Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 6. 2018,
16.55

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

1

Natisni članek

Soča Outdoor Festival

Sobota, 30. 6. 2018, 16.55

5 let, 9 mesecev

Soča Outdoor Festival: reportaža

Vroči prizori ob Soči, rekordna udeležba in trening, ki je zastavonoši iz Pjongčanga prinesel zmago #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

1

Soča Outdoor 2018 | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

V Sotočju, kotičku, kjer se Tolminka zliva v turkizno Sočo, ta konec tedna poteka Outdoor Soča Festival, športni praznik, namenjen ljubiteljem narave in avanturističnih športov. Šesta izvedba, zaradi lokacije enega najbolj slikovitih športnih dogodkov v Sloveniji, je privabila rekordno število udeležencev, 1500, med njimi je kar tretjina tujcev. Med zmagovalce teka na 10 kilometrov se je vpisala tudi zastavonoša iz Sočija, smučarska tekačica Vesna Fabjan.

Soča Outdoor 2018 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Rekordno zanimanje med udeleženci

Ideja za outdoor festival, ki se je v glavah domačinov, združenih pod imenom Tovarna trajnostnega turizma – GoodPlace, porodila iz ljubezni do domačega kraja, postaja prava uspešnica.

Po besedah Jana Klavore, idejnega pobudnika festivala avanturističnih športov, kjer vsako leto dodajo (ali odvzamejo) katero od športnih disciplin, je zanimanje za udeležbo na tekaškem (trail) delu festivala tolikšno, da so več sto teka željnih letos morali zavrniti.

Tekači so lahko izbirali med štirimi razdaljami: tekom na 10, 15, 25 in 45 kilometrov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tekači so lahko izbirali med štirimi razdaljami: tekom na 10, 15, 25 in 45 kilometrov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Soča Outdoor 2018 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Soča Outdoor 2018 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Jan Klavora je idejni pobudnik festivala avanturističnih športov Soča Outdoor. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jan Klavora je idejni pobudnik festivala avanturističnih športov Soča Outdoor. Foto: Žiga Zupan/Sportida Ogromen številčni preskok: od 800 do 1500 udeležencev

"Sprejeli smo 1400 tekačev. Ker je to velik preskok od lani, ko jih je bilo 800, smo najprej želeli preveriti, ali je to števika, ki jo logistično še lahko obvladamo (okrepne postaje, parkirišča, varnostniki …) in izvedemo varno. To je tudi razlog, da smo prijave že pred tremi tedni zaprli," je pojasnil Klavora.

"Udeležencem želimo ponuditi maksimalno doživetje, brez nepotrebne gneče na trasi (tekači štartajo v več valovih). Če bo letos vse potekalo brez težav, bomo verjetno prihodnje leto število prijav še nekoliko povečali, se bomo pa držali prvotnega načrta, da prireditev ostane ekskluzivna," je napovedal.

Soča Outdoor 2018 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Bajke za frike

Tudi letos se je program festivala začel že v petek, ko so na tako imenovanih Bajkah za frike na svoj račun prišli ljubitelji dobrih pustolovščin. Tako sta med drugim svojo pohodniško avanturo predstavila tudi Pia Peršič in Andrej Martinčič, ki sta kot prva v zgodovini v celoti prehodila novo hrvaško turistično-planinsko pot Via Adriatica Trail. Za 1100 kilometrov sta potrebovala  44 dni. Podrobneje smo ju predstavili tudi na Siol.net.

Pia Peršič Via Adriatica Trail
Sportal Kače, minska polja, vročina: Slovenca prva na svetu, ki sta po novi poti prehodila Hrvaško

Svoje športno obarvane zgodbe so javnosti predstavili tudi Marin Medak, prvi Slovenec, ki je preveslal Atlantik in se lotil še marsičesa zanimivega, Šimun Cimerman, nekdanji profesionalni vaterpolist, sicer pa lastnik podjetja Outdoor.hr in vodja Treking lige, katere del je tudi festival Soča Outdoor, in ultraš Tomaž Kristavčnik.

