Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 10. 2017,
7.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

Natisni članek

Nedelja, 1. 10. 2017, 7.49

6 let, 7 mesecev

Nesreča na nogometnem stadionu v Amiensu: število poškodovanih naraslo na 29

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

1

incident | Foto Twitter

Foto: Twitter

Na včerajšnji tekmi francoskega nogometnega prvenstva med Amiensom in Lillom se je ob slavljenju gostujočih navijačev ob golu zrušila ograja, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa se je število poškodovanih v nesreči povzpelo na 29, od tega pet huje. Tekmo so prekinili in odpovedali.

Ograja, ki je ločevala navijače Lilla od igrišča je popustila, ko so slavili zadetek proti Amiensu, regijskem tekmecu v domačem prvenstvu, ki je ravno napredoval v elitno druščino francoskega prvenstva.

Številni so padli približno meter in pol v globino, pri čemer so jih poteptali drugi, ki so padli nanje. Utrpeli so poškodbe glave, prsnega koša in trebušne votline, je sporočilo zdravniško osebje.

Sodnik Thomas Leonard je tekmo prekinil v 16. minuti, ko so na igrišče prihiteli delavci Rdečega križa in zdravniškega osebja, da bi pomagali poškodovanim. Tekmo so pozneje odpovedali.

"Vse se je pripetilo iznenada. Niti tega ne vem, kdo je zadel. Kar naenkrat je vse skušaj padlo name. Ničesar nisem mogel slišati ali videti, vse, kar se spomnim, je, da me je odpeljalo zdravniško osebje," je dejal Georges Penel, 21-letni navijač Lilla, ki je utrpel poškodbe noge in hrbta.

Mestne oblasti so sporočile, da je bilo poškodovanih 29 oseb, od tega pet huje. Trije poškodovani so še mladoletni, vsi trije najstniki.

Zakaj je prišlo do incidenta?

Do incidenta je prišlo v 16. minuti, ko je zadel Fode Ballo-Toure, nato pa stekel do tribune z gostujočimi navijači, da bi proslavil gol, navijaško rajanje pa je povzročilo, da je pod težo popustila ograja. Več deset navijačev je padlo na igrišče. Zdravniške ekipe so hitro prišle na pomoč, še navaja AFP.

Stadion samoroga v Amiensu so zgradili leta 1999 in je najmanjše domovanje med vsemi 20 francoskimi prvoligaši, kapaciteto ima le za 12.000 gledalcev. Na njem potekajo obnovitvena dela, ki bodo trajala skozi celotno sezono 2017/18, lotili so se jih, potem ko se je Amiens prebil v prvo ligo. Prizorišče ima atraktiven, futurističen dizajn s prozorno streho, ki jo ta čas obnavljajo. Postopoma bodo v sklopu 7,5 milijonov vredne obnove zamenjali tudi vse sedeže na stadionu.

"Dela se bodo začela junija, opravljali pa jih bomo po sklopih, tribuno za tribuno," je maja dejal lokalni politik Alain Gest in dodal: "Težava pri tem je, da bomo izgubili kar nekaj sedežev, zato bomo to 'izgubo' začasno nadomestili tako, da bomo dodali začasne tribune."

Zakaj je ograja popustila?

Državni tožilec Alexandre de Bosschere je dejal, da so oblasti že odprle preiskavo, katere cilj je ugotoviti, zakaj je ograja popustila: "Ta čas smo zaprli dostop na stadion, v naslednjih dneh pa bo potekala podrobna preiskava."

Predsednik Amiensa Bernard Joannin je že zavrnil očitke, da ograja, ki so jo namestili, ni bila ustrezna. "Policija nas je obvestila, da je okoli 200 navijačev, ki so zelo razvneti, na sekciji za gostujoče navijače Lilla. Potisnili so proti igrišču, kaotično, več kot 500 je pritisnilo ob ograjo, ki je bila sicer v perfektnem stanju," je dejal Joannin.

Ne spreglejte