Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
23.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Božič Jani Brajkovič Grega Bole

Petek, 27. 7. 2012, 23.25

6 let, 7 mesecev

Phelps premagan, Vinokurov prvak, Brajkovič 21.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Drugi dan OI je bilo 12 končnih odločitev. Za Slovence je bila najbolj zanimiva cestna kolesarska dirka, na kateri so nastopili Borut Božič, Jani Brajkovič in Grega Bole. Veslača v polfinalu.

Kolesarska cestna preizkušnja je bila dolga kar 250 kilometrov. Po pričakovanjih ljubiteljev kolesarstva naj bi dirka postregla z obračunom za zmago junakov šprintov kolesarske dirke po Franciji, domačina Marka Cavendisha in Slovaka Petra Sagana. Začelo in končalo se je nekoliko nepričakovano, saj je pobegnila skupina kvalitetnih kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jani Brajkovič. Ubežniki so prednost pred glavnino zadržali vse do cilja. Britanci, ki so narekovali ritem glavnine so omagali in niso prišli do tako željenega zmagoslavja Cavendisha. Zmage se je veselil kazahstanski veteran Aleksander Vinokurov. Drugi je bil Kolumbijec Rigoberto Uran. Ta dva kolesarja sta pobegnila ostalim približno osem kilometrov pred ciljem. Tretji je bil Norvežan Aleksander Kristoff. Brajkovič je osvojil 21. mesto v času tretjeuvrščenega. Borut Božič je končal na 46. mestu in Grega Bole kot 79.

Prvi komplet medalj na letošnjih igrah so podelili stralkam z zračno puško (10 m), kjer je odlično nastopila tudi naša strelka Živa Dvoršak. Zadela je 396 krogov, kar je zadoščalo za 11. mesto, ter za las zgrešila finalni nastop, kjer se je pomerilo osem strelk. Zlato medaljo je osvojila Kitajka Siling Yi (501,5).

Slovenska igralka badmintona Maja Tvrdy je izgubila prvi dvoboj proti domačinki Susan Egelstaff. Slednja je dobila prvi niz z 21:15, drugega pa z 21:10. Najboljšo slovensko igralko čaka drugi dvoboj že v nedeljo.

Prvi pravi tekmovalni dan olimpijskih iger sta se v dvojnem dvojcu preizkusila slovenska veslača Luka Špik in Iztok Čop. V sila izenačeni prvi predtekmovalni skupini sta bila uspešna, potem ko sta z Litvancema delila drugo mesto. S prednostjo štirih stotink sekunde je zmagal nemški dvojec. V polfinale so se uvrstili prvi trije čolni iz vsake skupine.

Sara Isaković je prva izmed plavalne odprave, ki je skočila v olimpijski bazen. S časom 59,86 je bila na 100 m delfin, ki je njena "ogrevalna disciplina", tretja v svoji skupini, a to ni bilo dovolj za napredovanje. Končala je na 31. mestu. Anja Klinar je dobro nastopila na 400 m mešano, se s časom 4:38,20 približala državnem rekordu in osvojila 10. mesto. Brez napredovanja je presenetljivo ostal tudi Damir Dugonjić na 100 m prsno (1:00,77), ki je z 18. mestom tako že končal nastop na igrah.

V bazenih se je odvijala velika bitka. Na 400 metrov mešano sta se za zlato medaljo merila največja plavalna zvezdnika na svetu ta hip, Michael Phelps in Ryan Lochte. Prav Phelps, ki je brani lzlato, pa je imel v predtekmovanju kar nekaj težav, saj se z osmim časom je komaj uvrstil v finale. Podobno je bilo tudi v finalu, ki ga je gladko dobil Lochte, Phelps, pa je končal le na četrtem mestu.

Ne spreglejte