Soča Outdoor 2018 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Soča Outdoor 2018 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

45 kilometrov jim je dalo vetra

Sobota je že tradicionalno rezervirana za tekače. Številni udeleženci tekaškega programa – na sporedu so bile štiri razdalje, tudi kraljevska trail proga na 45 kilometrov, ki je udeležencem pošteno dala vetra – so z vseh koncev Slovenije in 12 drugih držav v Tolmin pripotovali že sinoči, prespali v šotorih ali izkoristili zasebne turistične zmogljivosti.

Klavora je povedal, da so zmogljivosti na območju Tolmina in okolice v teh dneh polno zasedene, to pa je navsezadnje tudi eden od ciljev te športne prireditve - v ta del Slovenije privabiti čim več gostov -, ki se bo, kot napoveduje njen idejni vodja, razvijala tudi v prihodnje. Idej jim, kot pravi, še ne bo tako kmalu zmanjkalo.

Soča Outdoor 2018 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Soča Outdoor 2018 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Eni so uživali, drugi trpeli

In medtem ko so se številni navijači ali bolje rečeno člani spremljevalnega osebja martinčkali na nabrežju Soče in glasno spodbujali tekače, ki so premočeni in nasmejani prihajali v cilj, so se na trasi z razdaljo, vročino in višinskimi metri spopadali udeleženci najdaljše razdalje, trail teka na 45 kilometrov.

Ko je bil cilj že na dlani, so udeleženci morali prečkati mrzlo reko. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko je bil cilj že na dlani, so udeleženci morali prečkati mrzlo reko. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Triatlonec Jure Debeljak je zmagal v trail teku na 45 km (4;21:53). | Foto: Žiga Zupan/Sportida Triatlonec Jure Debeljak je zmagal v trail teku na 45 km (4;21:53). Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tekli so po novi trasi, ki je po besedah zmagovalca, triatlonca Jureta Debeljaka (4;21:53), precej bolj zahtevna kot prejšnja. Za primerjavo, prejšnja je imela 1200, zdajšnja pa kar 1600 višinskih metrov.

Štart so za razliko od prejšnjih let, ko se je najdaljši tek začel v Bovcu, preselili na isti konec kot druge trase, torej na tolminsko sotočje. Del proge je speljan po trasi za tek na 25 kilometrov, za nameček pa tekače odpelje še do izvira Tolminke, vasi Čadar in jih vrne nazaj v Tolmin. "Za spremembo lokacije štarta smo se odločili zato, da je vse dogajanje fokusirano na enem mestu in nam je vsem skupaj logistično lažje," je odločitev za spremembo lokacije pojasnil Klavora.

Soča Outdoor 2018 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Soča Outdoor 2018 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ledeno olajšanje v zadnjih metrih

Ena od posebnosti tekaškega dela Soče Outdoor Festivala je tudi ta, da tekače v zadnjih metrih pričaka ledena kopel v obliki prečkanja Tolminke, nato pa jih do ciljne črte loči še nekaj metrov teka navkreber.

Avstrijska tekačica Eva Kaplan je bila med dekleti najhitrejša na najdaljši razdalji. 45 kilometrov je pretekla v nekaj več kot šestih urah. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Avstrijska tekačica Eva Kaplan je bila med dekleti najhitrejša na najdaljši razdalji. 45 kilometrov je pretekla v nekaj več kot šestih urah. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na najdaljši razdalji je ciljno črto med dekleti najhitreje prečkala Avstrijka Eva Kaplan (6;01:55), ki se je prvič udeležila maratona v tolminskem sotočju in sploh prvič v življenju pretekla takšno razdaljo. Progo je ocenila kot zelo zahtevno. "Ko že misliš, da vzpon ne more biti še večji, pride še hujši," je zadihana pripovedovala v cilju.

