Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
1. 6. 2013,
8.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Valter Birsa Srečko Katanec

Sobota, 1. 6. 2013, 8.01

8 let

Tisoč minut čakanja ter ''okrogli'' Katanec, Matavž in Birsa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmaga Katančeve čete nad Turki je poskrbela za dobrodošel dvig samozavesti pred gostovanjem na Islandiji, hkrati pa tudi konec neznosnega niza srečanj, na katerih se je redno tresla slovenska mreža.

Več kot poldrugo leto, vse od zadnjega srečanja pod Kekovim vodstvom (domača zmaga nad Srbijo z 1:0), so vratarji slovenske reprezentance zaman čakali na priložnost, da bi konec dvoboja dočakali z nedotaknjeno mrežo. V tem času so odigrali enajst srečanj, kar matematično zadošča za slabih tisoč minut (upoštevaje sodnikove podaljške pa malce več) in se še vselej vsaj enkrat podali po žogo v mrežo. Praviloma kar večkrat, saj je slovenska izbrana vrsta na omenjenih enajstih tekmah prejela 23 zadetkov, torej povprečno več kot dva na tekmo. V tem času jih je dela 14, na treh tekmah pa ostala brez goriva oziroma streljala s slepimi naboji, ko ni dosegla nobenega zadetka. Tokrat pa je takšno nemoč na svoji koži občutila Turčija in v Bielefeldu razočarala številne privržence, ki so na tribune prinesli rdeče zastave. Izbranci Srečka Katanca so s turškim skalpom (2:0) na en mah ubili nekaj statističnih muh. Prekinili so niz enajstih srečanj, na katerih se je vsaj enkrat zatresla slovenska mreža, hkrati pa nič kaj prijeten niz štirih zaporednih porazov (z Albanijo, Makedonijo, BiH in Islandijo). Če bi izgubili še enkrat, bi postal to najdaljši črni niz v zgodovini Slovenije, tako pa je ostalo pri štirih porazih. ''Odvalil se nam je velik kamen, saj nismo želeli izgubiti še tretje tekme. Fantje so že na prvih dveh tekmah dali maksimum (BiH in Islandija, op. p.), a izid včasih ni po željah. To je bila prava prijateljska tekma, tudi ritem je bil pravi. Igrali so naši najboljši fantje, mogoče manjka še eden, dva, a so dokazali, da če delajo kot skupina in se borijo, da so nagrajeni,'' je po dvoboju za nacionalno televizijo povedal ''Srečko Nazionale''.

Okroglo številko sta na tekmi s Turčijo dočakala tudi Tim Matavž in Valter Birsa. Nekdanja nogometaša Gorice sta poskrbela za različna mejnika. Napadalec PSV-ja je dosegel okrogli deseti zadetek v državnem dresu in s tem postal sedmi Slovenec, ki je v rubriki golov zbral dvomestno število. Izenačil se je s Primožem Gliho, s katerim na večni lestvici najboljših strelcev deli šesto mesto. Na drugem je suvereno Milivoje Novaković, ki se je v Bielefeldu razveselil že 21. v karieri ter drugega letošnjega.

Cesar potrebuje še ducat tekem in Zahovič bo ujet

Odkar se je ''Nova'' po poldrugem letu odsotnosti vrnil v izbrano vrsto, je zadel v polno še na vsaki tekmi (Islandija in Turčija). Na prvem mestu strelcev kraljuje kdo drug kot Zlatko Zahovič (35), ki je zbral tudi največje število nastopov (80). Na tej lestvici pa mu je vedno bližje kapetan Boštjan Cesar, ki se je na petkovem srečanju v Nemčiji že 68. v karieri boril za barve domovine, z novim nastopom pa še bolj utrdil na skupnem petem mestu. Prej omenjeni Birsa, zvezni igralec Torina, je postal 16. Slovenec z vsaj 60 reprezentančnimi nastopi. Če bo vse v redu z zdravjem, se mu bo prihodnji petek v ''klubu 60'' pridružil tudi Mišo Brečko. Bi lahko jubilej proslavil tudi s kvalifikacijsko zmago? Ne bi imeli nič proti ...

Ne spreglejte