Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
27. 10. 2008,
16.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 10. 2008, 16.37

8 let

Stoner sezono zaključil z zmago

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stoner je letošnje svetovno motociklistično prvenstvo v kraljevskem razredu motoGP končal tako, kot jo je začel – z zmago. To je bila njegova šesta zmaga sezone.

Avstralec je dirko začel s pole positiona, a ga je za kratek čas (za en krog) prehitel domačin Dani Pedrosa. Ducatijev dirkač se seveda ni predal, zato je udaril nazaj in se pred temperamentnimi 120.000 navijači pokazal v veličastni izvedbi. Čeprav je bil boj za naslov svetovnega prvaka z Rossijem že zdavnaj odločen, pa je šlo na finalu prvenstva predvsem za ponos in za čast. Casey je presegel tudi lastno bolečino, saj ima še zmeraj poškodovano roko, zaradi česar bo v tem tednu odšel na operacijo. Pred tem bo opravil še dvodnevna testiranja v Valencii. Da je iztisnil svoj maksimum, priča tudi podatek, da je VN Valencie dobil suvereno, z več kot 3 sekundami prednosti pred Pedroso. Stoner si več kot zmage na finalu prvenstva ni mogel želeti. In to po vseh vzponih in padcih letos. Finiš sezone je odpeljal izključno zaradi tega, ker bo danes in jutri testiral Ducatijev motocikel za prihodnje leto. Kljub temu da Casey na kvalifikacijah ni našel dobrih nastavitev, je postavil najhitrejši čas. Na dopoldanskem ogrevanju pred dirko je iskal rešitve in v izjemno kratkem času z ekipo inženirjev odlično pripravil nastavitve za dirko. Drugim pač to ni uspelo. Po dirki je sicer skromno priznal, da ga je spremljala tudi sreča, saj so treningi potekali na mokri podlagi, dirka pa na suhi. Prav zaradi tega so bile nastavitve motorja velika loterija. Tokrat je kot veliki zmagovalec iz nje izšel prav Stoner. Pač je stavil na "pravega konja".

Lanskemu zmagovalcu Daniju Pedrosi ni uspelo ubraniti zmage, čeprav je bil pred domačo publiko v deliriju. Na štartu je sicer eksplodiral in se prebil v ospredje, a ko je Avstralec dvignil tempo, je bilo vsega konec. Svojo velikansko falango navijačev je skušal potolažiti z drugim mestom in z enajstimi stopničkami letos. Kljub veliki želji po zmagi je bil Stoner tokrat prehiter. Po katastrofalnih rezultatih sredi sezone mora biti Španec z doseženim v finišu, tudi zaradi menjave gume, zadovoljen. Spet se je namreč vrnil med najboljše in napovedal, da bo treba nanj v prihodnji sezoni resno računati. Tretjo stopničko je zasedel Valentino Rossi, ki je vse možnosti za končni uspeh zapravil že na kvalifikacijah, ko se je uvrstil v četrto štartno vrsto. Edini trening na suhi stezi je bil zanj popolna polomija. Pred dirko so sicer pri tovarniški Yamahi modificirali nastavitve, a višje od tretjega mesta ni šlo. Ob pogledu v preteklost Rossi in Yamaha v Valencii nikoli nista blestela, tako je bilo tudi tokrat. Zato stopničke za konec sezone zanj niti niso bile tako slabe. Ob osvojitvi naslova svetovnega prvaka pa dirkač tudi zelo hitro pozabi na takšne majhne poraze.

Teden dni po prvih stopničkah letos je v Valencii znova blestel Andrea Dovizioso, ki je še drugič zapored ugnal Nickyja Haydna. Žal to ni bilo dovolj za naziv najboljši novinec leta, ki ga je na domačih tleh osvojil Rossijev moštveni kolega Jorge Lorenzo. VN Valencie je bila tudi zadnja dirka za gumarja Michelin, ki se umika iz SP, saj bo v prihodnji sezoni ekskluzivni dobavitelj Bridgestone. Na prvih testiranjih za sezono 2009, ki bodo danes in jutri v Valencii, bodo ostala vsa moštva, z izjemo zasebne Yamahe. Razvoj novega modela M1 bo namreč zaupan Valentinu Rossiju in Jorgeju Lorenzu. Slednji bo tudi prvič testiral Bridgestone, saj je v letošnji sezoni tekmoval z michelinkami.

Ne spreglejte