Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 2. 2014,
17.10

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 16. 2. 2014, 17.10

8 let, 3 mesece

Kessel junak ameriške zmage, Marcel do častnega zadetka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Američani so z zmago s 5:1 potrdili vlogo favorita in prvo mesto v skupini A. Risi, za katere v zadnji tretjini ni igral Anže Kopitar, se bodo za četrtfinalno vstopnico pomerili z Avstrijci.

Slovenci so morali pred srečanjem z Ameriko nekoliko prevetriti postavo, saj si je Sabahudin Kovačevič zaradi udarca v glavo Slovaka Tomaša Kopeckega prislužil tekmo prepovedi. Matjaž Kopitar je bil tako primoran igrati s sedmimi branilci in 13 napadalci. V prvem branilskem paru je ob Alešu Kranjcu zaigral Klemen Pretnar, medtem ko se je s tribun v četrti napad preselil Miha Verlič, ki na koncu ni stopil na led. Na tribunah sta poleg Kovačeviča ostala še Andrej Hočevar in Anže Kuralt.

Začetek tekme bi lahko opisali z besedami ponovitev tekme z Rusijo. Le 64 sekund so potrebovali srebrni iz Vancouvra ali bolje rečeno Phil Kessel, ki je mojstrsko preigral slovensko obrambo in z zadetkom napovedal, da bo prav on eden od junakov ameriške zmage. Pretekle so zgolj tri minute, ko je 26-letnik po podaji Joa Pavelskega še v zraku ujel plošček in še drugič premagal Luko Gračnarja. Risi so se tokrat hitreje zbudili kot proti zbornaji komandi, v šesti minuti je najprej zapretil Jan Muršak, a mu Ryana Millerja, ki je med vratnici stopil prvič na olimpijskih igrah, ni uspelo premagati. Kot tudi ne Blažu Gregorcu in Robertu Saboliču, ki sta poskušala od daleč. Lepo priložnost za znižanje zaostanka je imel še David Rodman, a mu dve minuti pred iztekom tretjine, v kateri so Američani sprožili le en strel več od Slovencev, ni uspelo spremeniti izida.

Kessel črno minuto izkoristil za hat-trick

Tudi drugi del so risi začeli odločno, Aleš Kranjc je močno udaril z modre črte, a se rezultat na semaforju ni spremenil. Američani, ki ničesar niso želeli prepustiti naključju so imeli v 26. minuti igralca več, vendar so se Slovenci ubranili, še več, Marcel Rodman in Jan Muršak sta celo zdrvela v protinapad, vendar akcije nista zaključila.

So jo pa v 30. minuti varovanci Dana Bylsme, ko je izjemni Phil Kessel pred golom prišel do ploščka in poskrbel za klasični hat-trick. In ameriška ofenziva se je nadaljevala, v 33. minuti je napako slovenske obrambe izkoristil še branilec Ryan McDonagh. Po četrtem zadetku v slovenski mreži je moral na kazensko klop junak ameriške zmage nad Rusi T. J. Oshie, najbolje se je med številčno premočjo znašel Rok Tičar, a tudi njemu ni uspelo spremeniti rezultata.

M.Rodman do častnega zadetka, Kopitar zaradi bolečin v želodcu ni igral

Četrta minuta nadaljevanja je prinesla še peti zadetek dvakratnih olimpijskih prvakov. Petardo je po podaji z leve na desno stran zanetil David Backes, čigar zadetek so sodniki po ogledu videoposnetka priznali in odločili, da zadetek ni bil dosežen z drsalko. Nova priložnost, da risi z igralcem več dosežejo vsaj častni zadetek, je prišla v 51. minuti, a je tudi tokrat ostala neizkoriščena.

In ko je že kazalo, da bo Ryan Miller ohranil mrežo nedotaknjeno, ga je osemnajst sekund pred koncem tekme s strelom pod prečko prelisičil Marcel Rodman, ki je postavil izid petega medsebojnega srečanja, na katerem so še petič slavili Američani.

Anže Kopitar je zaradi bolečin v želodcu izpustil zadnjo tretjino, saj v slovenskem taboru niso hoteli tvegati. Hrušičana so po tekmi odpeljali v bolnišnico na nadaljnje preglede.

Slovenija je predtekmovanje končala na osmem mestu, kar pomeni, da se bo v boju za četrtfinale pomerila s severnimi sosedi, ki so po skupinskem delu na devetem mestu.

Ne spreglejte