Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
12.20

Osveženo pred

6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Belorusija Slovenija Liga narodov ženski nogomet nogomet

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 12.20

6 mesecev

V taboru naših nogometašic odločeni, da je napočil čas za prvo zmago v ligi narodov

Oglasno sporočilo

Ženska nogometna članska reprezentanca v torek, 31. 10., ob 17.30 doma v Murski Soboti igra tekmo 4. kroga lige narodov. V Fazanerijo prihaja Belorusija, s katero se je Slovenija merila pretekli petek in remizirala (1:1) na Madžarskem, kjer Belorusija igra svoje domače tekme. V taboru naših nogometašic so odločeni, da je napočil čas za prvo zmago v ligi narodov, novoustanovljenemu tekmovanju, ki ga je uvedla Uefa, evropska nogometna zveza z jasno željo po popularizaciji ženskega nogometa.

Liga narodov | Foto: NZS Foto: NZS

Dve točki in tretje mesto

Slovenija je tekmovanje začela v ligi B, točneje v skupini 4. Do zdaj so varovanke trenerja Saše Kolmana klonile doma proti Češki (0:2) ter remizirale v gosteh pri Bosni in Hercegovini (1:1) in Belorusiji (1:1). V naši skupini lige narodov vodi Bosna in Hercegovina, ki je pretekli petek z 1:0 porazila Češko, zbrala pa je sedem točk. Čehinje so pri štirih, Slovenija ima dve, Belorusija eno.

Sistem tekmovanja lige narodov

Države so v ligi narodov razdeljene v tri lige, A, B in C. V ligi A igra 16 reprezentanc v štirih skupinah. Enaka razdelitev bo tudi v ligi B. Štirje zmagovalci skupin lige A bodo nastopili v finalu lige narodov, oba finalista se bosta uvrstila tudi na olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selile četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige.

Petkova tekma kot motivacija za torek

V petek je Slovenija v Budimpešti vodila večji del tekme, ob tem pa imela tudi malce smole, saj je Ana Milović ob koncu tekme stresla tudi okvir beloruskega gola. Precej rezerv, to je jasno že nekaj časa, ima ta reprezentanca pri realizaciji napada. Tudi zato so domov iz Budimpešte prinesle točko. Belorusinje so izenačile v 94. minuti. "Z izkupičkom nisem najbolj zadovoljen. Ker imamo kakovost, da bi lahko zmagali. Videli smo dva različna polčasa. V prvem delu smo bolj igrali na protinapade, kjer so igro bolj nadzorovale Belorusinje. Kljub temu smo imeli toliko priložnosti, da bi morali voditi z večjo razliko. V nadaljevanju pa povsem drug obraz Slovenije, ki je pokazala super predstavo, kjer nismo dovolili Belorusinjam nič. Ustvarili smo si kopico priložnosti, zadeli smo tudi vratnico. Enostavno ta žoga noče v gol. Bolj se bomo morali posvetiti temu, da prej 'končamo' tekmo. Žal se nam je nekaj minut pred koncem zgodila zelo neodgovorna poteza in so nas potem nasprotnice takoj kaznovale. Dekleta se bodo morala navaditi, da se tega ne dela. Disciplina je tista, ki bo prinašala točke. Prav je, da se je to zgodilo zdaj, da se na to navadimo," je tekmo v Budimpešti analiziral selektor Kolman, ki misli usmerja v torkovo tekmo in novo priložnost za prve tri točke. "Imamo material, da to reprezentanco potisnemo korak naprej. Za torkovo tekmo pa je tako: v prvi vrsti je ključno, da se pomirijo glave. Odpočiti si moramo, potem pa narediti dobro pripravo na tekmo. Prepričan sem, da bodo dekleta vse to, kar se je zgodilo v petek, z vidika motiva prenesla na torkovo tekmo. Enostavno morajo končati, kar so začela v petek, in pokazati, da so boljša ekipa," selektor verjame v svoje varovanke in je prepričan, da bodo moč in kakovost potrdili v Fazaneriji, kjer bo reprezentantka Kaja Korošec odigrala jubilejno 40. tekmo v dresu Slovenije. Kaja Eržen pa je pretekli petek dres Slovenije nosila 75.

