Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
12.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Marija Šarapova WTA

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 12.17

6 let, 6 mesecev

Ne, tokrat ni padla na kolena

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Marija Šarapova | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Marija Šarapova je v nedeljo prvič po dopinškem škandalu osvojila svoj prvi turnir serije WTA. Kljub vsem svojim velikim uspehom si bo Šarapova to zmago za vedno zapomnila.

Marca leta 2016 je Marija Šarapova na novinarski konferenci razkrila, da je padla na dopinškem testu zaradi zdravila meldonij, ki ga jemala zadnjih deset let. Sprva je dobila dvoletno prepoved igranja. Po pritožbi na Mednarodno športno arbitražno sodišče v Lozani so ji kazen skrajšali na 15 mesecev.

V svoji knjigi je Šarapova razkrila marsikaj zanimivega. | Foto: Reuters V svoji knjigi je Šarapova razkrila marsikaj zanimivega. Foto: Reuters

Počitek in knjiga, ki je dvignila kar nekaj prahu

Veliko teniških strokovnjakov je bilo prepričanih, da se sibirska tigrica nikoli več ne bo vrnila na najvišjo raven. A kot je pred časom sama dejala, ji je odmor prišel zelo prav, saj se ji je uspelo odpočiti in delati stvari, ki jih med športno kariero ni mogla. V tem času je napisala tudi knjigo Neustavljiva, v kateri je razkrila kar nekaj skrivnosti iz svoje kariere, med drugim je opisala tudi odnos z eno od najboljših igralk vseh časov, Sereno Williams.

Ob vrnitvi kritik ni manjkalo

Vrnitev za rusko lepotico ni bila lahka. Slačilnica oziroma veliko njenih nasprotnic je ni najlepše sprejelo. Bilo je kar nekaj tistih, ki so menile, da bi morala dobiti ostrejšo kazen. Kanadčanka Eugenie Bouchard je v enem izmed intervjujev odkrito dejala, da petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam nikoli več ne bi smela stopiti na teniško igrišče.

Eugenie Bouchard je bila tista, ki je Rusinjo najbolj kritizirala. | Foto: Instagram/Getty Images Eugenie Bouchard je bila tista, ki je Rusinjo najbolj kritizirala. Foto: Instagram/Getty Images Hitro jim je zaprla usta

Tridesetletna teniška igralka je po dopinški aferi igrala na sedmih turnirjih. Prvi turnir, kjer je lahko nastopila, je bil turnir v Stuttgartu, kjer se je že takoj zavihtela do polfinala in s tem vsem kritikom zaprla usta. Za tem so se povabila na turnirje vrstila drugo za drugim. Organizatorji OP Francije in Wimbledona ji niso dali posebnega povabila, medtem ko je na OP ZDA lahko igrala. Tam je dokazala, da lahko igra tudi proti najboljšim igralkam. V uvodnem krogu je namreč premagala Romunko Simono Halep, takrat drugo igralko sveta (danes je na lestvici WTA na 1. mestu, op. p.).

Ne bo se še tako kmalu poslovila

Nato se je zgodil turnir na Kitajskem v Tianjinu, kjer je prišla vse do finala. V finalu je premagala mlado Belorusinjo Arjano Sabalenko. Dvoboj je bil precej napet, saj se je prvi niz končal z izidom 7:5, drugi pa šele po podaljšani igri 7:6 (8). Ne, tokrat Šarapova ni padla na kolena, kot se je zgodilo v dvoboju proti Simoni Halep, vendar se je videlo, da ni mogla verjeti, da ji je po več kot dveh letih uspelo znova osvojiti turnir serije WTA. Pred tem je nazadnje slavila leta 2015 na turnirju v Rimu.

"To je res posebna zmaga zame in zapomnila si jo bom za vedno. Včasih ne veš, kdaj se bodo stvari sestavile, ampak ta tedne so se . Rada bi se zahvalila vsem navijačem," je takoj po dvoboju povedala Rusinja, ki je v nadaljevanju svojega govora nakazala, da namerava v tenisu vztrajati še kar nekaj časa. Svoji nasprotnici v finalu Arini Sabalenko je sporočila, da je prepričana, da se bosta še velikokrat srečali na igrišču.

"Takšne trenutke je treba ceniti"

"Že nekaj let je minilo, odkar sem zmagala na turnirju. To je poseben občutek. Ko sem začela igrati, je bilo hladno in ni bilo toliko gledalcev. Potem sem se uvrstila v finale in pred polnimi tribunami dosegla zadnjo točko. Vse skupaj se je postavilo na svoje mesto. Takšne trenutke je treba ceniti, saj niso samoumevni," je na novinarski konferenci povedala Šarapova, ki v letošnji sezoni še ni končala nastopov.

Marija Šarapova zmagala na turnirju po več kot dveh letih. | Foto: Reuters Marija Šarapova zmagala na turnirju po več kot dveh letih. Foto: Reuters

Nastopila bo namreč na Kremlin Cupu, kjer bo igrala prvič. "Res se veselim, da bom zadnji turnir igrala doma. Že veliko mi pomeni, da bom tja prišla z osvojeno lovoriko, vendar si še vedno zelo želim dobro končati sezono. Treba je vedeti, da si turnirji sledijo. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje odigrala tri turnirje zapored. Vseeno bom dala vse od sebe, saj vem, da je tam veliko zvestih navijačev," je še povedala trenutno 86. igralka sveta.

Ne spreglejte