Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
14.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Soči

Četrtek, 18. 4. 2013, 14.50

8 let

Dobrodošli v veliko gradbišče v Sočiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski Soči bo med 7. in 23. februarjem 2014 gostil zimske OI. Osrednja testna tekmovanja so bila lani, saj so tekmovališča večinoma že nared, a je slabo leto pred začetkom še veliko gradbišč.

Neskončna gradbišča v dolžini več kot 100 kilometrov pričajo o ogromnih količinah denarja, ki ga bodo Rusi porabili in bo znatno presegel okvire predvidenega proračuna. Zimske igre bodo prvič v Rusiji, ki je kot nekdanja Sovjetska zveza že gostila poletne igre v Moskvi 1980. Te je v obdobju hladne vojne zaznamoval bojkot velikega števila zahodnih držav, OI v Sočiju pa prihajajo v vrhuncu gospodarske krize, ki je še bolj izostrila finančno sliko organizacije. Stroški za izvedbo iger, sama organizacija naj bi stala prek dve milijardi evrov, segajo v vrtoglave višave.

Za turistično infrastrukturo naj po uradnih podatkih porabili okrog 2,5 milijarde evrov, za olimpijske objekte 500 milijonov, za prometno infrastrukturo 270 milijonov in za oskrbo z električno energijo 100 milijonov evrov. Kritiki opozarjajo, da zaradi optičnega zmanjšanja proračuna v to niso vštete milijarde, ki jih za izgradnjo infrastrukture namenjajo državna podjetja, kot sta gigant Gazprom s hčerinskimi družbami ali državne železnice.

Velika večina športnih objektov je že povsem nared in bi praktično lahko že pripravili OI, vendar ostale objekte, vključno s cestami, številnimi obvoznicami, železnico, mostovi in hoteli šele gradijo. Soči je dobesedno eno samo gradbišče. Ker v tem mestu ni težke industrije, nafte ali plina, bo dodatna sodobna infrastruktura še povečala turistično ponudbo, ki je območju z okrog 430.000 prebivalci že doslej prinašala največ dohodkov. Soči je prvi zimski športni center v Rusiji. Skupaj gradijo 206 večjih objektov, od katerih jih je neposredno s športom povezanih le 30.

Pot po Krasnaji Poljani je bila še pred dobrimi desetimi leti vsekana v okoliška pobočja in podobna ozkim serpentinastim dostopom do nekaterih slovenskih koč v sredogorju. Do Rosa Hutorja, najbolj oddaljenega prizorišča OI, je bilo pred desetletjem moč priti po skoraj celodnevni vožnji z avtomobilom po slikoviti divjini. Zdaj traja manj kot uro in pol, kmalu pa naj bi bilo mogoče z letališča priti v dobre pol ure. Železniško progo in cesto ob njej gradijo po sredini doline, ki v najširšem delu ne presega kilometra, v najožjem pa se stiska manj kot 200 m med okoliškimi stenami. V njej teče reka Mzimta, ki je pozimi podobna lenemu potočku. Pozno spomladi pa ob taljenju snega na okoliških vršacih preraste v hudournik, ki ga domačini imenujejo Divja reka.

Ne spreglejte