Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 5. 2015,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 17. 5. 2015, 13.03

8 let

Ko se turobnost spremeni v krasen dan, ali ko Tepeš prejme medaljo iz Prevčevih rok (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rekreativne prireditve so vedno ploden vir številnih navdihujočih zgodb. Med anonimnimi tekači smo jih poiskali tudi mi. Andreja je tekla za pokojnega prijatelja, Urška z razširjeno družino ...

Ko smo se v soboto zarana z vseh koncev in krajev podajali proti enotnemu cilju:, Radencem, je zaradi močnih dežnih kapelj in morastega vzdušja marsikomu na misel prišel komad skupine MI2 z zgovornim naslovom Čista jeba.

A bolj ko smo se približevali končni postojanki naših navigacijskih sistemov, bolj so se potrjevale besede meteorologa Braneta Gregorčiča, ki je dan pred 35. Maratonom treh src zatrjeval, da bodo tekače razvajale enkratne razmere za tek.

Da ne bo ne prevroče ne deževno, da se bodo ravno takrat, ko bo večina že prestopila ciljno črto, skozi oblake prikradli sončni žarki in pripravili pravo kuliso za veveričkin in srčkov tek, ki ga v popoldanskih urah tečejo najmlajši in ki jih zaradi kratke razdalje sončni žarki in posledično višje temperature ne motijo. Prej obratno. Njihovi starši pa oboroženi s fotoaparati, skriti za sončnimi očali zlahka zdržijo še tistih nekaj minut, ki se končajo s podelitvijo (pre)dragocenih medalj, s katerimi se okiti vsak tekaški "srček" ali "veverička."

Premalo ali ravno prav?

Na maratonu, ki že vsa leta poteka pod sponzorstvom Radenske in zato mineva v znamenju njenenega zaščitnega znaka: srčkov, se je letos zbralo okrog 5600 tekačev in 2200 pohodnikov.

Številka, ki bi bila glede na nekatere druge hitro rastoče tekaške prireditve pri nas lahko višja, a za zdaj organizatorje zadovoljuje, všeč pa je tudi tekačem, ki se jim na trasi ni treba odločati za komolčarske vložke.

Smučarke tekačice odlične tudi na asfaltni podlagi

Tudi letos so bili v Radencih ena večjih atrakcij člani slovenske nordijske reprezentance. Nekateri so delili medalje, na primer Jernej Damjan in njegova mala Niki, Peter Prevc, Špela Rogelj in Anja Tepeš, drugi pa so tekli.

Med njimi sta bili smučarski tekačici Lea Einfalt, ki je s časom 1;15:15 postala celo državna prvakinja v polmaratonu, in Katja Višnar, ki je bila na 10 kilometrov odlična tretja (44:33).

Zanimiv trojček so tvorili Vesna Fabjan, Jurij Tepeš in Tomi Trbovc, tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije. Svojo kolegialnost sta športnika dokazala s tem, da sta se po tem, ko sta po 52 minutah že pritekla do cilja, vrnila po svojega prijatelja in šest minut pozneje v trojčku še enkrat pritekla skozi cilj.

Norveški zimski junak v majici slovenske nordijske reprezentance

Na desetkilometrski razdalji se je preizkusil tudi partner Višnarjeve, norveški zimski junak 33-letni Ola Vigen Hattestadt, svetovni prvak, zmagovalec svetovnega pokala in olimpijski prvak v teku na smučeh iz Sočija. Čeprav je nosil majico slovenske nordijske reprezentance, o menjavi reprezentance ne razmišlja.

"Imeli smo srečo"

"Imeli smo res srečo, da smo se izognili dežju. Razmere so bile idealne in čeprav nisem ljubiteljica takih množičnih prireditev, je bilo danes krasno.

Množica te dobesedno ponese," je v cilju dogajanje pohvalila dobitnica bronaste olimpijske medalje iz Sočija Vesna Fabjan.

Nasmejan je bil tudi Jurij Tepeš, ki je pred našim pogovorom ravno sklenil poziranje v krogu navijačic v bolj zrelih letih. Veseli ga, da ga ljudje podpirajo tudi zunaj sezone in ne samo takrat, ko dosega uspehe na skakalnicah in letalnicah. "Takrat to podporo najbolj potrebuješ," pravi.

Tepeš prihodnje leto na polmaraton?

V pripravljalnem obdobju je tek, ki Tepešu pomeni odklop od vsakodnevnih skrbi, bolj del ogrevanja kot glavna komponenta priprav. "No, pa saj deset kilometrov niti ni veliko," je bil skromen in odprl možnost, da ga bomo prihodnje leto videli tudi na polmaratonski razdalji, medtem ko maratonska trenerjem menda ne bi bila preveč po volji.

V Radencih je tekel bolj zaradi družbe, v srednjem tempu z nizkim srčnim utripom, tako da čas niti ni bil relevanten.

Zgodb nikoli ne (z)manjka

Tako kot vedno se na takih prireditvah zbere cel kup ljudi z različnimi življenjskimi zgodbami in potmi, ki so jih privedla na skupni cilj, maraton treh src.

Še zadnji "trojček" v spomin na Štivija

Tako je v Radencih s posebnim namenom tekla Andreja Nagode, nadvse aktivna članica športno-humanitarnega društva Vztrajaj – Never give up!, ki je s polmaratonom treh src končala tekaški trojček s posebnim namenom. "Tekal sem v čast pokojnemu prijatelju Štiviju," je povedala v cilju.

Matej Štivan - Štivi je bil prav tako kot Nagodetova član društva Never give up in aktiven sodelavec projekta Srce Sloveniji, v okviru katerega je ultratriatlonec Matej Markovič avgusta lani zbiral sredstva za nakup šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin in ki je v tragični prometni nesreči umrl le nekaj dni po koncu projekta.

"Njemu v spomin sem odtekla tri polmaratone, in sicer Mali kraški maraton, Istrski maraton in maraton v Radencih. Projekt sem končala ravno na dan, ko bi Štivi praznoval 47. rojstni dan," je dejala.

V družbi razširjene družine

Tekla je tudi Tržičanka Urška Malovrh, znana po svojih tekaških uspehih, ki je tokrat prvič tekla v družbi svoje hčerke in razširjene družine. Pridružila se ji je namreč tudi sestra njenega partnerja in njena hči. Popoln dan je bil zanje brez dvoma zagotovljen.

"V Radencih sem tekla že večkrat, a je bilo vedno prevroče. Danes so razmere idealne, veseli pa me tudi dejstvo, da smo danes končno izvedli tudi družinski tek."

"To je naše prvo, a prav gotovo ne zadnje tekmovanje"

V Radencih so se zbrale tudi Jana Herman, Joža Mervar, Lada Kovačič in Martina Mlaker, ki jim je nordijska hoja že leta 2008 postala način življenja, včerajšnji nordijski zalogaj pa mala malica. Prihajajo iz Zasavja in Slovenskih Goric in trenirajo po lokalnih gozdnih poteh. "To je naše prvo tekmovanje, prav gotovo pa ne zadnje," so bile vidno navdušene.

Med udeležence tekme v nordijski hoji se je pomešal tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki je politikom položil na srce, naj se takšnih množičnih prireditev ne udeležujejo le takrat, ko jim "grozijo" volitve, pač pa naj to postane stalnica v njihovem življenju.

"Navijači potrebujejo naš odziv"

Tekla je tudi Jasmina Kozina Praprotnik, tekačica, avtorica knjige o Heleni Žigon z naslovom Bela dama in žena znanega tekaškega trenerja Urbana Praprotnika. V Radence je pripotovala s skupino Urbani tekači, ki jo je v Radencih zastopalo kar 82 tekačev, tekla pa je skupaj z 62-letnim očetom Bogdanom.

"Pogrešala sem več navijačev ob progi, mislim, da jih je vsako leto manj," je povedala v cilju. "Morda bi tudi mi tekači navijačem morali dati več energije, kajti če jih mi spodbudimo ali pokažemo, da smo jim hvaležni za navijanje, so tudi oni precej bolj glasni," je dejala.

Bližina hrvaške meje poskrbela za številčno zasedbo hrvaških tekačev

V značilnih barvah in vzorcu hrvaške šahovnice smo srečali tudi Gordano Vrček iz Varaždina. Ta zastopa barve varaždinskega tekaškega kluba, ki je v Radence pripotoval v 20-članski zasedbi, in je redna gostja maratona treh src.

V nogah ima že šest maratonov, v Radencih sicer redno teče polmaratone, zaradi poškodbe pa se je včeraj odločila "le" za desetkilometrsko razdaljo.

Naj živijo športni "oldtimerji"!

Med tekači je bilo tudi tokrat kar nekaj "oldtimerjev" v najbolj žlahtnem pomenu besede. Seveda je med njimi izstopala Kazimira Lužnik, ki pri 81 letih še vedno teče polmaratonske razdalje, prav tako tudi Adolf Križnar, ki je aktiven tudi pri 84 letih. Tekla sta tudi Hrvat Vilim Pap, ki je bil z 88 leti (!) najstarejši udeleženec maratona treh src, že 34. pa se je na traso radenskega maratona podal 74-letni Franci Klemenčič, rekorder po številu nastopov v Radencih. Manjkal je samo na prvem, daljnega leta 1981.

Ne spreglejte