Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
16. 9. 2008,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 16. 9. 2008, 13.57

8 let

Dejan Vinčič: Hočemo tudi na SP in OI

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odbojkarski reprezentant Dejan Vinčič si po uvrstitvi na evropsko prvenstvo zelo želi prve zmage na prvenstvu stare celine. V prihodnosti sedanjo nadarjeno generacijo vidi tudi na SP in OI.

Dejan, še enkrat čestitke za suvereni zmagi proti Portugalcem in uvrstitev na evropsko prvenstvo. Ste pričakovali, da jih boste tako zmleli? Hvala za čestitke. Nihče ni pričakoval tako gladke zmage doma in v gosteh. Vsi smo namreč vedeli, da imajo Portugalci dobro ekipo in dobre posameznike. Pokazali smo, da smo iz pravega testa. Tekmi smo dobili brez izgubljenega niza. To je fenomenalno.

Kot vse kaže, ima vaša ekipa in trener Gregor Hribar pravi karakter. Čeprav ste na Portugalskem dobili prvi niz in se tako že uvrstili na EP, se s tem niste zadovoljili. Svoj veliki triumf ste hoteli kronati z zmago. Tako razmišljajo samo šampioni … Že po tekmi doma, ki smo jo dobili s 3:0, smo dejali, da gremo na Portugalsko po zmago in ne po 57 točk in 1 niz, kolikor smo jih potrebovali za EP. Ko smo v gosteh dobili prvi niz, smo dobili še več energije. In šli do konca.

Kje so še rezerve v igri slovenske reprezentance? Kaj je treba še izboljšati? Doma v Mariboru smo igrali fantastično, servirali smo zelo dobro, tudi blokirali. Na Portugalskem smo s povprečno igro zmagali. Igrali smo, kolikor je bilo potrebno. Rezerv je torej še veliko. Sedaj se bomo vrnili v klube. Z reprezentanco se znova dobimo na pripravah, nato pa nas čaka EP, kjer bomo skušali prvič zmagati.

Na EP boste nastopali drugič zapored. Je to znamenje, da bo Slovenija postala stalnica na velikih tekmovanjih? Srčno upam. Igralski kader je zelo dober. Igralci se odlično razumemo. Smo prava ekipa. To je naša največja moč, ne glede na probleme na odbojkarski zvezi. Pričakujem, da se bodo vsi fantje udeležili priprav na EP in da bo tudi zveza naredila korak naprej. Tako bi se lahko v prihodnje začeli boriti tudi za uvrstitev na svetovna prvenstva in olimpijske igre.

V zadnjem ciklusu ste doživeli menjavo trenerja, a ta šok terapija vam je očitno bolj koristila kot škodila. Je bil svež veter dobrodošel? Morebiti, kaj pa vem. Sicer ni bilo šok terapije, saj je princip dela podoben. Trenerja Hribarja smo poznali že prej, pa tudi njegov način dela. Morebiti so bili sedaj odnosi bolj profesionalni. Vse se je lepo izteklo.

Slovenija trenutno v moški odbojki razpolaga z odlično mešanico mladih talentiranih fantov in izkušenih igralcev. Je to pravi recept za doseganje vrhunskih rezultatov? To je zagotovo pravi recept. V ekipi je 7, 8 fantov, starih med 19 in 24 let. Smo torej zelo mlada ekipa, ki je zelo perspektivna. Moramo narediti še korak naprej – postati odbojkarska velesila.

Trener Hribar ima na voljo kakovosten kader in praktično na vsakem igralnem mestu enakovredno zamenjavo. To se je izkazalo tudi na Portugalskem, ko ste poškodovanega Satlerja uspešno zamenjali prav vi … Na klopi ne sedi več ekipa B … Imamo več kot 12 igralcev, ki so kakovostni. Tu je naša moč. Včasih smo imeli 2, 3 vrhunske igralce, ostali so bili povprečni. Na to novo talentirano generacijo se lahko zanesemo. Verjamem, da bomo morali še veliko delati, a uspeh ne bi smel izostati.

Katere nasprotnike si želite na EP? Žreb bo 9. oktobra … Po eni strani si želim lažjega nasprotnika v skupini, da bi končno prišli do prve zmage na evropskih prvenstvih. Po drugi strani pa bi se rad srečal z velesilami Srbijo, Rusijo ali evropskim prvakom Španijo. Velik uspeh je že to, da smo se uvrstili na EP. Lepo pa bi bilo, da bi dobili priložnost pomeriti se s takšno velesilo, kot je Srbija. Tako bi lahko bili priča pravemu spopadu republik iz nekdanje skupne države, edinstvenim emocijam in svetovnim mojstrom na delu.

V Turčiji boste v svoji skupini četrta ekipa po ratingu. Se v tem skriva vaša priložnost, ker vas ne bodo jemali kot glavne favorite za napredovanje? Naj nas jemljejo, kakor hočejo. Zanje bomo skoraj gotovo še zmeraj avtsajderji, čeprav na EP ni več slabih ekip. Dali bomo svoj maksimum, potem pa bomo videli, kaj bo to pomenilo. Na prejšnjem EP smo proti Špancem dobili prvi niz, a naslednje tri izgubili. Vemo, da je Španija nato postala evropski prvak.

Kdo so vaši favoriti za medalje? Moji favoriti za medalje so Srbi in Rusi. Na Španijo ne bi stavil, ker je zamenjala generacijo in trenerja.

Slovenija je bila na EP na Češkem in v Rusiji, a ni doživela zmage. Je prišel čas za zmago? Ima sedaj Slovenija potencial, da se enakovredno kosa z evropsko konkurenco? Zdaj pa bi že bil čas za prvo zmago. V Rusiji smo bili zelo blizu zmage proti Slovakom, a se ni izšlo. Na dveh EP nam ni uspelo zmagati, a v tretje gre rado.

S kakšnim rezultatom bi bili zadovoljni? Je drugi krog realen domet? Za napredovanje morate premagati "le" eno reprezentanco … Mislim, da je napredovanje v drugi krog naš realen domet. Če se nam bo vse izšlo in se bodo vsi odzvali na priprave, ne vidim bojazni, da se to ne bi zgodilo. Lahko pa se zgodi, da bomo že po prvem krogu pospravili kovčke in šli domov. Veliko bo odvisno tudi od tega, v kakšno skupino bomo padli. Če ne bomo šli naprej, bom prav gotovo razočaran.

Ne spreglejte