Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2024,
8.21

Osveženo pred

9 ur, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Notre Dame Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Nedelja, 21. 7. 2024, 8.21

9 ur, 59 minut

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi bila katedrala lahko obnovljena v letu 2026

Notre Dame po požaru dobiva novo-staro podobo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Notre Dame | Francozi so sprva upali, da bo Notre Dame obnovljen do olimpijskih iger, a se jim želja ni uresničila. | Foto Guliverimage

Francozi so sprva upali, da bo Notre Dame obnovljen do olimpijskih iger, a se jim želja ni uresničila.

Foto: Guliverimage

Ena največjih znamenitosti Pariza je gotska katedrala na otoku sredi Sene, Ile de la Cite v središču Pariza, Notre-Dame de Paris. Trenutno je zaprta za bogoslužje in obiskovalce zaradi obsežne obnove po uničujočem požaru, ki je katedralo v svoje zublje zajel 15. aprila 2019.

Sredi aprila 2019 je v katedrali Notre-Dame izbruhnil katastrofalen požar, ki je uničil velike dele zgradbe in šokiral svet. Požar naj bi izbruhnil na podstrešju, morda zaradi kratkega stika ali slabo ugasnjene cigarete, čeprav natančen vzrok še preiskujejo. Ogenj je divjal približno 15 ur in uničil zvonik katedrale, streho in dele obokanega stropa.

Strokovnjaki so takoj po požaru ocenili obseg škode in začeli pripravljati načrt za obnovo katedrale. Izpeljali so nujne ukrepe za zavarovanje konstrukcije, s čimer so preprečili nadaljnje podiranje nosilnih elementov in ostrešja. To je vključevalo namestitev lesenih podpor in velikanske dežniku podobne strukture za zaščito katedrale pred dežjem in padajočimi ruševinami.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bo obnova trajala vsaj do leta 2026. | Foto: Guliverimage Strokovnjaki ocenjujejo, da bo obnova trajala vsaj do leta 2026. Foto: Guliverimage

Takoj po požaru je stekla velika dobrodelna akcija zbiranja sredstev za obnovo, v kateri se je nabralo več kot 1,2 milijarde evrov.

Katedrala Notre Dame je trenutno zaprta za javnost. Obnovitvena dela še potekajo in bodo predvidoma trajala več let. Poudarek trenutne faze restavriranja je na notranjosti, vključno s čiščenjem in restavriranjem orgel, kipov in drugih umetniških del, ki so jih poškodovali ogenj, dim in voda, s katero so gasili požar.

Francoska vlada si je prvotno zastavila cilj, da bo katedrala odprla svoja vrata za letošnje poletne olimpijske igre, vendar je morala časovnico prestaviti zaradi zahtevnosti obnovitvenih del. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo obnova trajala vsaj do leta 2026.

. Območje, ki obdaja katedralo, ostaja priljubljena turistična destinacija, obiskovalci pa se lahko seznanijo z zgodovino katedrale in vplivom požara prek različnih razstav in informacijskih centrov v bližini. | Foto: Guliverimage . Območje, ki obdaja katedralo, ostaja priljubljena turistična destinacija, obiskovalci pa se lahko seznanijo z zgodovino katedrale in vplivom požara prek različnih razstav in informacijskih centrov v bližini. Foto: Guliverimage

Medtem ko obiskovalcem za zdaj ne dovolijo ogleda notranjosti katedrale, pa lahko turisti še vedno od daleč občudujejo njeno zunanjo arhitekturo in potekajoča obnovitvena dela. Območje, ki obdaja katedralo, ostaja priljubljena turistična destinacija, obiskovalci pa se lahko seznanijo z zgodovino katedrale in vplivom požara prek različnih razstav in informacijskih centrov v bližini.

OI Pariz 2024, zlata kolajna
Sportal Spored olimpijskih iger v Parizu

 

Ne spreglejte