Smučarska tekačica Vesna Fabjan je s časom 59:26 slavila na 10-kilometrski razdalji.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Smučarska tekačica Vesna Fabjan je s časom 59:26 slavila na 10-kilometrski razdalji. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Med udeleženci teka je bila tudi smučarska tekačica Vesna Fabjan, ki je bila s časom 59:26 najhitrejša na 10-kilometrski razdalji.

"Kros je zame najtežja disciplina in ker smo se letos šalili, da je stvar, ki se je najbolj bojiš, treba opraviti najprej, sem se najprej lotila krosa. To je bil zame dober trening, pri čemer sem si postavila skrajne meje srčnega utripa," je zadovoljna pripovedovala v cilju.

V moški konkurenci je na 10-kilometrski razdalji zmagal Denis Guzelj (49:37).

Peter Kastelic je s časom 1;07:16 najhitreje pretekel 15 kilometrov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Peter Kastelic je s časom 1;07:16 najhitreje pretekel 15 kilometrov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na 15-kilometrski razdalji sta slavila nekdanji atlet, danes učitelj teka Peter Kastelic (1;07:16), in hrvaška tekačica Helena Gleđa (1;23:45), cilj 25-kilometrske trase pa je prvi prečkal Uroš Kožar (1;57:51), član mešane zmagovalne štafete na letošnjem teku trojk, med dekleti pa gorska tekačica, udeleženka svetovnega prvenstva v gorskih tekih Mojca Koligar (2;01:20).

Zmagovalna trojka teka na 25 kilometrov:  zmagovalec Uroš Kožar (v sredini), drugi Luka Hren in tretji Klemen Udovič. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Zmagovalna trojka teka na 25 kilometrov: zmagovalec Uroš Kožar (v sredini), drugi Luka Hren in tretji Klemen Udovič. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Gorska tekačica Mojca Koligar je med dekleti najhitreje pretekla 25-kilometrsko razdaljo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Gorska tekačica Mojca Koligar je med dekleti najhitreje pretekla 25-kilometrsko razdaljo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

REZULTATI SOČA OUTDOOR FESTIVALA 2018

Continental, 10 km:

Moški:

1. Denis Guzelj (SLO) 49:37

2. Gorazd Verbošt (SLO) 55:22   

3. Piotr Jurek (SLO) 56:10

Ženske:

1. Vesna Fabjan  (SLO) 59:26

2. Vedrana Malec (HRV) 1;00:10

3. Dominika Ahačič (SLO) 1;00:47

...

Adidas Terrex, 15 km:

Moški:

1. Peter Kastelic (SLO)    1;07:16

2. Guido Costaperaria (ITA) 1;12:17

3. Matija Rovšček (SLO) 1;12:39

...

Ženske:

2. Helena Gleđa (HRV) 1;23:45  

2. Federica Qualizza (ITA) 1;27:33

3. Ana Šimec  (SLO) 1;28:46

Pure by Pečjak 25:

Moški:

1. Uroš Kožar  (SLO) 1;57:51

2. Luka Hren (SLO) 2;01:03

3. Klemen Udovič (SLO) 2;05:29

...

Ženske:

1. Mojca Koligar (SLO) 2;01:20

2. Neja Kršinar   (SLO) 2;07:35

3. Katja Rakušček (SLO) 2;26:46

...

Dukat Fit 45 km

Moški:

1. Aleš Debeljak (SLO) 4;21:53

2. Andi Mamić (SLO) 4;46:36

3. Sandi Bayer (SLO) 4;51:16

...

Ženske:

1. Eva Kaplan (AVS) 6;01:55

2. Petra Ropret   (SLO) 6;09:20

3. Alenka Premrl Lemut (SLO) 6;20:40

...

Vse rezultate najdete na spletni strani Soča Outdoor Festivala.

 

Ne spreglejte