Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 4. 2018,
11.42

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

1

Natisni članek

Arsene Wenger Arsenal angleško prvenstvo

Petek, 20. 4. 2018, 11.42

6 let

Slovo Francoza po koncu sezone

Konec je, Wenger zapušča Arsenal! Kdo ga bo zamenjal?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

1

Arsene Wenger | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Francoski trener Arsene Wenger je poskrbel za novico dneva na Otoku, saj je napoval, da bo po koncu sezone 2017/18 zapustil topničarje. S tem se bo končal kar 22-letni niz vodenja Arsenala, enega največjih angleških klubov, ki pa je v zadnjih sezonah izgubil stik z najboljšimi. Wenger ima priložnost, da se od Arsenala poslovi z lovoriko. Prihodnji teden ga čaka prva polfinalna tekma evropske lige proti Oblakovemu Atleticu.

Petek, 20. april 2018, bo ostal zapisan v zgodovini otoškega nogometa kot dan, ko je Arsene Wenger sporočil javnosti, da zapušča vroči stolček londonskega velikana. Najprej je obvestil nogometaše, ki se pripravljajo na nedeljski mestni spopad z West Hamom, nato pa se je oglasil še na klubski strani Arsenala in pojasnil razloge, zaradi katerih se poslavlja od trenerskega položaja enega najbolj priljubljenih angleških klubov.

Kdo bo nasledil Wengerja?

Patrick Vieira je nekdanji zvezdnik Arsenala. | Foto: Reuters Patrick Vieira je nekdanji zvezdnik Arsenala. Foto: Reuters Med kandidati se omenjata tudi nekdanja nogometaša Arsenala Patrick Vieira in Thierry Henry. Oba sta Wengerjeva rojaka, dobro vpeta v dogajanje pri londonskem klubu. Vieira je trener kluba New York City, ki nastopa v ligi MLS, v prejšnji sezoni pa je zanj igral tudi občasni slovenski reprezentant Andraž Šporar. Otoški mediji med kandidate za novega trenerja Arsenala uvrščajo tudi Nemca Thomasa Tuchela (pri Borussii Dortmund je kratek čas vodil Kevina Kampla), o katerem krožijo vse glasnejše govorice, da je že privolil v sklenitev pogodbe s pariškim klubom PSG, ki naj bi ga prevzel v začetku nove sezone, med kandidati za novega stratega topničarjev pa se omenja tudi Luis Enrique, nekdanji trofejni trener Barcelone.

Srečni časi Wengerjevega Arsenala, ko so na tribunah namesto transparentov ''Wenger Out'' prevladovali tisti z napisi  ''Wenger knows'' (Wenger zna):

Ocenil je, da je napočil primeren trenutek

Sezono bi lahko končal z evropsko lovoriko. V polfinalu lige Europa se bo pomeril z Oblakovim Atleticom. | Foto: Reuters Sezono bi lahko končal z evropsko lovoriko. V polfinalu lige Europa se bo pomeril z Oblakovim Atleticom. Foto: Reuters "Po temeljitem razmisleku in pogovoru z vodstvom kluba sem ocenil, da bo po koncu sezone napočil pravi čas za odhod. Hvaležen sem vsem, ki so mi omogočili privilegij, da sem lahko služil klubu toliko nepozabnih let. Klub sem vedno vodil zavzeto in z integriteto. Rad bi se zahvalil klubskemu osebju, igralcem, direktorjem in navijačem, ki so naredili ta klub tako poseben. Pozivam navijače, da podprejo klub in mu pomagajo, da konča sezono kar se da visoko. Vedno lahko računajo na mojo ljubezen in podporo," je sporočil 68-letni Francoz, ki je lani podaljšal pogodbo z Arsenalom še za dve leti, a jo bo že prihodnji mesec prekinil.

Do konca sezone ga čaka še nekaj izzivov. Arsenal v angleškem prvenstvu zaseda šesto mesto, do konca sezone pa bo odigral še pet tekem. Za četrtouvrščenim Tottenhamom zaostaja kar 14 točk, tako da je že bolj ali manj izpadel iz boja za ligo prvakov. To še posebej boli navijače Arsenala, saj zelo neradi končajo sezono pred največjim tekmecem in sosedom iz severnega dela Londona.

Arsenal se zahvaljuje dolgoletnemu trenerju: Hvala, Arsene!

Lahko pa si vseeno zagotovijo nastop med evropsko elito v sezoni 2018/19, če bodo osvojili evropsko ligo. V polfinalu jih čakata dvoboja z madridskim Atleticom, za katerega brani Jan Oblak, dobro zapisan pri predstavnikih Arsenala, ki iščejo kandidate za novega vratarja topničarjev.  

Največji uspehi Wengerja z Arsenalom

Francoski strateg je na Otoku trikrat osvojil angleško prvenstvo, dvakrat je osrečil navijače z dvojno krono, kar sedemkrat pa postal najboljši v pokalu FA. Toliko lovorik ni v najstarejšem pokalnem tekmovanju na svetu osvojil noben trener.

Arsenal je pod vodstvom Wengerja postal trikrat angleški prvak, sedemkrat pa pokalni zmagovalec. | Foto: Reuters Arsenal je pod vodstvom Wengerja postal trikrat angleški prvak, sedemkrat pa pokalni zmagovalec. Foto: Reuters

Sedemkrat je bil najboljši tudi v angleškem superpokalu. Z Arsenalom je 20 let zapored nastopal v ligi prvakov, v sezoni 2003/04 pa je prečkal ciljno črto kot prvi brez enega samcatega poraza in poskrbel za podvig, ki odmeva še danes. Leta 2006 je zaigral v finalu lige prvakov in v Parizu priznal premoč Barceloni (1:2).

