Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
30. 1. 2019,
10.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

pokal CEV Trentino Amriswil Matevž Kamnik

Sreda, 30. 1. 2019, 10.00

5 let, 2 meseca

Pogovor z Matevžem Kamnikom pred tekmo z zvezdniškim Trentinom

Fenomen: po koncu kariere postal trener, zdaj pa spet kot igralec grozi svetovnim prvakom

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Matevž Kamnik | Matevž Kamnik je poleti podpisal pogodbo s švicarskim Amriswilom, s katerim je v tej sezoni na 18 tekmah v vseh tekmovanjih zmagal 18-krat. | Foto Lindaren Volley Amriswil

Matevž Kamnik je poleti podpisal pogodbo s švicarskim Amriswilom, s katerim je v tej sezoni na 18 tekmah v vseh tekmovanjih zmagal 18-krat.

Foto: Lindaren Volley Amriswil

Le pol leta po tem, ko je Matevž Kamnik oznanil, da se vrača med aktivne igralce, slovenskega odbojkarja v pokalu CEV čaka obračun z velikim Trentinom. Nekdanji slovenski reprezentant in soigralci pri švicarskem Amriswilu so odločeni drago prodati svojo kožo in aktualnim svetovnim klubskim prvakom zagreniti življenje.

Matevž Kamnik je pred tremi leti zaradi obilice težav z zdravjem prekinil športno kariero in nemudoma presedlal med odbojkarske trenerje. V preteklih dveh letih je zelo uspešno treniral in vodil OK Maribor in OK Formula Formis, poleti pa presenetljivo oznanil, da se vrača med aktivne igralce. Odšel je v Švico, kjer v dresu Amriswila blesti.

Skupaj s soigralci v vseh tekmovanjih sploh še ne poznajo poraza. In to ne samo v domačih tekmovanjih, pač pa tudi v drugorazrednem evropskem tekmovanju, kjer so se sprehodili do četrtfinala. Zdaj jih čaka tekma sezone, nasproti jim bo stala za mnoge trenutno najboljša ekipa na svetu, Trentino. Da to drži, dokazujejo tudi decembrski dogodki na Poljskem, kjer je Trentino še petič postal svetovni klubski prvak.


Kako je biti spet v vlogi igralca?
Vsekakor je bilo potrebnega nekaj časa, da sem se ponovno zavedal, da stojim v čevljih igralca, ne več trenerja, a ni trajalo dolgo, da sem spet obvladal žogo.

Matevž Kamnik
Sportal Kot strela z jasnega: Matevž Kamnik se vrača na igrišča!

Kamniku se dvoletna odsotnost z igrišča praktično ne pozna. | Foto: Lindaren Volley Amriswil Kamniku se dvoletna odsotnost z igrišča praktično ne pozna. Foto: Lindaren Volley Amriswil Zdravje?
Moje telo je med igralsko kariero prestalo kar nekaj stvari, zaradi česar sem takrat igralski dres postavil v kot. Te poškodbe so zagotovo pustile posledice, a pravijo, da se mi na igrišču ne poznajo

Kaj pogrešate vlogo trenerja?
Vloga trenerja je povsem drugačna od vloge igralca. Na to vprašanje bi odgovoril tako, da v ponovni vlogi igralca zelo uživam, sploh vsakič, ko stopim na igrišče.

V zadnjih dveh letih ste bili v vlogi trenerja. Ali morda zato zdajšnjemu (Marku Kloku, op. p.) ob polminutnih odmorih kaj svetujete?
Nov klubski trener je zelo odprt za komunikacijo, zato se večkrat pogovarjava o marsičem. A v njegovo trenersko delo se ne vmešavam, saj se dobro zavedam, da je to povsem njegovo delo.

V tej sezoni ne poznate drugega kot zmag. Švicarska liga zagotovo ni najmočnejša, a na tekmah se najbrž ne zmaguje kar tako.
Res je, da smo do zdaj nanizali že 18 zaporednih zmag v vseh tekmovanjih. Vsekakor švicarska liga ne velja za najmočnejšo, a kljub temu so tri ali štiri ekipe zelo konkurenčne med seboj.

Mislim, da imamo mi odlično ekipo, sploh tisto udarno šesterico. Če ne bo nobenih poškodb, nam glavne trofeje v sezoni ne bi smele uiti.

Bloker iz Maribora spet uživa v vlogi igralca. | Foto: Lindaren Volley Amriswil Bloker iz Maribora spet uživa v vlogi igralca. Foto: Lindaren Volley Amriswil

V sredo bo v vašem kraju pravi odbojkarski praznik. Prihaja Trentino. Kaj lahko poveste o svetovnih prvakih?
V tej tekmi je vsekakor favorit Trentino. S Trentinom sem se sam že kar nekajkrat srečal (petkrat, op. p.), a igralci v Italiji se pogosto menjavajo. Tako imajo v tej sezoni v ekipi res zveneča imena: Grebennikov, Lisinac, Russell, Kovačević, Giannelli, Vettori … Res je škoda, da se z njimi ne bomo srečali kasneje, saj sem prepričan, da sta ravno naši ekipi najmočnejši v tem tekmovanju.

Trentino je trenutno tudi aktualni svetovni klubski prvak in nekateri ga imajo celo za najmočnejšo ekipo na svetu. Takšnega mnenja sem tudi sam. Mogoče nimajo najboljšega igralca na svetu (Wilfreda Leona, op. p.), so pa vsi igralci odlični. Fantastično sodelujejo in trenutno so skupaj najboljša ekipa.

Trentino
Sportal Trentino do petega naslova svetovnih prvakov

Kako se pripraviti na tekmo, ki ima tako izrazitega favorita?
Sami smo se dobro pripravljali nanje. Mislim, da so lahko naša največja in glavna prednost nižja domača dvorana (višina ustreza standardom CEV - osem metrov, op. p.) ter naši odlični navijači. Če tega pri nas ne izkoristimo kot svoje prednosti, bo to v Italiji skoraj nemogoče nadoknaditi.

Kamnik je zadnji dve sezoni deloval kot trener, a v delo trenerja Amriswila se ne vmešava.  | Foto: Lindaren Volley Amriswil Kamnik je zadnji dve sezoni deloval kot trener, a v delo trenerja Amriswila se ne vmešava. Foto: Lindaren Volley Amriswil

Mislite, da se je Trentino kaj pripravil na vas ali da se že vidijo v polfinalu?
Iz prve roke lahko povem, da se je. Pred 14 dnevi so pridobili videe vseh naših tekem. Klicali so našega statistika, ki jim je vse posnetke tudi poslal.

Če se ne motim, ste si pri ACH Volleyju pred leti slačilnico delili tudi z Urošem Kovačevićem, ki je zdaj postal eden najboljših sprejemalcev/napadalcev v Evropi.
Uroš je poseben fant. Je tipičen ponosen Srb. Tako je bil tudi vzgojen. Že v Ljubljani, ko je bil še najstnik, se je obnašal kot mlada zvezda, čeprav še ni imel pravega razloga za to, zdaj se obnaša enako, a ima mogoče večjo pravico do tega, da je takšen. Če se mu da igrati, je pravi stroj, njegova levica je ubijalska. Na trenutke se lahko komu zdi tudi malce nadležen, a lahko povem, da je zelo dober po srcu.

Kovačević ve, kdo ga bo pričakal v Švici?
Ve, izmenjala sva si nekaj SMS-sporočil.

Preberite še:

Sportal Matevž Kamnik se začasno poslavlja od odbojke
Sportal Matevž Kamnik: Spoznal sem, da je lahko že jutri moj zadnji dan
Ne spreglejte