Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
13.41

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 13.41

6 let

Mis Slovenije: Ne zanimata me petje in manekenstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Maja Cotič je sveže okronana mis Slovenije. Za bralce Sportala je pokazala svoje športno znanje - uganite, katero -, spregovorila pa tudi o stereotipih, ki se jim kot misica želi izogniti.

24-letna Primorka Maja Cotič je bila na začetku julija na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani okronana za mis Slovenije za leto 2013. A glede na to, da prikupno rjavolasko gostimo v športni rubriki, nas je bolj kot njena lepotna zanimala športna pot.

 | Foto:

Državna prvakinja v kotalkanju

In ravno njena športna pot je že od četrtega leta tesno prepletena z umetnostnim kotalkanjem. Nič čudnega, ko pa je na Goriškem, od koder novo pečena mis prihaja, to zelo priljubljena in razširjena športna zvrst. "Vse skupaj se je začelo kot rekreacija, s tekmovanji in rezultati pa so rasli tudi apetiti," je povedala Maja Cotič, ki je tudi državna prvakinja v umetnostnem kotalkanju in nekdanja članica državne kotalkarske reprezentance. Športno kariero je zaradi zdravstvenih težav v srednji šoli prekinila, povod za ponoven skok v kotalke pa je bil ravno izbor za mis Slovenije. Na šovu talentov se je namreč v družbi prijateljic iz kotalkarskih krogov – nekaj izmed njih jo je spremljalo tudi na našem snemanju – predstavila s plesno-kotalkarsko točko na poskočni ritem skladbe All The Single Ladies.

Z rolerji le naravnost, s kotalkami vsepovsod

Čeprav so nam večini bolj kot kotalke domači in priročni rolerji, pa je pri naši sogovornici ravno obratno. "Zanimivo je, da z rolerji lahko vozim le naravnost, medtem ko s kotalkami lahko skačem, se vrtim, delam piruete in podobno," je povedala Maja, ki se z drugimi športi zaradi pomanjkanja časa trenutno ne ukvarja.

 | Foto:

"Punca ni samo lepa, ampak tudi pametna"

Maja se, kot rečeno, z nazivom mis Slovenije ponaša od začetka julija. Od vseh komplimentov, s katerim so jo zasipavali v preteklih dneh, ji je v spominu najbolj ostal tisti, ki so ga, kot priznava tudi sama, misice bolj redko deležne: "Najbolj me je razveselil kompliment ene od novinark, češ da punca ni samo lepa, ampak tudi pametna."

"Tudi misice se lahko ukvarjajo s politiko in so uspešne na poslovnem področju"

Vsaka misica si želi čim bolje iztržiti svoje lepotno leto. In kakšen pečat bi žela pustiti Maja Cotič? Je to glasbena, igralska, manekenska kariera ali kaj četrtega? "Pri tekmovanju za mis Slovenije me je zanimalo predvsem to, da bi si z njim pridobila nova poznanstva in si odprla vrata tudi na poslovnih področjih. Manekenstvo in petje me ne zanimata," odgovarja lepotica, ki si želi svoj pečat pustiti tudi na humanitarnem področju. "Če lahko pomagam vsaj enemu človeku, bom že s tem zadovoljna," pravi in se dotakne tudi pregovornih stereotipnih razmišljanj, povezanih z misicami. "Želim si, da bi naziv mis prerasel v neki nov pojem, ne samo tistega stereotipnega, češ da se misice lahko ukvarjajo le z modo in manekenstvom. Ni res, dekleta se lahko ukvarjajo tudi s politiko in so uspešna na poslovnem področju," pravi 24-letna absolventka Visoke šole za kozmetiko, ki si želi v tem letu napisati diplomsko nalogo in kovati poslovne načrte, s katerimi bo lahko uresničila svoje sanje – lastno podjetje.

 | Foto:

Je lepoticam lažje?

Aktualna mis Slovenije, ki se ji zdi, da je od slovenskih lepotic svoj naziv najbolje unovčila Iris Mulej, je na vprašanje, ali drži, da je lepim ženskam s prikupnim nasmeškom, dolgimi lasmi in še daljšimi nogami lepše postlano v življenju kot tistim, ki jih krasijo drugačni atributi, pa energična temnolaska odgovarja dvoplastno. "Ja in ne. Lahko naletiš na žensko, ki zaradi ljubosumnosti ne bi želela zaposliti lepotice, medtem ko po drugi strani lahko naletiš na moškega, ki bi žensko zaposlil ravno zaradi lepote. Res je, da se dekleta z zunanjo lepoto lažje ukvarjajo z modo, a sama vedno poudarjam, da morajo imeti tudi notranjo lepoto. Zunanje se sploh ne opazi, če ženska ni lepa tudi navznoter."

Slovenije ne bo težko predstaviti

Lepotica z optimističnim pogledom na svet konec avgusta odhaja na izbor za mis sveta v Indonezijo. O željah je nismo spraševali, saj si vse udeleženke že pregovorno želijo čim bolje predstaviti Slovenijo, bolj nas je zanimalo, kako to namerava uresničiti v praksi. "Mislim, da ne bom imela težav pri predstavljanju Slovenije. To je najlepša državica s štirimi letnimi časi, z morjem, dolinami, rekami in najlepšim glavnim mestom," je povedala Maja Cotič, ki se bo na prireditvi predstavila v modni kreaciji Irene Kranjec.

 | Foto:

S kotalkami na šov talentov

Na šovu talentov želi izstopati. Stavila bo prav na kotalke. "Večina misic bo pela in plesala, Američanka bo verjetno nastopila kot navijačica, kotalkanje pa bo zagotovo kot nekaj posebnega," je prepričana Primorka, ki jo poleg petih dni dopusta – "odhajam na skrivno lokacijo", je bila skrivnostna – čaka dolgo in delovno poletje. Naj bo tudi uspešno.

Ne spreglejte