Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 11. 2019,
18.43

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

3

Natisni članek

teniški globus Rafael Nadal Novak Đoković

Sobota, 2. 11. 2019, 18.43

4 leta, 5 mesecev

Teniški globus, 2. november

Zelo žalosten trenutek za Nadala, Svitolina in Bartyjeva za krono zaključnega turnirja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

3

Novak Đoković | Novak Đoković je z zmago nad Grigorjem Dimitrovom skočil v finale turnirja v Parizu, Tam ga čaka Kanadčan Denis Shapovalov. | Foto Reuters

Novak Đoković je z zmago nad Grigorjem Dimitrovom skočil v finale turnirja v Parizu, Tam ga čaka Kanadčan Denis Shapovalov.

Foto: Reuters

V finalu teniškega turnirja serije masters v Parizu se bosta pomerila Novak Đoković in Denisom Shapovalov, ki bo sploh prvič igral v finalu tako močnega turnirja. Kanadčan si je finalno vstopnico priboril brez polfinalnega obračuna, saj je Rafael Nadal, ki se s Srbom bori za prvo mesto na lestvici ATP ob koncu sezone, dvoboj zaradi poškodbe predal. Đokovič je v polfinalu s 7:6 in 6:4 ugnal Grigorja Dimitrova. V finalu zaključnega turnirja sezone WTA v Shenzhenu bosta igrali branilka naslova Elina Svitolina iz Ukrajine ter prva igralka sveta Ashleigh Barty iz Avstralije.

V prvem polfinalu turnirja v Parizu sta se udarila Novak Đoković in Grigor Dimitrov. Đoković je moral za ohranitev upov na končno prvo mesto na koncu sezone nujno zmagati. To mu je tudi uspelo. Prvi niz je odločil šele tie-break, ki ga je dobil Đoković. Nato je zmagal še s 6:4 in se prvi prebil v finale. Za srbskega zvezdnika je bila to deveta tekma na desetih obračunih z Dimitrovom.

Nadal na koncu ogrevanja začutil bolečino

V večernem dvoboju bi se morala za finalno vstopnico in dvoboj z Đokovićem pomeriti še Rafael Nadal in igralec mlade generacije, ki se prebija proti vrhu svetovnega tenisa, Denis Shapovalov. A dvoboja ni bilo. Rafa je obračun zaradi poškodbe predal.

"To je zame zelo žalosten trenutek. Na tem turnirju sem zelo užival in se zabaval na igrišču … Bil sem v položaju, ko bi se lahko boril za veliko stvar," je uvodoma na novinarski konferenci razlagal vidno razočarani Španec, ki še nima zmage na tem turnirju.

Kot je dejal je na ogrevanju med enem izmed zadnjih servisov v predelu trebuha začutil bolečino. Takoj je šel na pregled, kjer so ugotovili, da gre za majhno raztrganino. Na podlagi tega, se je tik pred dvobojem odločil, da ne bo igral.

"Zdi se mi, da mi ta poškodba ne bi dovolila, da lahko serviral tako kot bi moral oziroma,  da bi bil konkurenčen. Pri vsakem serviranju je treba vložiti veliko truda in velika možnost bi bila, da bi se stvar še poslabšala. Šel sem že skozi takšne težave in tudi zdravniki so mi svetovali, da je bolje, da ne igram." Rafael Nadal | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poškodba je prišla v najbolj neprimernem trenutku

Poškodba je za Nadala prišla v najbolj neprimernem trenutku, saj se skupaj z Novakom Đokovićem borita za končno prvo mesto na lestvici ATP. Postavlja se vprašanje ali bo Majorčan lahko igral na zaključnem turnirju v Londonu (od 10. do 17. novembra), kjer se bo odločalo, kdo bo na koncu sezone na prvem mestu.

"Naredil bom vse, da bom saniral poškodbo. Verjetno pa že veste, vam danes ne morem odgovoriti na to vprašanje," je še povedal Rafa, ki bo kljub predaji prihodnji konec tedna prevzel prvo mesto na svetovni lestvici.

 

Ukrajinsko-avstralski finale na zaključnem turnirju

Svitolina se je v finale uvrstila, potem ko je njena tekmica, Švicarka Belinda Benčič, v tretjem nizu predala dvoboj zaradi krčev v nogi. To je bila hkrati četrta predaja v petih dneh turnirja, na katerem si bodo udeleženke razdelile štirinajst milijonov evrov.

Tako Benčičeva kot že prej nekatere druge igralke se je po predaji glasno pritoževala na igralno površino. Po njenem mnenju je pretrda, predvsem pa preveč zahtevna za mišice, ki so ob koncu sezone pri večini igralk že močno utrujene.

Elina Svitolina se bo v finalu zaključnega turnirja pomerila z Ashleigh Barty. | Foto: Reuters Elina Svitolina se bo v finalu zaključnega turnirja pomerila z Ashleigh Barty. Foto: Reuters

Zaradi utrujenosti oziroma poškodb so turnir predčasno končale Japonka Naomi Osaka, Kanadčanka Bianca Andreescu in Nizozemka Kiki Bertens.

Ashleigh Barty bo prvič v karieri igrala finale na zaključnih turnirjih, z zmago, ki je vredna rekordnih 4,7 milijone dolarjev, pa lahko postane prva Avstralka po Evonne Goolagong Cawley (1976) z naslovom na končnem turnirju sezone.

Njena pot do finale ni bila enostavna, saj je morala proti Karolini Pliškovi rešiti enajst žog za odvzem servisa. Na koncu je zmagala s 4:6, 6:2 in 6:3 ter tako po številu zmag v tej sezoni prehitela do danes najučinkovitejšo, Nizozemko Kiki Bertens. Za Avstralko je bila to 55. zmaga v 2019.

Shenzen, polfinale:

Elina Svitolina (Ukr/8) - Belinda Benčič (Švi/7) 5:7, 6:3, 4:1 predaja;
Ashleigh Barty (Avs/1) - Karolina Pliškova (Češ/2) 4:6, 6:2, 6:3.

Novak Đoković
Sportal Nadal kot zadnji v polfinale, Đoković ponižal Grka
Ne spreglejte