Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
21.20

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2013, 21.20

4 leta, 11 mesecev

Nadiya Bichkova: Želiva si vzgojiti svetovnega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Miha Vodičar in Nadiya Bichkova, njo zaradi atraktivnega videza poznajo tudi tisti, ki jim je športni ples španska vas, sta trenutno najuspešnejši slovenski plesni par v latinu in standardu.

V letošnem letu merita na naslov svetovnih prvakov v kombinaciji 10 plesov, v bližnji prihodnosti pa ni izključen niti naraščaj.

V plesu je bolj kot vse drugo pomemben odnos med plesalcema, posebna kemija, ki se ustvari med plesnima partnerjema. Kako sta se vidva našla, Ukrajinka in Slovenec?

Nadiya: Za Miha sem izvedela prek svojega plesnega trenerja, ravno v obdobju, ko sem intenzivno iskala soplesalca. Imela sem več preizkušenj po vsem svetu in na koncu sem se že odločala med dvema svetovnima prvakoma, nato pa me je klical trener Fredi Novak in predlagal, da poskusim z Mihom. Že pred tem sva nekoč plesala skupaj in že takrat je bilo čutilo, da je med nama nekaj posebnega in da je to tisto pravo. Miha je sicer že moj deseti plesalec, jaz pa sem njegova druga plesalka. Je pa tako, da dokler ne najdeš pravega ali prave, moraš iskati naprej. Miha: Plesni svet je ogromen in iskanje soplesalca je prava loterija.

 | Foto:

Nadiya, zaradi plesa ste zapustili svojo domovino Ukrajino. Ste glede na to, da v Sloveniji obstaja kar nekaj stereotipov glede Ukrajink, tudi na lastni koži občutili katerega od njih?

Nadiya: Res je bilo nekaj neprijetnih dogodkov, celo med vodenjem oddaje v živo, ko sem gostila nekoga, ki je izrekel nekaj žaljivk na ta račun. Ker sem sama precej močna osebnost in se ne dam kar tako, sem mu kar dobro zabrusila nazaj. Miha: Da, tako da je bilo na koncu njemu bolj neprijetno kot Nadiyi. Nadiya: Mi je pa zagotovo všeč stereotip, da so Ukrajinke najlepše ženske (smeh).

Ali drži, da v Ukrajini na ulici le redko vidiš žensko, ki ne bi bila urejena kot iz škatlice?

Nadyja: Da, podobno je to na ulicah Zagreba ali Beograda. V Ukrajini ženske nosijo visoke pete in zelo skrbijo zase, medtem ko je v Sloveniji malce več poudarka na udobju in sproščenosti, v Ukrajini pa je pomembneje, da si videti dobro, pa tudi če na ta račun malce potrpiš.

 | Foto:

Stara sta 23 in 25 let, kako dolgo se še vidita v tekmovalnem plesu?

Miha: Najdlje do 32. leta. Nadiya: Kar zadeva Miha, zagotovo, kar zadeve mene, pa je to še pod vprašajem. Sama si namreč močno želim ustvariti družino, kar pomeni, da se bom morala začasno umakniti iz tekmovalnega sveta. Je pa seveda vse odvisno od najinih ciljev in rezultatov, za zdaj pa o koncu kariere zagotovo še ne razmišljava. Si pa potem želiva odpreti plesno šolo in vzgojiti svetovnega prvaka ali celo več. Miha: Že zdaj učiva kar nekaj odličnih parov, v prihodnosti pa si jih želiva še več.

Nadiya, omenjate željo po materinstvu. Že zdaj resno razmišljate o tem?

Nadiya: Želela bi imeti otroka do 25. leta. Tega si zelo želim in verjetno bi ga imela že prej. Pomembno je le, da najdeš pravega človeka.

Ga zdaj imate?

Nadiya: Bomo videli.

Se plesalke po porodniškem dopustu hitro vrnejo nazaj v tekmovalni svet, če sploh se?

Nadiya: Glede na to, kako hitro se je uspelo vrniti Severini, mislim, da tudi jaz ne bom imela težav.

Torej bosta tudi po koncu kariere delovala skupaj?

Nadiya: Obvezno skupaj, ker čutim, da se tudi v učenju dopolnjujeva tako kot na odru. Miha: Da, skupaj sva neka blagovna znamka in tako jo bova prodajala tudi naprej. Pri poučevanju imava vsak svoje področje. Jaz skrbim za tehnično pripravo, Nadiya pa za vsebinsko, čustveno, interpretativno …

 | Foto:

Kot vemo, je ocenjevanje plesa zelo subjektivno, videz je izredno pomemben. Je sploh mogoče uspeti brez privlačnega videza?

Nadiya: Seveda, ker videz sploh ni pomemben, ključna je energija, karizma. Miha: V resnici je velikokrat tako, da človek sploh ni tako grozno lep, a daje občutek, da je. V ozadju je namreč ogromno stvari: kako se razvijaš kot človek, koliko vlagaš v to in kakšno energijo oddajaš.

Mogoče malce banalno vprašanje, pa vseeno. Na tekmovanjih se vsi plesalci šopirijo s prekrasno čokoladno rjavo poltjo, kakšen je postopek priprave?

