SiolNET. Sportal Rekreacija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je ločevalna dieta primerna za zdravje?

2

termometer

 | Foto:
Nekateri pravijo, da to pravzaprav ni dieta. Preverili smo, koliko je dieta primerna za zdravje.

Praktičnost diete Jedilnike imate napisane za 90 dni in vam ni treba pretirano skrbeti za prehrano. Kar nekaj knjig je bilo že napisanih o tej dieti. Na spletu je nešteto informacij. Na spletnem omrežju Facebook imate skupino, ki ima zares veliko število članov, ki vam neprestano dajejo bolj ali manj dobre odgovore na vaša vprašanja. Dostopnost informacij torej res ni problem, zato bi po treh mesecih morali že kar nekaj vedeti o svojem telesu in pravem načinu prehranjevanja. Pa je res tako?

Pomanjkljivosti diete Prva in najbolj vidna pomanjkljivost diete je izključevanje velikosti porcij, kar je prvi korak k pravilnemu prehranjevanju. Zaradi premajhnega vnosa žit in predvsem rib dieta ne vsebuje dovolj esencialnih hranil."Devetdesetdnevna ločevalna dieta je zaradi deficitov v vnosu hranil nevarna za zdravje." je naslov raziskovalnega dela, ki je bilo opravljeno na biotehniški fakulteti v Ljubljani. Raziskovalno delo je potekalo vseh 90 dni.

Ugotovljeno je bilo, da je imela analizirana hrana zelo nizko hranilno vrednost. Energijske vrednosti dnevno zaužite hrane so variirale med 0 kcal in 2349 kcal. Povprečen dnevni vnos energije je bil 972 kcal, kar ne ustreza priporočilom za bazalni metabolizem odraslih oseb. Ugotovljeno je bilo, da hrana vsebuje premalo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov ter primerno količino prehranske vlaknine. Hrana vsebuje dovolj vitamina C in premalo vitaminov A, E, B1, B2, B6, B9, in D. Ugotovljeno je bilo tudi, da hrana vsebuje preveč natrija in kalija, premalo pa kalcija, joda, magnezija in cinka.

V naslednjem prispevku bomo preverili učinkovitost diete.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin