Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 2. 2009,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 17. 2. 2009, 7.52

8 let

Björndalen tretjič, Hrvat do medalje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Norvežan Ole Einar Björndalen je še tretjič na letošnjem svetovnem prenstvu v biatlonu stopil na najvišjo stopničko. Za presenečenje dneva v Pjeongčangu je poskrbel Hrvat Jakov Fak.

Slednji je zasedel tretje mesto, za Norvežanom pa je zaostal 17,1 sekunde (1 zgrešen strel). Mednju se je z enim zgrešenim strelom vrinil Nemec Christoph Stephan (+14,1).

Po enodnevnem premoru na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Južni Koreji so moški nastopili na tradicionalni 20-kilometrski posamični preizkušnji. Tekma je bila za spremembo že ob 14. uri po lokalnem času, ko je kljub nizkim temperaturam (do -16 stopinj Celzija zjutraj) sonce že prijetno ogrelo biatlonski center Alpensia.

Ole Einar Björndalen je že s 87. zmago svetovnih pokalov in še tretjim naslovom svetovnega prvaka s tega prvenstva na lestvici večnih prehitel legendarnega švedskega alpskega smučarja Ingemarja Stenmarka. Norvežan je kljub trem slabo merjenim strelom (0, 0, 2, 1) premagal Nemca Christopha Stephana, ki je bil nenatančen le enkrat (1, 0, 0, 0). Za pravo senzacijo pa je poskrbel Hrvat Jakov Fak, ki je zasedel tretje mesto (0, 0, 0, 1). Slednjega trenira trener slovenske moške ekipe Uroš Velepec.

Fak pripravil presenečenje

''Res mi je veliko pomenilo, da sem lahko po dogovoru z našo zvezo z junijem 2008 začel trenirati z Urošem in slovensko ekipo. Od takrat sem naredil ogromen športni preskok. Brez tega danes prav gotovo ne bi stal na zmagovalnem podiju. Šele zdaj sem postal pravi biatlonec, prej smo bili popolni amaterji,'' je razkril skrivnost svojega uspeha 21-letnik iz Mrkopalja. ''Ne zavedam se še popolnoma kaj sem dosegel. Brez besed sem … To je prva nordijska oziroma biatlonska medalja za Hrvaško,'' je bil neizmerno zadovoljen Fak, ki je prestopil v biatlonske vrste leta 2001. ''Kot športnika sem občudoval Björndalna, danes pa sem z medaljo okrog vratu sedel skupaj z njim na novinarski konferenci. Zares lep občutek. Pred današnjo tekmo sem si želel, da bi lahko nastopil v skupinskem štartu, zdaj … Treba bo ostati na realnih tleh in biti realen v pričakovanjih za naslednje tekme. Malo bomo zvečer proslavili skupaj s fanti iz slovenske ekipe in šli popolnoma normalno spat.''

Slovenci nenatančni na strelišču

Na strelišču pa se je spet nekoliko preveč zatikalo slovenskim tekmovalcem. Z 41. mestom je za las zgrešil točke Peter Dokl (0, 2, 0, 0), ki je bil tokrat najbolje uvrščen Slovenec.

''Ker je proga tukaj zahtevna, sem bolj previdno začel in prihranil nekaj moči še za konec. Čeprav sem se koncentriral na streljanje, sem dvakrat zgrešil na prvem postanku stoje. Poskušal sem streljati na mestu 30, kjer tudi najmanj piha. Upal sem na moje prve točke svetovnega pokala, vendar me je še nekaj tekmovalcev prehitelo. Glede na sezono, sem lahko s tekmo zadovoljen. Generalno pa sem pričakoval več od prvenstva,'' je dejal Dokl.

Šestkrat je bil nenatančen Klemen Bauer, ki se je uvrstil na 53. mesto (1, 4, 0, 1). ''Podobno kot v šprintu, se mi je delno uspelo pobrati po drugem streljanju, kjer sem bil štirikrat neuspešen. Rezultat sicer res ni dober, vendar mi zadnji streljanji in dober tek vlivata zaupanje za naslednje tekme,'' se nadeja nadaljevanja prvenstva Bauer.

Velepec: Lastna želja jih je pokopala

Janez Marič še vedno ne najde pravih razlogov za nenavadno počutje. Tekmo je sicer zaključil na 58. mestu (1, 1, 1, 3). ''Najraje bi kar odstopil. Že med ogrevanjem se mi je vrtelo v glavi, prvi krog na vrhu klanca pa sem bil tak, da sem misli, da bom kar zaključil tekmovanje. Zadnje dni nekaj ni v redu z menoj. Kasneje mi je sicer steklo, vendar to ni tisto. Na vsakem streljanju sem pustil po eno tarčo nepobeljeno, na zadnjem pa sem malo pohitel, ker sem želel izkoristiti trenutno brezvetrje, a se ni izšlo. Škoda rezultata, ker se mi je s tem najbrž izmaknil nastop v skupinskem štartu,'' je bil nejevoljen Marič. Tudi Jože Mehle je strelišče zapustil s šestimi nedotaknjenimi tarčami (0,2,0,4) in zasedel 76. mesto.

Oceno nastopov je dal še njihov trener Uroš Velepec: ''Prav vsi naši fantje so si pokvarili izhodišča na enem od streljanj. Dobro so tekli, imeli so dobre smuči, vendar zaradi tistega streljanja niso mogli doseči dobrega rezultata. Vedeli so, da morajo zadeti, vendar jih je lastna želja pokopala.''

Ženske čaka 15-kilometrska preizkušnja jutri ob 10.15 uri (ob 18.15 po lokalnem času).

Ne spreglejte