Tri tekme

Slovenija in Belorusija sta do zdaj odigrali tri tekme: po eno zmago sta zabeležili obe ekipi, v petek pa sta prvič remizirali. Belorusija na Fifini lestvici zaseda 57. mesto, na velikem tekmovanju pa še ni zaigrala. Slovenija je na Fifini lestvici na 40. mestu.

Dosedanje medsebojne tekme:

  • Slovenija – Belorusija 1:1 (27.10. 2023)
  • Slovenija – Belorusija 0:2 (20.9. 2016)
  • Slovenija – Belorusija 3:0 (22.9. 2015)

V Turčiji, Rusiji in Franciji

Ženska reprezentanca Belorusije je priprave na tekmi proti Sloveniji začela 19. oktobra. Selektor Jurij Malejev ima na voljo igralke, ki v večini igrajo v domači ligi, nekaj pa na tujem – v Rusiji, Turčiji in Franciji. V Belorusiji v prvi ženski ligi igra 11 klubov. Tekmovanje gre h koncu, preostali so še trije krogi. Z 78 točkami je v vodstvu ekipa Dinamo-BGU, šest točk manj in tekmo več ima Minsk. Vodilna strelka lige je reprezentantka 20-letna Melana Surovceva, ki je dosegla 53 golov.
 

Slovenija:

Kaja Eržen (ACF Fiorentina ITA), Zara Kramžar (AS Roma ITA), Sara Gradišek (Bologna FC ITA), Zala Kuštrin (Bologna FC ITA), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt NEM), Korina Lara Janež (RB Leipzig NEM), Dominika Čonč (FC Levante Las Palmas ŠPA), Lara Ivanuša (Fenerbahče SK TUR), Lana Golob (OH Leuven Women BEL), Manja Rogan (Panathinaikos A.O. GRE), Kaja Korošec (Paris F.C. FRA), Mateja Zver (SKN St. Polten AVT), Luana Zajmi (ŽNK Split HRV), Zala Meršnik (Sporting Club de Huelva ŠPA), Nina Kajzba (S.S.D. Napoli Femminile ITA), Sara Agrež (Vfl Wolfsburg NEM), Izabela Križaj (ŽNK Olimpija Ljubljana), Sara Makovec (ŽNK Olimpija Ljubljana), Ana Milović (ŽNK Olimpija Ljubljana), Iva Kocijan (ŽNK Mura), Špela Kolbl (ŽNK Mura).
Selektor: Saša Kolman.

Belorusija:

Natalia Voskobovich (Zenith, St. Petersburg RUS), Ekaterina Miklashevich (Chertanovo, Moskva RUS), Polina Malaeva (Yenisei, Krasnoyarsk RUS), Arina Sitnikova (Dynamo-BGUFK), Ksenia Kubichnaya (Dynamo-BGUFK), Yulia Slesarchyk (Dynamo-BGUFK), Zarina Kapustina (Dynamo-BGUFK), Anastasia Novikova (Minsk), Valeria Bogdan (Minsk), Victoria Kazakevich (Saint-Etienne FRA), Anna Kozyupa (Lokomotiv, Moskva RUS), Anastasia Linnik (Dynamo-BGUFK), Anna Pilipenko (Dynamo-BGUFK), Anastasia Shlapakova (Dynamo-BGUFK), Anastasia Kovaleva (Dynamo-BGUFK), Daria Manyukova (Dynamo-BGUFK), Anna Sas (Karagyumryuk TUR), Valeria Belaya (Zvezda-2005, Perm RUS), Tatiana Krasnova (Rostov RUS), Victoria Valyuk (Dynamo-BGUFK), Anastasia Shuppo (Dynamo-BGUFK), Melana Surovtseva (Minsk), Karina Olhovik (ALG Spor, Gaziantep TUR).
Selektor: Yury Maleev.

Naročnik oglasnega sporočila je NZS

Ne spreglejte