Iz Japonske na vroči londonski stolček

Thierry Henry, ki je blestel pod vodstvom rojaka Wengerja, je eden izmed kandidatov za novega stratega Arsenala. | Foto: Reuters Thierry Henry, ki je blestel pod vodstvom rojaka Wengerja, je eden izmed kandidatov za novega stratega Arsenala. Foto: Reuters Nekdanji nogometaš Mulhousa in Strasbourga si je v zadnjih desetletjih zgradil status enega najbolj cenjenih in vplivnih trenerjev. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je vodil Nancy, nato se je izkazal na klopi Monaca, s katerim je leta 1988 osvojil francosko prvenstvo, leta 1995 pa se za sezono ustavil še na Japonskem, kjer je vodil moštvo Nagoya Grampus Eight.

Nato je dočakal povabilo Arsenala in se preselil v London, kjer je na slovitem štadionu Highbury nasledil Brucea Riocha. Med kandidati za novega trenerja Arsenala je bil tudi Nizozemec Johan Cruyff, a se je vodstvo kluba odločila za na Otoku relativno neznanega Francoza.

Topničarje je prevzel med jesenskim delom, ko je prvič vodil londonski klub od začetka do konca sezone, pa je poskrbel za val navdušenja, saj je Arsenal osvojil dvojno angleško krono. Leta 2002 je ponovil uspeh, znova osvojil dve lovoriki, dve leti pozneje pa je še zadnjič popeljal klub na angleški vrh.

V tej sezoni se mu nasmiha šesto mesto. Leta 2006 je izgubil finale lige prvakov proti Barceloni, nato pa se je začela suša lovorik, ki se je prekinila šele leta 2014, ko je Wenger osvojil pokal FA.

Alex Ferguson je Manchester United neprekinjeno vodil kar 27 let, Arsene Wenger pa bo poslanstvo pri Arsenalu kmalu končal po 22 dolgih letih. S tem bo angleško prvenstvo osiromašeno še za drugega trenerskega velikana, ki je užival ogromno zaupanje klubskega vodstva. | Foto: Reuters Alex Ferguson je Manchester United neprekinjeno vodil kar 27 let, Arsene Wenger pa bo poslanstvo pri Arsenalu kmalu končal po 22 dolgih letih. S tem bo angleško prvenstvo osiromašeno še za drugega trenerskega velikana, ki je užival ogromno zaupanje klubskega vodstva. Foto: Reuters

Zaradi gradnje dragega, a zelo modernega novega doma, štadiona Emirates, je imel v prestopnih rokih večkrat zavezane roke. Moštva ni mogel okrepiti z dragimi okrepitvami, ampak se je posvečal delu z mladimi. Pogosto je všečna in atraktivna igra dobila prednost pred rezultati, ki niso prinašali lovorik. Postopno je raslo nezadovoljstvo navijačev, ki v zadnjih sezonah niso skoparili s kritikami na račun njegovega vodenja. Arsenal je izgubil stik z najboljšimi angleški klubi.

Gradnja štadiona Emirates mu je preprečila nakup marsikatere potrebne okrepitve. | Foto: Reuters Gradnja štadiona Emirates mu je preprečila nakup marsikatere potrebne okrepitve. Foto: Reuters

Zadnjič bo na Otoku vodil Arsenal 13. maja, ko bo v zadnjem krogu angleškega prvenstva gostoval pri Huddersfield Townu. Od štadiona Emirates se bo poslovil teden dni prej, ko se bodo topničarji pomerili z Burnleyjem. Če se bo uvrstil v finale evropske lige, bo zadnjič vodil Arsenal 16. maja v Lyonu, kjer se bo delila posebna nagrada, vstopnica za nastop v skupinskem delu lige prvakov 2018/19.

V zadnjih sezonah ni manjkalo navijačev, ki so kritizirali delo Wengerja. Zdaj si bodo lahko oddahnili, saj bo Francoz zapustil Arsenal poleti, leto dni pred tem, ko se izteče pogodba s klubom. | Foto: Reuters V zadnjih sezonah ni manjkalo navijačev, ki so kritizirali delo Wengerja. Zdaj si bodo lahko oddahnili, saj bo Francoz zapustil Arsenal poleti, leto dni pred tem, ko se izteče pogodba s klubom. Foto: Reuters

Vsak, ki ljubi nogomet, mora biti hvaležen Wengerju

Večinski lastnik Arsenala Stan Kroenke je priznal, da je za njim eden najtežjih dni, odkar je prisoten v športu. "Vsak, ki obožuje Arsena in ima rad nogomet, mu mora biti hvaležen. Klubu je vcepil svojo identiteto, angleškemu nogometu pa predstavil način, kako se lahko igra nogomet. Zdaj se moramo osredotočiti na to, da čim bolje končamo sezono, nato pa bi rad povabil milijone naših navijačev z vseh koncev sveta, da se nam pridružijo pri dostojnem slovesu od enega največjih mož v zgodovini Arsenala in enega največjih trenerjev vseh časov," je dejal ameriški mogotec.

Ne spreglejte