Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
9. 11. 2018,
15.45

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Iztok Čop Olimpijski komite Slovenije Bogdan Gabrovec

Petek, 9. 11. 2018, 15.45

5 let, 5 mesecev

VOLITVE ZA PREDSEDNIKA OKS

Odprta pot do športnega žezla

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Bogdan Gabrovec | Bogdan Gabrovec (na fotografiji v družbi Jakova Faka) se poteguje za drugi mandat na čelu OKS. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Bogdan Gabrovec (na fotografiji v družbi Jakova Faka) se poteguje za drugi mandat na čelu OKS.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po troboju in zakulisnih igricah pred štirimi leti se, kot vse kaže, prihodnji mesec obetajo veliko bolj mirne volitve za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Bogdan Gabrovec gre po drugi in hkrati zadnji mandat.

Čez natanko teden dni se bo iztekel rok za oddajo kandidatur za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Pri krovni slovenski športni organizaciji naj bi seznam kandidatov uradno naznanili 19. novembra. A zdi se, da bo na volilni skupščini, ki bo v nedeljo, 16. decembra, izraziti favorit dosedanji prvi mož OKS Bogdan Gabrovec. Presenetljiv ne bi bil niti scenarij, po katerem bi ostal povsem brez tekmeca.

Predsednik potrdil, preostali pa …

Gabrovec je potrdil, da ga je za predsednika OKS vnovič predlagala Judo zveza Slovenije, v kateri je pred tem dolga leta deloval kot predsednik. O morebitnih tekmecih na volilni skupščini ne želi ugibati. A ko smo ob tem "potipali" teren, nam je več virov zatrdilo, da se na ravni najbolj vplivnih zvez ne pripravlja nič spektakularnega. Tudi Franjo Bobinac, predsednik rokometne zveze in prvi mož Gorenja, katerega ime se je najpogosteje omenjalo v kontekstu morebitne kandidature, je pred meseci sam javno zatrdil, da vrha športne piramide ne bo naskakoval.

Iztok Čop ne bo (pod)predsednik. | Foto: Vid Ponikvar Iztok Čop ne bo (pod)predsednik. Foto: Vid Ponikvar

Brez Iztoka Čopa

Možnost kandidature nam je v pogovoru zavrnil tudi olimpijski prvak in aktualni selektor veslaške reprezentance Iztok Čop, v katerem so v preteklih letih številni videli potencialnega kandidata. Še več, Čop, ki je bil dolga leta član izvršnega odbora in v zadnjem mandatu celo podpredsednik, se bo popolnoma umaknil iz krovne organizacije. Gabrovec pa bo za podpredsedniško mesto ob dosedanjih pomočnikih Tomažu Baradi in Janezu Sodržniku predlagal še predsednika Smučarske zveze Slovenije in predsednika uprave Droge Kolinska Enza Smrekarja.

Zadnji mandat

So torej volitve odločene že pred volitvami? "Pred štirimi leti je sprva vladalo zatišje, nato pa je bilo kar pestro. Bomo videli. Ukvarjam se s svojim programom," dober mesec pred skupščino odgovarja Bogdan Gabrovec, za katerega bo po novem omejitvenem sistemu morebitni drugi štiriletni mandat hkrati tudi zadnji, in dodaja: "Če mi bo izražena podpora, bom s sodelavci poskušal dokončati programe. Verjamem pa, da je osem let več kot dovolj, nato naj priložnost za nadgradnjo dobijo drugi."

Gabrovec je leta 2014 premagal Zorana Jankovića in Andraža Vehovarja. | Foto: Gabrovec je leta 2014 premagal Zorana Jankovića in Andraža Vehovarja.

27 let, dva predsednika

Gabrovec je v 27 letih Olimpijskega komiteja Slovenije šele drugi predsednik. Pred štirimi leti je nasledil dolgoletnega prvega moža Janeza Kocijančiča, ta je ob sestopu leta 2014 postal častni predsednik. Poleg Gabrovca sta se za vodstveno žezlo tedaj potegovala še ljubljanski župan Zoran Janković in nekdanji kajakaš ter poslovnež Andraž Vehovar. V tekmi z močnim zakulisnim bojem je zadnji odpadel v prvem volilnem krogu, nato pa je v sklepnem  glasovanju Gabrovec z rezultatom 89:51 gladko premagal Jankovića, ta je kandidiral s pomočjo Rokometne zveze Slovenije.

Ne spreglejte