvenstvo, a takoj pokazal, da se na letalnici počuti domače: "Na poletih nimaš kilometrine, četudi si prej tekmoval na 120-metrskih skakalnicah. Letalnice so razred zase. Drugi občutki so. Prav tako je druga oprema."

Do konca tedna bi rad stopnjeval skoke. | Foto: Vid Ponikvar Do konca tedna bi rad stopnjeval skoke. Foto: Vid Ponikvar

Pred začetkom prvenstva je kot edini od slovenskih skakalcev dal vedeti, kakšen rezultat bi ga že zadovoljil. Izpostavil je uvrstitev med petnajst najboljših, kar je po prikazanem realno dosegljivo. A si v sebi zagotovo želi poseči višje, vendar ne bo smel delati tako grobih napak kot pri kvalifikacijah: "Vsi si želimo lepih dolgih skokov. Skoki se iz dneva v dan izboljšujejo. Upam, da bo tako do konca tedna."

Planica 2020, 5G, telekomunikacijska infrastruktura
Novice Planico pokrili s 5G in širokopasovno optiko
Ne spreglejte