Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2008,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 5. 2008, 20.05

8 let

Sladke sanje in nočne more

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zahtevna, pa tudi nadvse prestižna dirka v Monaku bo v kar najlepšem spominu ostala Lewisu Hamiltonu, zaradi dežja tokrat še posebej zahrbtne ulice Monte Carla pa bodo mnoge še dolgo preganjale v snu.

Lewis Hamilton, ki je bil v svoji krstni zmagi v kraljevskem dirkaškem razredu na ulicah kneževine blizu že lani, je tokrat z zanesljivim in premetenim dirkanjem ter posrečeno taktiko vknjižil še šesto zmago v karieri. Sam pravi, da je ta najslajša, njegovi rojaki pa so nanjo čakali dolgih 39 let, saj je bil zadnji Anglež, ki se je veselil prestižne zmage, Graham Hill leta 1969. Kljub temu da sta bila lani na zgodovinskem prizorišču McLarnova dirkača brez prave konkurence, pa je po letošnjih sobotnih kvalifikacijah le malokdo verjel v ponovno zmagoslavje srebrnih. Glede na to, da sta prvi štartni mesti na "dirkališču", ki prehitevanja ne dopušča, zasedla ferrarija, bi bila stava na Masso ali Räikkönena več kot varna. Monaška ruleta pa je obenem hudo nepredvidljiva, saj se dirkačem lahko maščuje prav vsaka, še tako majhna napaka in teh v nedeljo zares ni manjkalo. Napak namreč. V nekakšnem ironičnem zasuku je Hamiltonu zmago omogočila prav napaka. Ko je v šestem krogu trčil v ogrado in moral v bokse na menjavo zadnjega desnega kolesa, so v moštvu spremenili taktiko in Angležev bolid do vrha napolnili z gorivom, to pa se jim je na koncu izdatno obrestovalo. Lewis je imel nekaj sreče tudi s tem, da je bila dirka, zaradi pravila dveh ur, končana že v 76. krogu, saj mu je nekje uspelo preluknjati pnevmatiko in bi, če bi odpeljali vseh 78 krogov, bržkone ostal brez zmage. Ostalim napake niso bile tako zlahka oproščene.

Rdeči so si možnosti za morebitno dvojno zmagoslavje pokvarili že pred štartom, ko so na bolid svetovnega prvaka Räikkönena prepozno namestili kolesa (po pravilih bi moral biti dirkalnik nared že tri minute pred štartom), zaradi česar je bil Finec kaznovan z vožnjo skozi bokse, stvari pa so se šle s slabega na slabše. Felipe Massa je dirko sicer začel dobro, a zmago zapravil v 16. krogu, ko se je zavrtel v ovinku Ste Devote, s tretjim mestom pa je le nekoliko omilil črni vikend. Kimi Räikkönen pa tokrat ni vknjižil nobene točke in je izgubil vodstvo v skupnem seštevku prvenstva dirkačev. Še dobro, da "Ledeni mož" ne slovi ravno kot posebej emocionalen dirkač, saj bi ga lahko zanj katastrofalen razplet 66. dirke za VN Monaka zelo potrl. Zato pa bo namesto njega in zaradi njega še dolgo jokal Adrian Sutil. Mladi Nemec se je do 68. kroga prebil do visokega četrtega mesta, v njegovi ekipi Force India pa so zato bržkone že hladili šampanjec, ko se jim je nenadoma zgodila katastrofa.

Latnik ekipe Force India Vijay Mallya je trenutek, ko je Kimi Räikkönen po izhodu iz predora skorajda izgubil oblast nad svojim ferrarijem in iz dirke izločil Sutila, že opisal kot najbolj žalostnega v njegovi karieri v moto športu. Res velika škoda za ekipo, ki je z zdravo ambicijo le prinesla nekaj svežine v formulo ena, vseeno pa lahko milijarderju Mallyi zaželimo, da to tudi ostane najbolj črn trenutek v njegovi karieri. Kimiju je nenameren napad na Sutila na nek način omogočil Nico Rosberg, ki ga mirno lahko uvrstimo v kategorijo tragičnih figur šeste preizkušnje sezone. Dirkač Williamsa je namreč na stezo priklical varnostni avto po tem, ko je silovito trčil v varnostne ograde pri bazenskem kompleksu in s tem poskrbel, da je Kimi Sutila tudi ujel na stezi, drugače bi bil Nemec daleč spredaj, na varnem.

Sicer pa so tovrstna darila tekmecev z veseljem sprejeli Mark Webber, Sebastian Vettel, Rubens Barrichello in Kazuki Nakajima. Prvi je nadvse profesionalno – popolnoma drugače kot njegov izkušeni moštveni kolega David Coulthard – opravil svoje delo, Vettel se je štirih točk za peto mesto veselil kot zmage, Brazilec Rubinho pa je do točk prišel prvič po letu 2006. Japonec Nakajima je zgolj potrdil dobro formo Williamsa na mokrih ulicah Monaka, medtem ko Heikki Kovalainen z zadnjo točko za osmo mesto najbrž ni bil prav zadovoljen. Letošnji Monte Carlo bodo kar najhitreje poskušali pozabiti tudi Fernando Alonso, Jenson Button, Nick Heidfeld ter oba dirkača Toyote Glock in Trulli, čez dva tedna pa bodo imeli v Kanadi priložnost, da se odkupijo delodajalcem in navijačem.

Ne spreglejte