SiolNET. Sportal Sportal +
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Franci Petek: Ni se treba bati za prihodnost

1

termometer

Po končanem nordijskem SP v Libercu smo o skakalnem učinku ter skokih v Sloveniji na splošno spregovorili s Francijem Petkom - športnim direktorjem za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo.

Pred začetkom SP v Libercu ste si zadali dva cilja – uvrstitev do 10. mesta med posamezniki in do 6. mesta v ekipni konkurenci. Oba cilja ste za las zgrešili, vendar imate verjetno kljub temu dober občutek? Prav gotovo. Glede na potek sezone so bili zadani cilji za svetovno prvenstvo relativno visoki. V Libercu so nato fantje, posebej Robert Kranjec, pustili pozitiven vtis in zato lahko optimistično zremo naprej. Glede na vloženo delo smo vedeli, da so skakalci sposobni uvrstitev na mesta, ki smo si jih zadali. Kranjcu se je ob zaključku svetovnega prvenstva z dobrimi skoki priključil še Jernej Damjan. Dvajsetletni Robert Hrgota je denimo pokazal, da lahko tudi nanj računamo. Potrebuje le nekoliko več izkušenj.

Na Češkem je denimo konstantne skoke kazal le Robert Kranjec. Zakaj v slovenskem taboru ne pride do množičnega izbruha, tako da bi več skakalcev lahko realno računalo na vidnejše uvrstitve? Že nekaj sezon se nam dogaja, da težko pride v ospredje celotna ekipa. Eksplodirajo le posamezniki. In prav dvig ekipnih uspehov je naša dolgoročna strategija. Želimo zgraditi močnejšo ekipo, tako da se bomo na tekmah pri večjem številu skakalcev spogledovali z dobrimi uvrstitvami. Starejšo generacijo je treba zbuditi in pri nekaterih mogoče ponovno vzpostaviti cilje. Mogoče so za nekatere previsoki.

Kako pa je s slovenskim skakalnim podmladkom? Ali lahko z optimizmom zremo v prihodnost? Sloveniji se ni treba bati za podmladek. Lep pokazatelj so rezultati na nedavno končanem zimskem olimpijskem festivalu evropske mladine (EYOF) v Szczyrku, kjer so skakalci prišli do vrhunskih rezultatov. Deklasirali so Avstrijce, Nemce in Norvežane, ki nekaj pomenijo v smučarskih skokih.

In kateri skakalec je lahko posebej zanimiv za slovensko javnost? Kar nekaj fantov skače dobro. Na EYOF je blestel 16-letni Peter Prevc. Osvojil je kar dve zlati medalji, eno skupaj z moštvenimi kolegi (Jaka Hvala, Rok Justin in Luka Leban, op. p.), postavil pa je tudi rekord naprave. Zavedamo se, da bo treba nadarjene mlade skakalce pravilno usmeriti, da bo preskok med najboljše potem veliko lažji.

Kakšen načrt imate? Velikokrat se je namreč zgodilo, da je ostalo le pri talentu … Ključni moment je postavitev sistema, kako bodo mladi skakalci iz klubov prihajali v reprezentanco preko panožnega razreda. Dejstvo je, da je težko imeti na različnih koncih Slovenije najboljše strokovne kadre, še posebej pa ne pravih objektov za vadbo. To vse imamo v Kranju, kjer so dobri trenerji, infrastruktura je primerna … Tako kot vse ostale učence tudi skakalce čaka štiriletni program, ki je nekoliko prilagojen za vrhunske športnike. In mislim, da je ta smer prava za dvig kakovosti v slovenskih smučarskih skokih.

Prihodnje leto je olimpijsko leto. Boste vztrajali na začrtani poti? V tej sezoni je bilo vloženega veliko truda in dela, zato pričakujemo, da bi se to moralo prej ali slej pokazati v rezultatih. Mislim, da bo prišlo do realizacije vsega storjenega v prihodnji sezoni. Treba bo dodati še nekaj stvari, da bodo skakalci stopili korak višje. Kako točno bodo potekale priprave, pa je sedaj še prezgodaj govoriti, saj je treba to sezono pripeljati do konca in jo nato dodobra analizirati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin