Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
14. 6. 2017,
11.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Natisni članek

Veselin Vujović Marko Bezjak Jure Dolenec Borut Mačkovšek Miha Zarabec slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca

Sreda, 14. 6. 2017, 11.23

6 let, 7 mesecev

Rokometna reprezentanca pred kvalifikacijsko tekmo s Švico

Veselin Vujović prečrtal še zadnjega igralca

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35
Slovenija Nemčija rokomet | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenske rokometaše ob 20.15 v Schaffhausnu čaka predzadnja tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2018. Če ne dobijo tekme s Švico, morda uvrstitev tja ne bo več odvisna le od njih. Kljub številnim odsotnostim je selektor Veselin Vujović zelo dobre volje.

Razpoloženje Veselina Vujovića lahko bliskovito zaniha, a v dneh pred tekmo s Švicarji, ki v skupini 5 še nimajo točke, je bil nasmejan. Številni reprezentančni rezervisti so pokazali konkurenčnost, staroselci pa so še kako motivirani, da se ne bi ponovila zgodovina.

Pred štirimi leti je namreč Sloveniji, ki je nekaj mesecev prej osvojila četrto mesto na svetu, zdrsnilo na zadnji tekmi kvalifikacij z Belorusijo, zato je morala izpustiti evropsko prvenstvo 2014.

Prvenstvo na Hrvaškem ne bi bilo izgubljeno niti ob porazu. Če le Portugalci ne bi osvojili kakšne točke ali dveh proti Nemcem. Realno bo o uvrstitvi odločala sobotna tekma s Portugalci v Kopru.

Obstajajo pa tudi stranska vrata: Slovenija bi lahko prišla na prvenstvo kot najboljša tretja reprezentanca iz vseh skupin.

Kdo bo igral proti Švici?

Vratarja: Matevž Skok, Urh Kastelic
Krila: Tilen Kodrin, Matic Verdinek, Gašper Marguč
Zunanji igralci: Borut Mačkovšek, Saša Barišić, Jan Grebenc, Marko Bezjak, Patrik Leban, David Miklavčič, Jure Dolenec, Žiga Mlakar
Krožni napadalci: Matej Gaber, Blaž Blagotinšek, Igor Žabič

Dozdajšnji igralec Celja, v prihodnje pa Kiela, Miha Zarabec si bo tekmo s Švico ogledal s tribune. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Dozdajšnji igralec Celja, v prihodnje pa Kiela, Miha Zarabec si bo tekmo s Švico ogledal s tribune. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Leban v ekipi, Zarabec ne

Vujović je kot zadnjega pred tekmo s Švico prečrtal organizatorja igre Miho Zarabca, na svetovnem prvenstvu večinoma svojega prvega dirigenta igre. Prednost pred njim je dobil v zadnjih sezonah član Rika Ribnice Patrik Leban.

Veselin Vujović o ...

O Švici na splošno

"Po mojih informacijah bo Švica igrala v popolni postavi. Lahko je sproščena, saj ji tekma nič ne pomeni. Mi pa praktično moramo dobiti tekmo. Na vseh igriščih, tudi v Švici, smo boljša reprezentanca, čeprav nam manjka sedem, osem igralcev. Ni nikakršnega opravičila. Cilj je zmaga."

O posledicah poškodbe Blaža Janca

Blaž Janc upa, da bo poškodovani desni gleženj nared do sobote. | Foto: Lojze Grčman Blaž Janc upa, da bo poškodovani desni gleženj nared do sobote. Foto: Lojze Grčman "V ekipi bodo štirje levičarji. Gašper Marguč bo edino desno krilo, kar smo z Blažem Jancem preizkusili že na olimpijskih igrah. A tedaj smo imeli Vida Kavtičnika, ki je po potrebi pokril krilni položaj.

Morda bi po sili razmer tam lahko odigral tudi kdo izmed levih kril, lahko pa David Miklavčič. Ta bi bil potem v obrambi na položaju številka dve, Jure Dolenec pa bi si lahko malo odpočil.

O tem, kaj nam pomeni Janc, je brezpredmetno govoriti. Vezi in kost v gležnju niso poškodovani. Upam, da bo pripravljen do sobotne tekme s Portugalsko."

O slovenski formi ter Juretu Dolencu in Marku Bezjaku

Kapetan Marko Bezjak (na fotografiji) in Jure Dolenec sta se zaradi klubskih obvez ekipi pridružila kot zadnja. | Foto: Sportida Kapetan Marko Bezjak (na fotografiji) in Jure Dolenec sta se zaradi klubskih obvez ekipi pridružila kot zadnja. Foto: Sportida "Redko sem tako zadovoljen kot zdaj s tem, kar so pokazali igralci. Kot ekipa smo delovali zelo resno. A Črna gora ni bila popolna, tudi mi nismo bili.

S prihodom Dolenca in Bezjaka se je dvignila koncentracija kakovosti v naši reprezentanci. Žoga zelo dobro potuje. Nevarni smo z zunanjih položajev. Imamo zelo dobro obrambo.

Jure in Marko sta izjemno razpoložena, motivirana. Presenečen sem. Vzdušje je odlično, to pa je 80 odstotkov uspeha reprezentance."

O Borutu Mačkovšku

"Iskreno sem precej presenečen z vloge Boruta Mačkovška. Zaradi poškodbe komolca ne more igrati tako kakovostno, kot bi lahko, v napadu. Zato pa je obrambo dvignil na neverjetno raven.

Zbran je in motiviran. V tem trenutku je on naš ključni človek obrambe, kar je neverjetno. Ker je postal resnejši, sem ga na drugi tekmi s Črno goro postavil za kapetana. Mislim, da mu je to zelo prijalo, zelo je bil ponosen."

O odsotnih

Prvo slovensko levo krilo Darko Cingesar okreva po operaciji slepiča. | Foto: Vid Ponikvar Prvo slovensko levo krilo Darko Cingesar okreva po operaciji slepiča. Foto: Vid Ponikvar "Očitno je, da nam manjkajo nekateri igralci. A z Mačkovškom, Blagotinškom, Gabrom in Žabičem imamo osrednji blok, ki lahko odigra proti vsaki reprezentanci na svetu. Igralci, ki so tu, so dovolj kakovostni za preboj na evropsko prvenstvo.

Iskreno: tudi ko se bodo drugi igralci vrnili, bo vprašanje, kdo si bo izboril mesto v ekipi za evropsko prvenstvo.

Morda bi kdo drug tožil, koliko igralcev manjka: nimamo Poteka, Cingesarja, kapetana Kavtičnika, Bombača … Ti, ki so zdravi, so najboljši. O drugih se bomo pogovarjali, ko bodo tu."

Kdo vse manjka?

Poškodovani so Vid Kavtičnik, Blaž Janc, Vid Poteko, Dean Bombač, Darko Cingesar, Nik Henigman, Primož Prošt in Mario Šoštarič. Popolnoma zdrava nista niti Mačkovšek in Gaber.

O pogledu naprej

Slovenija Nemčija rokomet | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida "Redko imamo priložnost, da smo skupaj malo dlje, tako kot smo bili zdaj.

Tako napad kot obramba sta zelo zadovoljiva. Agresivna igra Črne gore nam malo ni šla na roke. Švica in Portugalska igrata predvsem obrambo 6-0.

Tudi če slučajno izgubimo v Švici, bo Portugalska težko premagala Nemčijo. V vsakem primeru bo tako odločala tekma s Portugalsko v Kopru.

Če bi mi nekdo to rekel na začetku kvalifikacij, bi se takoj strinjal. Če v Kopru, pred svojim občinstvom, ne moremo premagati Portugalske, potem si ne zaslužimo evropskega prvenstva."
Ne spreglejte