Miha: V ozadju je ves obred. Plesalci moramo biti popolni, če mi štrli en sam las, to sodnikom ne bo všeč. Nadiya je nenehno urejena tip-top, po vsakem plesu si popravi ličenje in podobno. Nadiya: V plesu je vse na tako visoki ravni, da odločajo predvsem malenkosti. Priprave na tekmo mi vzamejo od 3 do 4 ure časa. Za ustvarjanje porjavele polti uporabljam eno od najmanj škodljivih krem, ki jo že isti večer po tekmovanju lahko sperem s telesa in ne uničuje kože. Rezultat je lepa čokoladna barva, ne rumena ali zelena, kot se včasih dogaja po samoporjavitvenih kremah.

Zakaj je treba umetno ustvarjati občutek zagorele polti, kaj pa trend, da je bela polt tista, ki je bolj elegantna? Se to že pojavlja v plesu?

Nadiya: Upam, da ne, saj je, preprosto rečeno, to zelo grdo, ker si na plesišču pod močnimi lučmi videti zelen in bolan.

Nadiya, vi se poleg plesa ukvarjate z manekenstvom, nastopate tudi v glasbenih spotih. Miha, kaj počnete vi?

Miha: Tako kot Nadiya tudi jaz študiram ekonomijo, ki nama bo pri odprtju plesne šole še kako koristila. Ker nama zaradi vseh obveznosti klasičnega študija ni uspelo vključiti v svoje življenje, študirava na daljavo. Seveda pa skrbim tudi za najine plesne pare, nekdo mora imeti nenehen nadzor nad njimi (smeh).

Med drugim sodelujeta tudi na Severinini turneji. Najprej je bilo menda v načrtu, da nastopi zgolj Nadiya, nazadnje nastopata oba? Kako je s tem?

Miha: To je ena od najinih najboljših izkušenj z nastopanjem. Nadiya: Da, najprej je bilo v načrtu, da bi s štirimi plesalci plesnega ansambla Maestro jaz plesala tango. Miha je fantom pomagal z nasveti glede drže in na enem od treningov, kjer sta bila prisotna tudi Severina in Tomaž Pandur, sva zaplesala. Ko je Pandur opazil nekaj najinih trenutkov, je takoj predlagal, da nastopiva skupaj. Dejstvo je, da kadar sva skupaj na plesišču, dava od sebe precej več kot takrat, ko nastopava solo. Mislim, da je nastop na Severinini turneji ena od najbolj emocionalnih izkušenj. Stopiš na oder in te v dvorani pričakuje 20 tisoč ljudi, ki dobesedno norijo. To je težko opisati. Naslednja pomembna stvar pa je, da vsi delamo za skupno stvar. Midva sva navajena biti sama, trenirava sama, ko tekmujeva, gre za bitko med pari, tukaj pa nas vseh 15 na odru dela za skupno stvar, za dober šov. Miha: Čeprav nekateri trdijo, da so naši plesi zastareli, so v primeru, ko jih pravilno zapakiraš v paketke s pravo pentljico, lahko zelo trendovski in Pandur to zna. Nadiya: Kar midva počneva, je nekaj najbolj osnovnega, predstavljava odnos med moškim in žensko … Miha: In to vedno fascinira ljudi.

Ko smo že pri odnosu moški – ženska, me zanima, kako lahko plesalci, ki so bili tudi ljubezensko povezani, pa potem to niso več, nadaljujejo skupno plesno pot? Kako sta vidva zmogla preseči občutke ob koncu vajine ljubezenske zveze in kljub temu kot plesni par ostala skupaj?

Nadiya: Pri nama ni šlo za to, da bi bila najprej zaljubljena, potem pa bi naju minilo. Bila sva par in ko sva se razšla, je bilo to za naju izredno težko. Razlog je bil v tem, da kot par zasebno preprosto nisva funkcionirala, kljub temu da bi jaz storila vse za Miha in obratno. Po tem, kar sva morala pretrpeti, mislim, da ni nobene težave, ki je midva ne bi zmogla rešiti. Mogoče takrat nisva znala ločiti zasebnega življenja od poklicnega, mogoče nisva bila dovolj zrela, nesporazume iz osebnega življenja sva prenašala v ples. Potem pa sva s pametjo poskušala to rešiti in tvegala svoj zasebni odnos v korist plesne kariere. Miha: Ko se plesni pari razidejo zasebno, se običajno razidejo tudi plesno. Ne vem, očitno sva neka supermana in sva to prebrodila, hvala bogu, da sva.

Kakšni so vajini letošnji cilji? Se nadejata zmage na svetovnem prvenstvu na Dunaju?

Nadiya: Najprej zmagati na evropskem, nato na svetovnem.

Nadiya, je res, da ste še vedno brez slovenskega državljanstva. Kje se zatika?

Nadiya: Da, vlogo so mi že trikrat zavrnili, zato na žalost letos na svetovnih igrah v Kolumbiji ne bova mogla zastopati Slovenije. Menda izpolnjujem vse pogoje za državljanstvo, vendar ga zaradi slabih izkušenj, ki so jih imeli s plesalci iz tujine, preprosto ne dobim. Mi je pa žal, da ne razumejo, da je zame Slovenija nekaj najlepšega in da si svoje življenje predstavljam tukaj. Želela bi, da je to moj drugi dom, no, v bistvu je zdaj skoraj že moj prvi.

Že tretje leto zapored sta bila v Sloveniji razglašena za plesni par leta v latinskoameriških in standardnih plesih, sta tudi aktualna državna prvaka v LA in kombinaciji 10 plesov ter svetovna podprvaka v kombinaciji 10 plesov. Kaj vama še manjka, da nista svetovna prvaka? Kaj morata še nadgraditi?

Miha: Še bolj morava verjeti v to, kar delava, in zdržati do novembra, ko je na programu svetovno prvenstvo, to je to.

Ne spreglejte