Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2011,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 16. 8. 2011, 14.35

8 let

Branka Mijatovič: ženska v moškem rokometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanja izvrstna slovenska rokometna reprezentantka Branka Mijatović ruši stereotipe. Nedavno je namreč začela voditi ekipo moškega rokometnega kluba Grosuplje.

V svetovnem ženskem rokometu ne pomnimo ženske, ki bi prevzela trenersko mesto moške ekipe. Res je, da je tendenca slovite danske igralke in trenerke Anje Andersen to vedno bila … No pa se je uresničila slovenski rokometni dami, nekdanji izvrstni rokometašici, ki je s Krimom Mercatorjem osvojila vrh Evrope ter orala ledino s slovensko izbrano vrsto.

Želela je postopen preskok, a prišlo je iznenada

V sezoni, ki že trka na vrata, bo namreč vodila ekipo 1. B moške lige. Grosuplje je kraj, kjer živi že več kot desetletje, povezana je s tamkajšnjim športom, zato je sprejela izziv."Tukaj se je vse odvijalo precej hitro, v klubu so ostali brez trenerja, zame je to domače okolje, kar pomeni, da lahko v težkih trenutkih lažje delujem," razlaga Branka Mijatovič, ki si je želela trenersko pot kovati postopoma: "Morda je prišlo prehitro. A vesela sem, da so mi v Grosupljem ponudili priložnost, mi izkazali zaupanje in dali možnost, da se učim." Od zaključka igralske kariere je bila vselej povezana z rokometom, na takšen ali drugačen način. Od vodje mladinske ženske izbrane vrste, do trenerke otrok v mini rokometu, tekem slovenske ter evropske lige in reprezentance ni zamujala.

Pa vendarle je z Grosupljem nedavno začela drugačno zgodbo: "Red, delo in disciplina so moje športno vodilo, to pričakujem od posameznikov in ekipe. Seveda je situacija pri nas v klubu nekoliko drugačna kot v profesionalnih sredinah, pa vendarle igramo rokomet zase, za publiko in za uspeh," pove 38-letnica, ki se bo zapisala v zgodovino svetovnega športa.

Ruši stereotipe

Sploh pa rokometa, saj ženske trenerke v moških kolektivih poznajo denimo v profesionalni košarki v ZDA. "Na fante ne gledam kot na fante, pač pa zgolj igralce, ki so potrebni profesionalnega načina dela z zavedanjem, da gre za amaterizem. Vem, da bom morala sama s sabo skleniti veliko kompromisov ter se izkazati, da igralci name ne bodo gledali samo kot na žensko. Marveč bom za njih rokometni trener, ki jim daje znanje in izkušnje."

Čeprav je imela priložnost trenirati žensko rokometno ekipo v Avstriji, se je odločila za moške. "V končni fazi se v zadnjem času pojavlja tudi nekaj sodnic, ki sodijo moškim. Tako kot je za moštva to nekaj novega, bo tudi za nasprotnike, ko me bodo videli na klopi. A naj se navadijo. Če je ženska lahko pravnica, zdravnica, direktorica, zakaj ne bi mogla biti trenerka moške ekipe?" Ob moških egotih in navajenosti na trenerje istega spola nima prav nič skrbi glede avtoritete. "Nisem diktator. Ne bom se drla, dopuščala ji bom svobodo. Želim pa si pošten odnos, kjer bodo govorile izkušnje. Sama nisem tipična ženska, je pa dejstvo, da bo za večino šok. Prepričana pa sem, da bom dobila avtoriteto skozi delo."

Od vseh trenerjev "pobira" znanja

V Grosupljem so v minuli sezoni z Urošem Bregarjem obstali v 1. B ligi, to si Mijatovičeva želi tudi v tej, čeprav celotne ekipe še nima sestavljene. Ob vodenju članske zasedbe ima pod drobnogledom še rokometne upe. Kot poudarja ima veliko trenerskih vzornikov: "Po uspehih in delu je vzornica Marit Breivik. Po načinu dela in videnju, kako ustvariti profesionalca pa Vinko Kandija. Sicer pa sem od vseh, ki so me v karieri trenirali, kaj prevzela. Tu so še Boris Denič in Tone Tiselj, pa Marta Bon. Nimam sramu spraševati in se učiti. Z veseljem jih povprašam za pogovor, kjer se lahko kaj naučim. Dejstvo pa je, da bom vse, kar mi je kot igralki ostalo v dobrem spominu, poskušala uveljaviti tudi sama, kar pa meni kot igralki ni bilo všeč, od žalitev do pretiranega 'mučenja', tega nikakor ne bom prakticirala."

Moški si povedo v obraz

V moškem kolektivu se bo morala navaditi na nekaj novosti - "moškosti", pa tudi tega, da bo za vstop v garderobo potrebno potrkati in da, kar ji je zelo všeč: "Moški si povedo obraz, kar jih moti, ženske pa premlevamo, razmišljamo, držimo v sebi. S tega vidika bo zato v Grosupljem zanesljivo lažje."

Novo moštvo Branke Mijatovič čaka nekaj pripravljalnih tekem, že v petek naj bi se v Stožicah pomerilo z ekipo Krima, 10. septembra pa na dnevu rokometa v Grosupljem s hrvaškim nasprotnikom.

Ne spreglejte