Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
21.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Schalke Ljudski vrt Sporting Lizbona Chelsea

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 21.47

7 let, 12 mesecev

Zlatko Zahović: Imamo veliko težavo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Je majhna Slovenija pripravljena na novo nogometno senzacijo? Maribor bi z zmago nad Schalkejem prezimil v Evropi. Športni direktor Zlatko Zahović napoveduje srečanje z velikim številom zadetkov.

Mariborčani v primerjavi s slovenskimi prvoligaškimi tekmeci še niso končali letošnjih nastopov. Liga prvakov še ni rekla zadnje. V sredo v razprodani Ljudski vrt prihaja Schalke, slovenske prvake pa čaka sklepno dejanje napornega jesenskega dela, ki se vleče kot jara kača in povzroča težave, saj v nogah igralcev z vijoličnimi dresi kronično primanjkuje svežine.

''To je idealen konec leta. Velika tekma na najvišji ravni. Ni lepšega. Pred tekmo s Schalkejem imamo le eno veliko težavo. To bo že naša 35. tekma v tej sezoni. Nemška bundesliga jih ima od avgusta do maja 34. V pol leta smo torej odigrali celo bundesligo. To je ogromna težava. Včasih glava hoče, telo pa ne more. Potrošnja materiala in energije je velika, težko jo nadzorujemo. Težko nam je, a s tem moramo živeti in od sredine tekme izvleči največ,'' pred zadnjim letošnjem dvobojem opozarja vedno odrezavi Zlatko Zahović.

Z Nemci ne smemo iti v dir

Noče, da bi zvenelo kot iskanje alibija po morebitnem slabem rezultatu s Schalkejem, niti ne verjame v kaj podobnega, saj je prepričan, da je igra Schalkeja veliko bolj pisana na kožo Mariborčanom kot pa na primer Sportingova, ta se je v Lizboni izkazala za prevelik zalogaj. ''Schalke je eno ali dve ravni slabši od Sportinga. Morda slabši ni ravno prava beseda, morda je bolje reči, da je pač drugačen. Pač, Sporting ima vse, kar nam ne ustreza. Odlično igro ena na ena, predrznost in hitrost, Nemci pa so mojstri fizike in se z njimi ne smeš zaleteli v dir. V tekaške dvoboje. Schalke nima takšnega posameznika, kot sta Nani ali pa Carrillo. Ne. Imajo Huntelaarja, ki je kobra v kazenskem prostoru. Do njega mora priti žoga in je po tebi. Je kakovosten igralec, skupno gledano pa je mogoče igrati s Schalkejem povsem normalno. Ne smemo iti z njimi v dir, ne smemo tekati gor in dol. Če bi to storili, bi se ujeli v past. Takšna igra je pisana na koža Nemcem. Če pa primerjaš našo ekipo s Schalkejevo, ugotoviš, da se ji lahko zoperstavimo. So pa oni, tako kot so bili že igralci Sportinga in Chelseaja, pred tekmo v Mariboru favoriti. To je treba priznati,'' ostaja športni direktor slovenskih prvakov pri tezi, da je bil Maribor takoj po žrebu na papirju označen za najslabšega udeleženca v skupini in da bo vse kaj drugega od zadnjega mesta presenečenje.

Maribor čuti podporo Slovenije in medijev

V Mariboru je že vse pripravljeno na spektakel. Naš sogovornik je potrdil, da je delegacija Evropske nogometne zveze že prišla v mesto ob Dravi, da je pred Ljudskim vrtom parkiralo pet mogočnih tovornjakov nemške televizijske postaje, ki bo ponesla v domovino prisrčno sliko razprodanega Ljudskega vrta. Morda enega od najmanjših prizorišč lige prvakov, a tako bučnega in neugodnega, da ga nista mogla osvojiti niti Sporting niti Chelsea.

''Čuti se, da se bliža velika tekma. Tekma lige prvakov je praznik in sama po sebi vzbuja pri ljudeh drugačen občutek. Maribor čuti podporo po vsej Sloveniji. Od tretjega kroga čutimo podporo vse slovenske javnosti in medijev. Ko je Slovenija v športu skupaj, znamo biti zelo konkurenčni in je prisotna zelo pozitivna energija,'' je povlekel vzporednico z obdobjem reprezentančne evforija, ki je v času, ko je nosil državni dres, obnorela sončno stran Alp, v svojem slogu pa podporo vse Slovenije povezal ravno s tretjim krogom, ko je Maribor doživel učno uro v Londonu in izgubil z bolečo šestico v svoji mreži.

Če Luka Zahović ne bi zadel za 1:1 ...

Vijolice znajo z nemškimi klubi. Pred 15 leti je Prašnikarjeva četa v zadnjem krogu, čeprav ni imela več možnosti za napredovanje, prekrižala načrte predstavniku bundeslige. Bayer, ki je sezono pozneje zaigral v velikem finalu lige prvakov, je potreboval domačo zmago za napredovanje v osmino finala, a je Maribor v Leverkusnu ohranil nedotaknjeno mrežo in mu pokvaril večer. Takrat je barve vijolic branil tudi zdajšnji trener Ante Šimundža.

''Tudi Borussia Dortmund je nekaj sezon pred tem neupravičeno napredovala, ko so nam pri vodstvu z 1:0 v Nemčiji izključili Lukića. Proti Nemcem nismo tako slabi,'' se nasmiha Zahović, ki pred začetkom skupinskega dela ni verjel, da bo slovenski prvak v igri za prezimitev v Evropi vse do zadnjega kroga in da bo pri tem odvisen le od svojih rezultatov.

Maribor je bil v podobnem položaju že v prejšnji sezoni, ko je potreboval v zadnjem krogu skupinskega dela evropske lige domačo zmago nad Wiganom, a so tokrat občutki nekoliko drugačni. ''Pred začetkom sezone še sami nismo vedeli, kako se bomo odzvali. Liga prvakov je vseeno trikrat hitrejša od lige Europa. Pravzaprav nam je najbolj pomagala prva točka proti Sportingu. Ko smo dali zadetek v zadnji minuti, smo dobili zalet. Takrat je bil Sporting boljši in če bi takrat izgubili, bi bilo marsikaj drugače. In slabše za nas. Tako pa nam je prvi pozitivni rezultat dvignil samozavest in upanje, da lahko v tej ligi še kaj ustvarimo,'' je uvodni dvoboj ter srečni, a tudi spretni zadetek svojega sina Luke Zahovića označil za prelomnico, ki je Mariboru pomagala do nekaterih zrelih evropskih predstav.

Igralce Schalkeja je na domačih tekmah strah

Schalke je bil doma na tekmi drugega kroga lige prvakov proti Mariboru neprepričljiv in si stežka priboril točko (1:1). Ceno je kmalu po tem plačal trener Jens Keller, ki ga je nasledil Italijan Roberto di Matteo, ta je ligo prvakov že osvojil.

''Schalke je ekipa, ki težje igra doma. Ima zelo neugodno publiko. To se čuti na igrišču, ko vidiš, da je igralce strah. Po 10 do 15 minutah znajo biti gledalci zelo neugodni, Schalke pa v zvezni vrsti nima kakega igralca z dodano vrednostjo, ki bi žogo vedno želel pri sebi. Zato si le podajajo, da ne bi bil nihče kriv. To je psihološki trenutek, tako je bilo na tekmi s Chelseajem, ki jo je Schalke izgubil z 0:5. Dobršen del gledalcev je odšel s štadiona že krepko pred koncem tekme. To pove veliko o neugodnem občinstvu,'' je dejal.

To niti ni najboljša napoved za Maribor, saj je Schalke v gosteh pokazal goste Chelseaju in na Stamford Bridgeu osvojil točko (1:1), bolj samozavesten pristop od tistega v Gelsenkirchnu pa je treba pričakovati tudi na mariborski zelenici.

Chelsea ne bo ničesar podaril Sportingu

Schalke potrebuje za napredovanje zmago, hkrati pa mora upati, da bo Chelsea na domačem igrišču neusmiljen do Sportinga. Težava pri računicah Nemcev je, da si je Mourinhova četa že zagotovila napredovanje, prav tako končno prvo mesto, tako da bi lahko v dvoboj vstopila manj odločno.

Svoje lahko doda še sobotni poraz v Newcastlu, sploh prvi v tej sezoni, ki so si ga privoščili londonski modri. ''Kje pa. Sporting nima v Londonu nobene možnosti. Danes nobeden nič ne podari. Ne gre za poraz z Newcastlom, to je liga prvakov. V njej pa moraš biti pravi zmagovalec. To bo pravi viteški dvoboj,'' pričakuje Zahović zmago Chelseaja, za katero stiskajo pesti tudi privrženci Schalkeja.

Prepričan je, da bodo gledalci prišli na svoj račun. Tako zaradi pomembnosti tekme, saj bosta oba lovila tako potrebno zmago, kot tudi zaradi tega, da je igrišče nekoliko načeto, kar v teh vremenskih pogojih niti ne preseneča, in bo poskrbelo za kakšno individualno napako. Katera od njih bi lahko bila tudi usodna.

''Tako enim kot drugim igra le zmaga. Ne verjamem, da bo remi. Obe ekipi bosta tvegali za zmago in veliko bo zadetkov. Če bi bilo na primer neodločeno 15 minut pred koncem, bi obe pritisnili, gledalci bi uživali,'' je napovedal veliko zadetkov, to pa je najlepši mogoči poziv gledalcem, ki bodo v sredo napolnili Ljudski vrt in še zadnjič letos poslušali napev lige prvakov.

Ne spreglejte