Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
21. 8. 2016,
13.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Rio 2016 Miloš Teodosić Mike Krzyzewski Srbija ZDA košarka Klay Thompson Kevin Durant

Nedelja, 21. 8. 2016, 13.08

6 let, 6 mesecev

Srba, ki jih navdušuje, bodo Američani napadli z vsemi orožji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Zadnje dejanje košarkarskega turnirja na olimpijskih igrah v Riu bo poslastica med Američani in Srbi. Favorit je jasen, a Srbi upajo na popoln dan, saj lahko le tako preskočijo izjemno visoko oviro.

Miloš Teodosić navdušuje Američane. | Foto: Getty Images Miloš Teodosić navdušuje Američane. Foto: Getty Images

Reprezentanci Srbije in ZDA sta se v finalu srečali pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Španiji, kjer so Američani s 129:92 prišli do novega zlatega odličja.

Do tega se bodo skušali dokopati tudi danes v novem finalu, ki se bo začel ob 20.45. Košarkarji iz lige NBA imajo bistveno večje možnosti za zlato, a se zavedajo, da bodo morali tudi proti Srbom pokazati razkošno znanje in zlasti izkoristiti fizične predispozicije.

"V Evropi ni boljšega od Teodosića"

Američani bodo skušali učinek Teodosića omejiti na minimum. | Foto: Getty Images Američani bodo skušali učinek Teodosića omejiti na minimum. Foto: Getty Images

Selektor Mike Krzyzewski opozarja na srbskega organizatorja igre Miloša Teodosića: "V Evropi ni boljšega organizatorja igre, kot je Miloš. Rad ga imam, prijatelja sva."

In eden od poglavitnih ciljev ameriške ekipe bo zaustavitev Teodosića, ki je bil v skupinskem delu olimpijskih iger v Riu proti ZDA razigran. Takrat so Srbi izgubili z vsega 91:94, član moskovskega CSKA pa je dosegel 18 točk ter v statistiko med drugim vpisal še šest podaj.

Bogdan Bogdanović je na tisti tekmi poskušal z metom za tri točke celo izsiliti podaljšek, a njegova žoga ni našla poti skozi obroč.

Velika želja Srbov je, da bi prišli tudi nocoj v končnico izenačeni, saj le tako lahko računajo na morebitno presenečenje.

Izpostavljajo srbski karakter

Kaj za finale pripravljata prvi zvezdnik moštva Kevin Durant in ostrostrelec Klay Thompson? | Foto: Getty Images Kaj za finale pripravljata prvi zvezdnik moštva Kevin Durant in ostrostrelec Klay Thompson? Foto: Getty Images

Se pa recimo v ZDA ukvarjajo s karakterjem srbske ekipe, ki je na zadnjih tekmovanjih pokazala, da dvakrat na enem turnirju z istim nasprotnikom še ni izgubila. Na svetovnem prvenstvu v Španiji je v skupini morala priznati premoč Brazilcem in Francozom, a so jih nato izbranci Aleksandra Đorđevića izločili v četrtfinalu in polfinalu.

Tudi na letošnjih olimpijskih igrah so v skupini najprej izgubili z Avstralci, nato pa jih v polfinalu brez težav preskočili. Se pa v Srbiji zavedajo, da igrajo ameriški košarkarji iz lige NBA v drugačni dimenziji in da bi se moralo zgoditi nekaj presenetljivega, da še petnajstič ne bi osvojili zlate medalje. Pod vodstvom selektorja Krzyzewskega so že deset let neporaženi. Nazadnje so izgubili na olimpijskih igrah leta 2004 v polfinalu proti Argentini.

Kot pišejo ameriški mediji, so cilji Američanov na tekmi s Srbi sledeči: z vsemi razpoložljivimi orožji omejiti Teodosića, bolj izkoristiti robustnega centra DeAndreja Jordana, ne se pogovarjati s sodniki in v ospredje več potiskati člana Golden State Warriors Klaya Thompsona, ki je prišel v pravo formo.

Ne spreglejte